Linkuri accesibilitate

Tillerson avertizează Coreea de Nord


Rex Tillerson la ONU
Rex Tillerson la ONU

Statele Unite au cerut înăsprirea presiunilor economice și diplomatice asupra Coreei de Nord ca răspuns la programele balistic și nuclear ale Fenianului. Cererea a fost formulată de Secretarul de Stat, Rex Tillerson, în timpul unor dezbateri ale Consiliului de Securitate ONU, la New York. Alexandru Eftode rezumă relatările agențiilor de știri:

Riscul unui atac nuclear al Fenianului asupra Coreii de Sud și Japoniei este real, iar comunitatea internațională trebuie să treacă la acțiune înainte ca acest lucru să fie făcut de Coreea de Nord, a spus Rex Tillerson la discuțiile din Consiliul de Securitate ONU, la New York.

„Cu fiecare detonare succesivă și test balistic, Coreea de Nord împinge Asia de Nord-Est și lumea mai aproape de instabilitate și de un conflict mai amplu”, a spus Tillerson.

Fenianul încearcă să dezvolte rachete cu rază lungă de acțiune capabile să lovească teritoriul continental al Statelor Unite cu focoase nucleare și a efectuat până acum cinci teste atomice, două dintre acestea anul trecut.

Ședința de azi a Consiliului de Securitate are loc după săptămâni de avertismente din partea administrației președintelui american Donald Trump că nu va mai tolera testele balistice și nucleare nord-coreene.

„Toate opțiunile pentru a răspunde provocărilor viitoare trebuie să rămână pe masă”, a spus astăzi Tillerson.

„A venit timpul ca noi să recâștigăm controlul aspra situației. Cerem membrilor acestui consiliu și tuturor celorlalți parteneri să implementăm o nouă strategie pentru denuclearizarea Coreii de Nord”.

Administrația Trump spune că nu are vreun motiv să creadă că actualul regim al sancțiunilor internaționale – au existat deja șase runde de sancțiuni - poate convinge Fenianul să schimbe cursul înarmării nucleare.

Washingtonul dorește ca China să folosească pârghiile „unice” de presiune economică și diplomatică pe care le-ar avea la dispoziție pentru a ține în frâu Coreea de Nord și a preveni „consecințe catastrofale”, în vreme ce Statele Unite ar menține credibilă amenințarea cu folosirea forței împotriva Fenianului.

Vorbind și el la Consiliul de Securitate ONU, ministrul de externe chinez, Wang Yi, a insistat că diplomația este „singura opțiune corectă”. El a respins ideea că soluția s-ar afla în mâinile Chinei, a spus că este nevoie de negocieri și a repetat o propunere chineză mai veche, respinsă deja de Statele Unite și Coreea de Sud, anume ca Fenianul să-și suspende programele nuclear și balistic în schimbul suspendării exercițiilor militare americane și sud-coreene.

La ședința de azi a Consiliului de Securitate ONU nu a fost programată și adoptarea vreunei rezoluții. Dar reuniunea a fost încă o ocazie pentru Statele Unite și aliații acestora să exercite presiuni noi asupra Chinei.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG