Linkuri accesibilitate

Tensiuni și retorică în creștere în relațiile americano-nord-coreene


Portavionul american USS Carl Vinson în zona Golfului, în 2014
Portavionul american USS Carl Vinson în zona Golfului, în 2014

Un purtător de cuvînt al diplomației regimului Kim Jong-Un evocă perspectiva unui război cu Statele Unite.

Coreea de Nord a reacționat astăzi la anunțul trimiterii portavionului american USS Carl Vinson în direcția peninsulei coreene.

Agenția oficială KCNA a citat declarația unui purtător de cuvînt al diplomației nord-coreene, potrivit căruia intenția Statelor Unite „de a invada Coreea de Nord a atins o fază preocupantă”. „Republica populară democratică a Coreei este gată să reacționeze, indiferent de tipul de război dorit de Statele Unite.”

Deturnarea din drum a portavionului american și a escadrei care îl însoțește, de la obiectivul inițial, Australia, spre zona Coreei, a fost interpretată de o majoritate a comentatorilor politici drept o demonstrație de forță a administrației Trump, care s-a declarat gata să se ocupe „singură” de problema programului nuclear și balistic al Coreei de Nord, dacă Pekinul nu intervine.

Regimul Kim Jong-Un pare să ia în serios ceea ce consideră o amenințare americană și ridică tonul retoricii belicoase. Același purtător de cuvînt de la Pyongyang era citat astăzi cu afirmația că: „vom lua măsurile de contra-atac cele mai ferme împotriva provocatorilor, pentru a ne apăra pe calea armată. ... Vom ține total răspunzătoare Statele Unite de consecințele castrofale provocate de acțiunile lor scandaloase.”

Îngrijorarea internațională este cu atît mai mare cu cît numeroși observatori se așteaptă că regimul nord-corean să pregătească un al șaselea test nuclear, ce ar putea coincide cu sărbătorirea iminentă a 105 ani de la nașterea fondatorului regimului kim Il-Sung. Premierul și președintel interimar al Coreei de Sud a atras atenția la o reuniune a cabinetului său că „există posibilitatea ca Nordul să se dedea la provocări mai grave...”

XS
SM
MD
LG