Linkuri accesibilitate

Tiraspolul acuză ambasadele occidentale de la Chişinău că sînt nesincere...


...în dorința lor de a purta un dialog în problematica transnistreană.

Departamentul de externe de la Tiraspol invitat șefii a 23 de misiuni diplomatice acreditate la Chişinău să vină la Tiraspol joi, 21 aprilie, pentru o discuție neoficială de lucru unde să fie examinate modalitățile de ieșire din ceea ce Tiraspolul numește situația de criză generată de planificata instituire de către Chişinău și Kiev a controlului mixt moldo-ucrainean pe segmentul transnistrean al frontierei comune.

Un comunicat al Departamentului de externe transnistrean se arată surprins de faptul că nicio misiune cu excepția celei a Federaţiei Ruse nu a dat curs acestei invitații și califică acest gest drept „un refuz demonstrativ de a auzi poziția Transnistriei”.

Comunicatul mai spune că în special reprezentanții Uniunii Europene au insistat anterior asupra dialogului și că refuzul de a participa la discuțiile planificate la Tiraspol sunt „o dovadă a lipsei de sinceritate din partea celorlalți participanți în formatul 5+2 și a evitării intenționate a unor discuții deschise pe marginea controlului mixt moldo-ucrainean”.

„În aceste condiții, acești participanți la procesul de negocieri se fac responsabili pentru consecințele negative estimate în urma acestei măsuri destructive”, se mai spune în comunicatul externelor de la Tiraspol.

În timp ce Chişinăul și Kievul explică ca fiind absolut firească dorința de a-și controla mai bine segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene, administrația regiunii transnistrene califică deschiderea de posturi mixte de control drept blocadă economică din partea Ucrainei și Republicii Moldova.

Subiectul controlului mixt a fost unul central și în cadrul vizitei la Moscova a liderului de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, care a avut vineri întâlniri atât în Duma de stat, cât și cu reprezentanți ai Executivului și ai administrației prezidențiale de la Moscova.

În cadrul vizitei a fost discutată și situația economică dificilă din regiunea transnistreană, dar și subiectul acordării cetățeniei ruse tinerilor din stânga Nistrului născuți după 1992. Duma de stat examinează în această perioadă modificări la legea cetățeniei ruse, iar Sovietul suprem de la Tiraspol a venit chiar cu propriul pachet de propuneri pentru aceste modificări.

Previous Next

XS
SM
MD
LG