Linkuri accesibilitate

România: alegerile s-au încheiat, ce va urma?


Uniunea Social Liberală ar putea să deţină două treimi din totalul mandatelor parlamentare. Însă exista cel puţin două probleme care stau în calea un scenariu fericit…

Uniunea Social Liberală de centru stânga aflată la guvernare în România a obținut o victorie categorică la alegerile parlamentare de duminică în ambele camere. Numărătoarea voturilor se apropie de sfârșit dar nu este încă limpede de tot dacă USL are sau nu majoritatea constituțională. Alianța România Dreaptă a partidelor apropiate președintelui Traian Băsescu a obținut sub 14 la sută la Camera Deputaților și mai puțin de 17 la sută la Senat, depășind cu puțin în ambele cazuri Partidul Poporului al magnatului de presă. Dan Voiculescu. A mai intrat în parlament Uniunea Democrată a Maghiarilor și reprezentanții minorităților etnice. Corespondenta noastră la București Sabina Fati se întreabă ce poate urma după alegeri:

Pina la numaratoarea totala a voturilor e posibil ca USL, Uniunea Social Liberala sa ajunga sa detina doua treimi din totalul mandatelor parlamentare. Cu o majoritate de 66 la suta, USL va putea modifica legea fundamentala asa cum va dori, iar Victor Ponta are toate sansele sa ramina in fruntea guvernului de la Bucuresti. Exista insa cel putin doua probleme care stau in calea un scenariu fericit.

i) Pe de o parte Traian Basescu a sugerat in campania electorala ca nu-l va nominaliza pentru functia de premier pe Victor Ponta, seful socialistilor romani, pentru ca si-a plagiat teza de doctorat, iar acest amanunt ii afecteaza imaginea inclusiv in afara tarii, dar si fiindca asta vara in perioada in care USL a vrut sa-l demita pe Traian Basescu, premierul a avut citeva iesiri anti-occidentale.

ii) Pe de alta parte Victor Ponta a vorbit imediat dupa aflarea rezultatelor despre o viitoare alianta cu UDMR-Uniunea Democrata a Magiarilor din Romania, fara sa fi discutat in prealabil acest plan cu fruntasii liberali in interiorul USL. Crin Antonescu, presedintele PNL a fost luat prin surprindere, in vreme ce alti lideri liberali din anturajul sau au declarat ca nu se pune problema unei combinatii cu politicienii maghiari. Crin Antonescu a precizat chiar ca USL va avea in final majoritatea constitutionala la care aspirasera asa ca orice discutie despre UDMR ar deveni inutila. In acelasi timp aseara, cu o ora inainte de inchiderea urnelor, cind mai multi politicieni maghiari se temeau ca Uniunea nu va atinge pragul de 5 la suta pentru intrarea in Parlament, Traian Basescu a postat un videoclip pe Facebook prin care ii incuraja pe etnicii maghiari sa mearga sa voteze. Este asadar un interes bilateral al presedinteleui Traian Basescu si al premierului Victor Ponta pentru UDMR, dincolo de faptul ca aceasta formatiune aduce intotdeauna un plus de imagine in cercurile de la Bruxelles.

In interiorul USL s-a creat asadar o fisura din cauza introducerii in ecuatie a UDMR. Aritmetic vorbind in Uniunea Social Liberala, socialistii detin 60 la suta din totalul mandatelor obtinute de aceasta alianta de centru stinga. Socialistii si-ar putea adjudeca in cele din urma peste 40 la suta din fotoliile parlamentare. Deci la o adica ar putea sa faca o majoritate doar impreuna cu UDMR si cu ajutorul citorva traseisti. Un astfel de guvern a functionat foarte bine in perioada 2000-2004 cu Adrian Nastase premier.

Aceasta este doar o ipoteza, fiindca negocierile pentru numirea premierului nu au inceput deocamdata si potrivit unor surse demne de incredere e posibil ca astfel de tratative sa inceapa abia dupa prima convocare a noului parlament, deci in jur de 20 decembrie. Constitutia Romaniei precizeaza ca presedintele numeste premierul din rindurile partidului care a cistigat alegerile, ceea ce inseamna ca Traian Basescu poate numi doar un prim ministru socialist, daca scoatem din discutie scenariul unui premier tehnocrat, care n-ar avea nici o sansa sa treaca de un parlament cu o majoritate atit de mare. Pe de alta parte daca Traian Basescu nu va reusi sa spliteze USL va trai permanent sub imperiul amenintarilor ca va fi demis. Lucrurile sint destul de complicate din cauza votului masiv dat de populatie nu atit pentru USL, cit impotriva lui Traian Basescu, fiindca aceasta campanie desi a avut ca miza numirea premierul, totusi s-a concentrat, cu ajutorul propagandei mai degraba pe demonizarea presedintelui, decit pe valorizarea lui Victor Ponta.
XS
SM
MD
LG