Linkuri accesibilitate

Donald Trump în fața presei: „Rusia va avea un respect mult mai mare față de țara noastră când o să fiu eu la conducere!”


La conferința de presă de la Trump Tower
La conferința de presă de la Trump Tower

Conferința președintelui-ales a fost dominată de relația sa cu presa, cu serviciile de informații americane, și cu Rusia lui Vladimir Putin.

Președintele ales al Statelor Unite, omul de afaceri republican Donald Trump, a ținut astăzi prima sa conferință de presă de când a învins-o în alegerile prezidențiale din noiembrie pe democrata Hillary Clinton. Cum a decurs întâlnirea lui Trump cu o presă pe care în campanie nu a prea a iubit-o?

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:16 0:00
Link direct

Președintele ales al Statelor Unite și-a început întâlnirea cu jurnaliștii, explicând că renunțase la conferințele de presă din cauza multor „știri incorecte” publicate ulterior de mass-media despre el.

Tot pe o „știre falsă”, a spus Donald Trump, s-ar baza o serie de articole din ultimele zile în care se afirmă că serviciile secrete ale Rusiei ar deține informații compromițătoare despre el, informații cu caracter personal și financiar, fiind capabile să-l șantajeze.

„Nu am tranzacții cu Rusia, nu am afaceri în Rusia, nu am afaceri care pot avea loc în Rusia pentru că ne-am ferit și nu am împrumuturi în Rusia”, a spus Trump.

Informațiile că rușii îl pot șantaja au fost descrise de el drept „prostii” care „nici nu meritau așternute pe hârtie”. Ar fi fost răspândite de adversarii săi politici cu ajutorul serviciilor de informații americane, cu care Trump nu se împacă.

Trump afirmă că acțiunile Serviciilor de informații americane sînt „rușinoase”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:12 0:00

„Este o rușine că această informație a fost dezvăluită. Totul este o știre falsă, lucruri inventate, care nu s-au întâmplat”.

Prima în aproximativ jumătate de an, conferința președintelui ales a fost dominată de relația sa cu presa, cu serviciile de informații americane și cu Rusia lui Vladimir Putin, pe care Trump îl lăudase de multe ori în recenta campanie prezidențială și după.

„Dacă Putin îl place pe Donald Trump, acesta este un avantaj, nu o problemă”, a spus președintele ales al Statelor Unite. Dar a adăugat că nu este sigur cum va decurge relația sa cu liderul rus de acum încolo.

„Nu știu dacă o să mă împac bine cu Vladimir Putin. Sper că da, dar există probabilitatea că nu. Și dacă nu o să mă împac, chiar credeți că Hillary ar fi fost mai dură cu Putin decât mine?”

Pentru prima dată, astăzi, Donald Trump a admis că Rusia s-a aflat într-adevăr în spatele atacurilor cibernetice din timpul alegerilor din noiembrie, deși, multă vreme, nu crezuse în aceste concluzii ale agențiilor de informații ale Statelor Unite:

„Cred că a fost Rusia. Dar cred că am fost atacați și de alte țări, de alte persoane”.

Ce mesaj are acum pentru Vladimir Putin, dacă într-adevăr consideră că Rusia s-a aflat în spatele atacurilor cibernetice din timpul alegerilor prezidențiale, a fost întrebat în final Donald Trump.

„Nu trebuie să mai facă asta și nu o va mai face. Rusia va avea un respect mult mai mare față de țara noastră când o s-o conduc eu, decât atunci când au condus-o alții”, a mai spus președintele ales al Statelor Unite, care va fi inaugurat în mai puțin de zece zile.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG