Linkuri accesibilitate

Timothy Snyder: „Rusia va pierde războiul cu Ucraina, fără ca cineva să-l câștige”


O fetiță privește parada militară din auto-proclamata regiune transnistreană cu prilejul Zilei Independenței, septembrie 2012, Tiraspol
O fetiță privește parada militară din auto-proclamata regiune transnistreană cu prilejul Zilei Independenței, septembrie 2012, Tiraspol

Publicistul și profesorul de istorie la Universitatea Yale din SUA despre războiul din Ucraina și neutralitatea R. Moldova.

Istoricul și profesorul de la Universitatea Yale din SUA, autorul a două bestsellere despre regimurile lui Hitler și Stalin, Timothy Snyder a fost miercuri invitatul Universității Caroline din Praga, unde a vorbit despre stadiul relațiilor dintre Rusia și Ucraina.

Snyder este unul din analiștii care încă de anul trecut vorbea despre posibila agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei. Mai multe de la Natalia Sergheev.

Istoricul și publicistul american Timothy Snyder consideră că în acest moment, în Ucraina are loc un război în toată legea, despre care se vorbește, însă, prea puțin, iar atunci când totuși se vorbește, accentele sunt puse greșit, mesajul fiind distorsionat. Astfel, crede Snyder, se creează confuzie și se alimentează neîncrederea generală a oamenilor în orice tip de informație:

Timothy Snyder, istoricul și profesorul de la Universitatea Yale din SUA
Timothy Snyder, istoricul și profesorul de la Universitatea Yale din SUA

„Strategia Rusiei este strategia părții slabe. Ceea ce-i permite să nege că duce un război în toată regula în Ucraina. Când îți înțelegi propriile limite, iar Rusia are puteri limitate, devii puternic prin faptul că îi faci pe alții mai slabi. Strategia de lungă durată a Rusiei este să destrame Ucraina ca stat și UE ca entitate. Și asta deja e destul de deștept din partea lor, nu trebuie să facă mai mult. Instrumentele folosite sunt propaganda, serviciile secrete, armata.”

Snyder spune că acesta este scopul propagandei ruse, care prezintă Europa drept coruptă moral, iar civilizația occidentală „în agonie”:

Nu este doar o confruntare ruso-ucraineană, este un conflict dintre Rusia și Europa.

„Europa este prezentată de Rusia drept un spațiu decadent. Chiar și la începutul protestelor de pe Maidan, propaganda rusească a fost, în mare parte, despre Europa. Mulți oameni pierd din vedere acest lucru, când spun că este o confruntare dintre Rusia și Ucraina, fiindcă nu e chiar așa. Este doar o parte dintr-un conflict ruso-european mult mai mare.”

Snyder spune că acest conflict a depășit granițele naționale, s-a globalizat. Și, practic, toate părțile implicate au de pierdut: Statele Unite își știrbesc prestigiul, Uniunea Europeană se află sub atac direct, Ucraina pierde oameni, iar economia rusă este în declin.

Publicul la lecția ținută de Timothy Snyder la Universitatea Carolină din Praga
Publicul la lecția ținută de Timothy Snyder la Universitatea Carolină din Praga

„Consider că invadarea Ucrainei a fost o greșeală strategică enormă a Rusiei. S-ar putea să fie chiar una dintre cele mai mari erori ale politicii externe ruse din istoria ei modernă. Cred că Rusia va pierde acest război, dar nimeni nu-l va câștiga. Ceea ce va pune regimul rusesc într-o poziție proastă: nu va putea spune că a pierdut în fața Statelor Unite, va fi nevoit să declare că a fost invins de Ucraina. Or, o astfel de declarație este de neconceput pentru liderii ruși de astăzi”.

Cât despre statutul de neutralitate al Republicii Moldova, păstrat în condițiile în care într-o țară vecină are loc un conflict armat, iar unele state-membre ale Parteneriatului Estic, precum Georgia sau Ucraina, au inclus în agenda politică o eventuală aderare la NATO, Snyder spune că moldovenii trebuie să aibă în vedere interesul Rusiei în Transnistria:

„Cred că războiul curent (din Ucraina – n.r.) ne oferă o imagine clară despre cine respectă suveranitatea altor state și cine – nu”, a conchis profesorul de istorie de la Universitatea Yale Timothy Snyder.

Previous Next

XS
SM
MD
LG