Linkuri accesibilitate

Austriecii resping opțiunea populistă


Alexander Van der Bellen
Alexander Van der Bellen

Independentul „verde” Van der Bellen câștigă alegerile prezidențiale din Austria

A doua rundă a alegerilor prezidențiale în Austria, care au avut din nou loc duminică, după contestația introdusă legal, in urma alegerilor din aprilie, s-a încheiat din nou cu victoria candidatului de stânga Alexander Van cer Bellen.

Candidatul partidului de extrema dreaptă FPÖ (Partidul Libertății) Norbert Hofer și-a a admis înfrângerea în faţa lui Van der Bellen, care potrivit exit-poll-urilor a obținut 51,7% din voturi, în timp ce Norbert Hofer are 48,3%,conform ultimelor rezultate parțiale care nu includ și votul prin corespondență. Același care îi adusese victoria lui Van der Bellen in mai, înainte ca votul să fie anulat din motive tehnice.

Într-un mesaj pe Facebook, Hofer s-a declarat "infinit de trist" şi l-a felicitat pe contracandidatul lui pentru victoria obţinută.

Hofer, în vîrstă de 45 de ani le ceruse alegătorilor să se asigure prin votul lor că Austria va deveni „sigură” pentru „copiii și nepoții lor”. El a adoptat un ton de campanie foarte agresiv, tratându-l sistematic pe Van der Bellen de comunist și spion. Născut în Viena, Van der Bellen este de origine ruso-estonă, din părinți emigrați din URSS.

Van der Bellen a fost felicitat de însuși Hofer. "Îl felicit pe Alexander Van der Bellen pentru succesul său și le cer tuturor austriecilor să rămână uniți și să conlucreze. Toți suntem austrieci, nu contează ce-am decis la urne", a scris Hofer într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

"Dragi prieteni. Vă mulțumesc, m-ați sprijinit într-o manieră minunată și sunt nespus de trist că nu a mai funcționat o dată. M-ar fi încântat să pot avea grijă de Austria noastră", a adăugat el.

La rândul său, șefa Verzilor, Eva Glawischnig — partid pe care Van der Bellen l-a condus ani la rândul — a vorbit despre "o zi istorică" la aflarea estimărilor.

în luna aprilie, Van der Bellen independent câștigase cu 50,3% din voturi.

Funcția de președinte este simbolică în Austria, fără atribuții concrete. Partidul FPÖ ar fi putut însă profita de asta pentru a încerca să ocupe în viitor funcția importantă de cancelar.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG