Linkuri accesibilitate

Boicotăm, dar nu cu toții


Steagul CSI
Steagul CSI

Deși Parlamentul a decis să nu participe la o adunare a CSI, socialiștii vor totuși să meargă…

Biroul Permanent al Parlamentului a decis să nu trimită vreo delegație care ar reprezenta Parlamentul moldovean la Adunarea Parlamentară a CSI, la Sankt Petersburg, săptămâna viitoare. Motivul, a explicat de spicherul Andrian Candu: autoritățile ruse n-au reacționat la recenta notă despre hărțuirea oficialilor moldoveni. Dar fracțiunea socialiștilor a spus că va trimite o delegație din nume propriu, perpetuând o dispută publică între guvernare și președinție.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:04 0:00
Link direct

Participarea delegației moldovene la reuniunea parlamentarilor statelor CSI a fost un subiect de gălceavă la şedinţa Biroului permanent. Opoziția socialistă și cea comunistă au criticat decizia majorității parlamentare de a boicota această reuniune. Şefa fracţiunii PCRM Inna Şupac i-a cerut repetat explicații spicherului Candu pentru nota despre „hărțuirea” oficialilor moldoveni pe care acesta împreună cu premierul Pavel Filip i-au înmânat-o în urmă cu două săptămâni ambasadorului rus.

„Fracţiunea noastră nu crede că este un motiv de a nu participa la activităţile acestei reuniune a CSI care, apropos, sunt consacrate aniversării a 25 de ani de la crearea acestei organizaţii CSI din care Moldova face parte. Sigur că am fost împotriva acestei decizii a Biroului permanent.”

Lidera PSRM Zinaida Greceanîi a anunţat că fracţiunea sa nu va respecta decizia biroului permanent şi că patru deputaţi socialiști vor merge chiar și pe „cont propriu” la reuniunea de săptămâna viitoare a Adunării Parlamentare a CSI:

„Noi vom participa, contrar deciziei Biroului permanent. Considerăm în general că nu Biroul permanent trebuia să aprobe a asemenea decizie.”

Președintele Igor Dodon, fost lider al socialiștilor, a anunţat pe reţeaua de socializare Facebook că va sprijini participarea deputaților moldoveni la reuniunea de la Sankt Petersburg. El a mai adaugat că boicotarea acesteia nu ar fi „în interesul țării”.

Iată însă cum a comentat spicherul Andrian Candu intenţia deputaţilor socialişti de a participa la această reuniune:

„Rămâne la discreţia lor dacă vor să se deplaseze în Federaţia Rusă. nu putem interzice ca unii deputaţi pe cont propriu să participe la aceste evenimente. Dar nu va fi delegaţie oficială. Parlamentul nu va fi reprezentat oficial acolo.”

Disputa nu este una nouă. Ea a început încă săptămâna trecută când spicherul Andrian Candu a anunţat că Parlamentul ar putea refuza participarea la reuniune CSI, dacă nu va exista o reacţie oficială a Moscovei la această notă diplomatică prin care Chişinăul a semnalat abuzurile la care sunt supuși oficialii moldoveni la intrare în Federația Rusă şi că aceștia nu vor merge la Moscova până nu vor fi siguri că vor fi tratați cum se cuvine. Aflat atunci la Moscova preşedintele Igor Dodon i-a spus omologului său rus Vladimir Putin că delegația moldoveană va participa la ședința Adunării parlamentare a CSI, indiferent de voința Parlamentului și a Executivului. Şeful statului moldovean a criticat atunci nota Guvernului şi Parlamentului numind-o „declaraţie mioapă” şi „un caz nefericit al unui demers diplomatic”.

Politologul Dionis Cenuşă consideră că decizia parlamentului de a boicota adunarea parlamentară a CSI este una mai curând politică şi conjuncturală şi că este o încercare de a scoate în evidenţă nota de protest a Chişinăului:

„Este ciudată legătura dintre decizia de neparticipare la reuniunea CSI şi nota diplomatică transmisă anterior şi care ţine de relaţiile bilaterale ale Moldovei cu Rusia. Cred că este vorba şi de o reacţie simbolică. Ţine şi de percepţia pe care încearcă să o creeze guvernarea în raport cu Rusia şi organizaţiile care sunt asociate cu ea, dar şi de mesajele pe care vrea să le transmită UE. să nu uităm, că pe 25 martie UE sărbătoreşte 60 de ani de la Tratatul de la Roma, iar pe 31 martie va avea loc reuniunea consiliului de asociere UE- Moldova. cred că aceste evenimente sunt oarecum legate de decizia PD. este o încărcătură politică şi o încercare de a crea percepția că PD este pro-european, iar toţi ceilalţi, în special PSRM, promovează interesele Rusiei.”

Dionis Cenuşă crede că neparticiparea delegaţiei moldovene nu va avea consecinţe serioase în relaţiile Moldovei cu CSI. Analistul aminteşte că delegaţia moldoveană în frunte cu premierul Pavel Filip a participat toamna trecută la consiliile şefilor de ţară şi miniștrilor de externe din cadrul CSI, unde a semnat 9 documente, inclusiv unul legat de viitorul CSI. Prin urmare, boicotul anunţat de Biroul permanent nu e decât o continuare a „micului război diplomatic” cu Moscova.

Previous Next

XS
SM
MD
LG