Linkuri accesibilitate

În ajunul alegerilor: CEC de la Tiraspol vs KGB și Interne


Tiraspol, decembrie 2016
Tiraspol, decembrie 2016

Comisia Electorală Centrală crede că măsuri exagerate de securitate vor intimida alegătorii.

În ajunul alegerilor de duminică au izbucnit controverse între Comisia electorală și Internele de la Tiraspol.

KGB-ul și Internele de la Tiraspol au anunțat că și-au mobilizat toate forțele pentru a menține ordinea publică și a evita fraudarea alegerilor de duminică pentru noul lider al regiunii separatiste.

„În baza multiplelor adresări ale cetățenilor, îngrijorați de posibilitatea unor falsificări masive la alegeri, precum și a informațiilor apărute pe rețelele de socializare potrivit cărora se pregătesc falsificări și coruperea alegătorilor și a membrilor comisiilor electorale, instituțiile au întreprins măsuri suplimentare, oficiale și neoficiale, pentru menținerea ordinii publice, supravegherea secțiilor de votare, verificarea suplimentară a actelor și a vizei de reședință a votanților”, se spune într-un comunicat comun al KGB-ului și Internelor de la Tiraspol. Instituțiile îndeamnă de asemenea cetățenii să semnaleze imediat dacă în liste apar persoane decedate sau plecate din regiune.

Tiraspol, decembrie 2016
Tiraspol, decembrie 2016

Comisia electorală centrală de la Tiraspol a emis însă un comunicat prin care se opune acestor măsuri pe care le consideră exagerate – în particular instalarea unor corturi în fața secțiilor de votare unde înainte de a merge la vot să fie verificată identitatea alegătorilor.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:34 0:00
Link direct

Comisia electorală a expediat o scrisoare către Departamentul de interne cu rugămintea de a renunța la corturi și camere de supraveghere: „Prezența camerelor de supraveghere poate fi percepută negativ de către cetățeni și poate avea un impact negativ asupra realizării active a dreptului cetățenesc de a vota”, se spune în scrisoare. În plus, stabilirea identității alegătorilor de către angajații de la Interne nu este prevăzută de Codul electoral al regiunii și deci este ilegală”, se spune în scrisoarea comisiei electorale. Aceasta a cerut, de asemenea, Procuraturii să se expună pe marginea legalității acțiunilor planificate de internele de la Tiraspol.

Tiraspol, decembrie 2016
Tiraspol, decembrie 2016

De altfel, îngrijorări în legătură cu posibilitatea fraudării alegerilor a formulat anterior și liderul transnistrean Evgheni Șevciuk, iar mai mulți experți semnalează că Șevciuk, care controlează puterea executivă, nu deține controlul asupra Comisiei electorale.

Tiraspol, decembrie 2016
Tiraspol, decembrie 2016

Cele 260 de secții de votare din Transnistria se vor deschide duminică la ora 8 dimineața și vor funcționa până la ora 20.00. Chiar dacă în cursă participă șase candidați, favoriții cursei sunt considerați preşedintele Sovietului suprem, Vadim Krasnoselski, și actualul lider de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, care candidează pentru un al doilea mandat.

Pragul electoral pentru validarea alegerilor a fost redus pentru acest scrutin de la 50 la 2%. Pentru victoria din primul tur candidatul are nevoie de susținerea a 50% + un alegător.

Potrivit datelor comisiei electorale de la Tiraspol, numărul locuitorilor regiunii transnistrene cu drept de vot este de 417.022. Cifra este contestată însă de cei care susțin că în regiune nu locuiesc mai mult de 350.000 de oameni, inclusiv copiii.

XS
SM
MD
LG