Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politice


Așteptarea lui Dodon și dosarul licitațiilor trucate cu mâncare alterată.

Incertitudinea în legătură cu validarea rezultatelor prezidențialelor este una din temele analizate la rubrica retrospectiva săptămânii alcătuită astăzi de Tamara Grejdeanu:

Victoria președintelui ales, deși nu a fost încă validată de magistrații Înaltei Curți, este pe deplin asumată de Igor Dodon, remarcă Valeriu Vasilică, directorul Agenției de Presă, IPN. El nu pune la îndoială faptul că rezultatele scrutinului vor fi confirmate de Curtea Constituțională, dar remarcă o tergiversare a proceselor în care se analizează contestațiile, lucru care în opinia sa nu are cum să fie împăciuitor pentru societate:

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:50 0:00
Link direct

„Declarațiile pe care le face Igor Dodon pe post de președinte sunt explicabile din punct de vedere politic. El vrea să-și valideze moral, să zic așa, această victorie. Faptul că aceste declarații se fac pe fundalul neclarificării contestațiilor tensionează situația. Cred că instanțele de judecată, justiția moldovenească a ratat și de data aceasta să verse lumină clară, nepărtinitoare asupra unei situații de conflict. Curtea Supremă de Justiție și Curtea Constituțională, fiecare își neagă obligația de a rezolva contestațiile.”

Așteptarea legată de validarea rezultatelor alegerilor pare însă să nu afecteze cu nimic aranjamentele majorității parlamentare, mai spune Valeriu Vasilică. În opinia sa, acest rezultat a fost cel mai convenabil posibil pentru guvernarea care spune că este gata să conlucreze cu viitor președinte:

„Guvernarea a avut mai mult de câștigat decât de pierdut din această stare de lucruri. Igor Dodon este în politică mai vechi, asta ar sugera că el ar fi mai dispus să accepte anumite conjuncturi politice. Același Igor Dodon a acceptat acum patru ani conjunctura politică care a ajutat guvernării să îl aleagă în funcția de președinte pe predecesorul său, Nicolae Timofti.”

Un alt subiect dezbătut intens în această săptămână este dosarul licitațiilor trucate care a scos la iveală faptul că mai mulți agenți economici livrau produse alterate grădinițelor din Municipiul Chișinău. Elena Cioina, redactorul portalului Sănătate Info susține că acest caz amintește de scandalul de acum un an și anume licitațiile falsificate cu echipamente medicale. Atunci au fost reținuți mai mulți funcționari care au fost ulterior eliberați și ancheta nu a ajuns să aibă o finalitate. Același scenariu, crede jurnalista, este posibil și în acest caz:

„Acest dosar al licitațiilor trucate, chiar dacă s-a descoperit pe parcurs că acești agenți economici livrau și produse alimentare stricate copiilor, nu va avea nici o finalitate foarte bună. Dacă s-ar fi respectat legea, nu doar funcționarii care au fost arestați ar sta acum în izolator, dar ar fi fost demisii pe verticală, de la premier, miniștri și directori de agenții.”

Europa Liberă: Comisia Educație a dezbătut ieri această problemă iar funcționari din cadrul Centrului Național de Sănătate Publică, din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, din primărie au insistat că nu poartă nici o responsabilitate.

„Ba dimpotrivă, eu pot să spun că ei poartă în primul rând responsabilitate, pentru că astea sunt instituțiile direct responsabile de calitatea alimentelor care ajung și pe mesele copiilor. Prin urmare, mie mi se pare că ei pur și simplu dau vina unii pe alții și nu recunosc că nu și-au făcut treaba. Până la urmă, nu este vorba doar despre aceste licitații sau despre aceste produse care au ajuns pe mesele copiilor, este vorba de toate produsele care ajung în magazine, în localurile noastre publice.”

Precizăm că audierile programate pentru azi în parlament cu referire la aprovizionarea grădinițelor așa și nu au avut loc, după ce deputații PSRM, PCRM și PLDM au părăsit sala în semn de protest față de refuzul spicherului Andrian Candu de a-l chema pe premierul Pavel Filip în parlament.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG