Linkuri accesibilitate

Avertismente de la Tiraspol


Vitali Ignatiev, șeful departamentului extrene, Tiraspol
Vitali Ignatiev, șeful departamentului extrene, Tiraspol

Cu apropierea alegerilor „prezidențiale”, în regiunea transnistreană crește nervozitatea politicienilor

Transnistria a avertizat că are posibiliteta de a replica dacă „tensiunea în conflictul cu Chişinăul va crește”. Între-un articol publicat în revista „Rusia în politica globală”, șeful departamentului de externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, spune că „anual prin Transnistria tranzitează peste un milion de mașini moldovenești, o bună parte din comerțul extern al Republicii Moldova se face prin intermediul segmentului transnistrean al căii ferate, în continuare funcționează zeci de școli moldovenești, produsele moldovenești se comercializează masiv pe piața transnistreană, iar energia electrică produsă în Transnistria este de facto singura sursă stabilă de livrări în Republica Moldova”.

„Abordarea echilibrată și responsabilă a părții transnistrene care refuză să facă uz de măsuri dure de răspuns care să înrăutățească viața oamenilor nu poate dura la nesfârșit și orice dezechilibre suplimentare artificiale ar putea provoca o reacție asimetrică a Transnistriei. Mai mult, nu trebuie să uităm despre rezultatele referendumului din 17 septembrie 2006 (când transnistrenii au decis să se alipească la Rusia – n.red.), precum și despre conceptul „divorțului civilizat” propus de Evgheni Șevciuk”, mai scrie Vitali Ignatiev în articolul pe care îl semnează în revista „Rusia în politica globală”.

Între timp, unul dintre cei șapte candidați pentru funcția de lider al regiunii separatiste transnistrene a fost exclus luni din cursă de către curtea supremă de la Tiraspol, cu mai puțin de o săptămână înaintea alegerilor din 11 decembrie. Ghenadi Kuzmiciov, fost ministru de interne, a fost exclus în urma plângerii unui cetățean care a semnalat că unele exemplare din publicitatea electorală a candidatului nu aveau informația cu privire la tipografie și tiraj.

Kuzmiciov, care se poziționa în calitate de candidat independent, un fel de „forță a treia”, a declarat că va continua lupta „în pofida acestui abuz”.

Liderul de la Tiraspol. Evgheni Șevciuk, a declarat că decizia instanței este „discutabilă și nedreaptă”.

Anterior, experții consultați de Europa Liberă au declarat că Ghenadi Kuzmiciov este un apropiat al lui Evgheni Șevciuk și ar fi intrat în cursa electorală numai pentru a atrage cât mai multe voturi de la contracandidatul lui Șevciuk, Vadim Krasnoselski.

Previous Next

XS
SM
MD
LG