Linkuri accesibilitate

Strategia de gestionare a deșeurilor între trecut și viitor


Republica Moldova a fost împărțită în opt centre regionale în care urmează să fie colectare, depozitate și ulterior prelucrate deșeurile.

Comisia parlamentară pentru administrație publică, dezvoltare regională și mediu a organizat azi audieri publice pe tema Strategiei de gestionare a deșeurilor pentru anii 2013-2017. Ministrul mediului Valeriu Munteanu a spus că principalul pilon al strategiei este Legea deșeurilor. Aceasta a fost aprobată de Parlament în luna august a anului trecut și va intra în vigoare la sfârșitul anului 2017, urmând ca până atunci să fie aprobate actele normative care să asigure funcționalitatea legii.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
Link direct

După intrarea în vigoare a legii, autoritățile locale vor împărți responsabilitatea pentru gestionarea eficientă a deșeurilor cu producătorii mari de gunoaie, de la care se va cere să le retragă din circuit proband acest lucru. De la nord la sud, Republica Moldova a fost împărțită în opt centre regionale în care urmează să fie colectare, depozitate și ulterior prelucrate deșeurile. În opinia ministrului mediului, Valeriu Munteanu această formulă de management este cea mai viabilă, or, notează el, administrațiile locale nu au posibilitate financiară să întrețină puncte de gestionare a deșeurilor la nivel de un singur raion sau localitate.

Valeriu Munteanu precizează că pentru regiunea din sud care include raioanele Cahul, Cantemir, Taraclia, Ceadîr-Lunga și Vulcănește a fost efectuat un studiu de fezabilitate, urmând ca până la intrarea în vigoare a legii în decembrie 2017, toate centrele regionale să treacă prin această procedură.

Totuși, notează ministrul, deocamdată nu a fost găsită cea mai eficientă formă juridică pentru organizarea și administrarea acestor centre de gestionare a deșeurilor. Până atunci însă, susține Valeriu Munteanu, autoritățile de profil vor avea grijă ca la nivel de localitate să nu existe mai mult de o gunoiște:

Ministrul Valeriu Munteanu
Ministrul Valeriu Munteanu

„Avem un angajament scris cu partenerii de dezvoltare prin care ne-am angajat ca să nu autorizăm nici o gunoiște, pentru că după crearea acestor regionale va trebui să le lichidăm pe cele vechi iar în momentul în care ele vin și vin, nu ne vom putea opri. Pe perioada de implementare a acestei strategii, până la crearea efectivă a acestei infrastructuri, să lucreze așa cum au lucrat în Republica Moldova doar cu o singură condiție-o gunoiște pentru fiecare localitate.”

Mai mulți membri ai comisiei administrație publică, dezvoltare regională și mediu au atras însă atenția că sunt regiuni în care funcționează de ani de zile gunoiști neautorizate, fără ca cineva să fie somat și să intervină eficient.

În replică, Valeriu Munteanu a spus că aplicarea acestei legi riscă să fie compromisă din cauză a două mari obstacole, și anume de ignoranța persoanelor care preferă să arunce gunoiul la nimereală și împotrivirea unor lideri locali, care nu-și doresc ca în localitatea lor să fie construită o stație de prelucrare a deșeurilor:

„Avem la bază foarte multe speculații și spunem în felul următor: numai nu la mine groapa aceasta de gunoi. Așa cum este la toți le place. Când este vorba despre locul pe care trebuie să îl alegem, apar probleme. Și legea veche, și legea nouă prevede că în momentul în care nu găsim soluții de bună voie, trebuie să intervină statul și să folosească instrumentul de selectare a terenului.”

Pentru realizarea infrastructurii de gestionare a deșeurilor propusă de Ministerul Mediului, autoritățile vor contribui financiar doar parțial, miza fiind granturile și împrumuturile externe.

În aceste condiții, Președinta Comisiei, Violeta Ivanov, a propus ministerului să nu se grăbească și să analizeze minuțios eficiența de cost pentru sistemul de gestionare a deșeurilor cu opt puncte regionale.

De aceeași părere este și deputatul Iurie Țap, care a amintit de inițiative în domeniul managementului deșeurilor puse în practică la nivel local, și care au eșuat pentru că nu au putut fi întreținute de autorități:

„De exemplu, în raionul Florești poți să vezi foarte multe platouri care au fost construite din acel proiect GIZ și care astăzi, în cel mai bun caz nu sunt utilizate. În mare parte ele sunt dezasamblate, distruse sau sunt transformate în gunoiști neautorizate. Banii au fost utilizați ineficient. De ce? Pentru că statul nu a avut acea viziune de ansamblu.”

Ministrul mediului Valeriu Muntean dă asigurări că în maxim cinci ani infrastructura pentru gestionarea deșeurilor ar putea fi funcțională. Tot el spune însă că aceste eforturi pot fi zadarnice în lipsa unei adeziuni sociale la această idee. În opinia sa, rămâne deschisă întrebarea legată de tarife, care trebuie stabilite astfel încât să nu sperie și nici să nu existe suspiciuni de favorizare a unor interese locale.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG