Linkuri accesibilitate

Scandal la umbra „Stejarului”


O dispută care s-a putea rezuma la „cine face jocul cui şi cu ce miză?!

În an electoral nu există vacanţă politică, nici măcar vară, în vacanţa parlamentară. Aşa că bilanţul ultimelor luni de activitate a fracţiunii PLDM în parlament s-a transformat într-un duel public între şeful fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ şi colegul său de fracțiune, Veaceslav Ioniță, președintele comisiei parlamentare economie, buget și finanțe. Ioniță a acuzat guvernul că pachetul de legi adoptat săptămâna trecută prin asumarea răspunderii ar conţine „scheme de delapidare a banului public”. Streleţ l-a acuzat în schimb pe colegul de partid că ar face jocurile omului de afaceri Vaceslav Platon. O dispută care s-a putea rezuma la „cine face jocul cui şi cu ce miză?!

Veaceslav Ioniţă
Veaceslav Ioniţă

Deputatul liberal-democrat Veaceslav Ioniţă a declarat că Guvernul şi-a asumat răspunderea pentru legi care ar conţine scheme de fraudare a banilor publici, posibilul prejudiciu ridicându-se la peste 1 miliard de lei. Ioniţă s-a referit cu titlu de exemplu, la legea privind gajul, care, în opinia lui, instituie un mecanism prin care firmele fantome vor putea lesne opera delapidări de ordinul a 500 de milioane de lei anual. Ioniță s-a angajat să prezinte şi alte exemple care vor certifica acuzele sale. Deputatul liberal-democrat, care nu este şi membru de partid, a mai spus că majoritatea acestor proiecte nu erau să treacă de comisia pe care o conduce, potențialele scheme de fraude urmând a fi detectate. În acelaşi timp, însă, Ioniţă a respins că Guvernul a fost forţat să-şi asume responsabilitatea pentru că pachetul de legi era blocat în comisie, aşa cum a sugerat-o atât premierul Iurie Leancă, cât şi liderul de partid Vlad Filat. Veaceslav Ioniţă a spus ca liderul fracţiunii parlamentare liberal-democrate Valeriu Streleţ ar fi responsabil de punerea în aplicare a tacticii de ocolire a comisiei de profil, astfel încât, potrivit versiunii lui Ioniță, Guvernul sa apară cu imaginea lustruită, scoțându-se în faţă subiecte populiste, îndărătul cărora ar fi trebuit să fie ascunsă marea escrocherie:

„Vedeţi voi, Parlamentul este rău, nu poate vota, nu are capacitatea şi vine Guvernul, cu un Făt Frumos în faţă, salvează naţiunea. Pensionarii îşi primesc pensiile, profesorii – salariile. Eu văd asta ca o clown-adă, un PR ieftin, dar dacă poporului îi place acest lucru, lasă Ioniţă să rămână rău, în schimb Stejarul creşte.”

Liderul fracţiunii PLDM Valeriu Streleţ a respins criticile colegului său de fracţiune, spunând că declaraţiile lui Ioniţă ar fi deplasate şi false:

Valeriu Streleţ
Valeriu Streleţ

„Încerc să înţeleg motivele care l-au determinat să face aceste declaraţii – poate din oboseală, poate din dragoste „platonică”, poate din decepţie, dezamăgire că nu a reuşit să-şi onoreze comanda patronului.”

Streleţ a lăsat să se înţeleagă că Ioniţă ar face jocurile unui cunoscut manager de fluxuri financiare cu afaceri la Moscova Veaceslav Platon, acuzat de liderii coaliţiei că ar fi încercat să corupă deputaţi cu scopul de a destrăma majoritatea şi a împiedica ratificarea Acordului de Asociere. Nu este deocamdată limpede cât de întemeiate sunt bănuielile sonorizate de deputatul Streleţ. Mai mulţi analişti au remarcat însă în repetate rânduri gesturi şi acțiuni ale lui Veaceslav Ioniţă, de natură să fie tălmăcite ca fiind partizane.

Reacţionând la afirmaţiile deputatului Veaceslav Ioniţă, premierul Iurie Leancă, prin purtătoarea sa de cuvânt, Liliana Viţu, a reiterat că pachetul de legi pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea a fost elaborat în strânsă colaborare cu donatori străini şi că a întâmpinat rezistenţă în comisia condusă de Ioniţă.

Duelurile de declaraţii au fost comentate pe o reţea de socializare şi de fostul premier şi omul de afaceri Ion Sturza, care printre primii a sugerat că un blocaj din coaliţia de guvernare a forţat Guvernul să-şi asume răspunderea pentru pachetul de legi, ipoteză pe care partidul premierului Leancă a încercat să o dezmintă din răsputeri. „Suntem martorii unui război oligarhic, transpartiinic, pentru redistribuirea zonelor de influenţă şi banilor publici” a afirmat fostul premier în mesajul său, îndemnând decidenţii să creeze „o comisie independentă care să examineze pachetul de legi prin prisma coruptibilităţii şi interesului public”.

Schimbul de reproșuri între Ioniţă şi Streleţ ar da, la părerea mai multor observatori, prefigurarea unei sciziuni în arcul de guvernare catalizată de febra electorală. Prezentând, astăzi, separat, bilanţul sesiunii parlamentare liberal democratul Valeriu Streleţ şi democratul Marian Lupu şi-au tras plapuma de partea fracţiunilor pe care le conduc prezentând cele mai importante realizări, printre care ratificarea Acordului de Asociere, Liberalizarea Vizelor, majorările de salarii şi pensii, Codul Educaţiei. După ce Marian Lupu a susţinut că majorarea de pensii şi salarii a devenit posibilă datorită PD, Valeriu Streleţ a spus că acesta a fost un angajament comun al coaliţiei de guvernare şi că abordările partinice ar trebui depăşite.

Previous Next

XS
SM
MD
LG