Linkuri accesibilitate

„Viața scumpă” a oamenilor din Rusia


Într-un magazin din Sankt-Petersburg, Rusia
Într-un magazin din Sankt-Petersburg, Rusia

Despre oamenii și prețurile din Sankt-Petersburg, Samara și Kamceatka

Cetățenii ruși abia de-și mai pot asigura o cină cumsecade, din cauza prețurilor extrem de mari la produsele esențiale alimentare. În august, anul trecut, Rusia a interzis importurile din SUA și țările Uniunii Europene, ca răspuns la sancțiunile economice impuse de acestea pe fundalul crizei din Ucraina. Devalorizarea rublei și ieftinirea petrolului au contribuit și ele la scumpirea produselor. Serviciul rusesc al Europei Libere a întrebat oamenii de rând din Rusia cum reușesc să facă față noilor realități economice.

Profesoarei din Sankt-Petersburg, Iuliei Korlîhanova îi plăcea să facă planuri de viitor, să pună bani în pușculiță pentru o ieșire la restaurant sau o călătorie specială. Însă, după ce prețurile la produsele alimentare au devenit exorbitante din cauza colapsului economic rusesc, fiecare zi a devenit un exercițiu de supraviețuire.

„Prețurile noi au lovit semnificativ bugetul familiei noastre”, a spus Korlîhanova. „Desigur, a trebuit să renunțăm la produsele de lux: dulciuri, pește afumat, măsline. Chiar și varza, cartofii, morcovul, care întotdeauna au fost mâncarea săracilor, costă acum atât de mult! O căpățână de varză cândva era 9 ruble. Acum – peste 40. Pe o varză mică va trebui să dai circa 100 de ruble ($1.45). Chiar și produsele de primă necesitate îți «mănâncă» din buget.”

Korlîhanova a spus că renunțarea la ciocolată, cașcaval și alte produse nu a fost cel mai mare sacrificiu.

„Cel mai rău e că, practic, mi-am pierdut sentimentul de siguranță în ziua de mâine”, a spus ea. „Obișnuiam să pun bani deoparte ca să cumpăr câte ceva. Acum, nu mai știu ce ne pregătește viitorul. Însă sunt sigură că nu voi putea organiza o vacanță copilului meu la vară.”

„Am trecut la pâine neagră, am uitat de carne”

Pentru cetățenii ruși, anul 2014 a fost unul tumultos. După ce în august, anul trecut, președintele Vladimir Putin a interzis importurile din Vest din cauza sancțiunilor impuse Rusiei pe fundalul intervenției în Ucraina, opțiunile alimentare ale consumatorilor s-au redus semnificativ.

Cei care s-au deprins cu iaurturile finlandeze, mozzarella italiană și merele franțuzești trebuiau să-și reajusteze preferințele culinare la producția autohtonă, care deseori e făcută de niște companii apărute recent, din cauza crizei. A avut de suferit nu doar sortimentul alimentar, dar și prețurile, care au explodat. Dacă luăm în vedere căderea prețului la petrol și devalorizarea rublei, să pui ceva de-ale gurii pe masă a devenit o provocare continuă, iar un politician le-a amintit rușilor că în trecut „au supraviețuit foamete și frig” și i-a sfătuit „să mănânce mai puțin”.

Panica prețurilor a forțat autoritățile să facă numeroase raiduri în rețelele de magazine din toată țara pentru a găsi țapi ispășitori, dar constatările au fost dezamăgitoare și deloc de ajutor.

Inspectorii din Sankt-Petersburg de la biroul procurorilor și serviciul rus antimonopol, alături de agenții pentru drepturile consumatorilor au conchis că prețurile la mâncare s-au ridicat doar cu 21%, în timp ce consumatorii spun că scumpirea este mult mai mare.

La Volga, un oraș din sudul Samarei, autoritățile locale au impus amenzi câtorva magazine, după ce au depistat că prețurile de acolo au crescut cu 30% în 30 de zile. Însă, amenzile n-au fost eficiente. Alimentele de primă necesitate s-au scumpit cu 40-50% în ianuarie, iar cele mai puțin necesare, precum strugurii, cu 85%.

Olga Ivanova, o locuitoare din Samara, care are o pensie de 8500 de ruble ($123), a spus că nu mai poate cumpăra carne regulat. „Vara trecută puteam să cumpăr pulpe de găină o dată pe săptămână, la 80 de ruble pentru kilogram”, a spus ea. „Acum, găina costă 170 de ruble per kilogram și nu mi-o mai pot permite.” Femeia a trecut de la pâine albă, la cea neagră, fiindcă ea „se strică mai greu”.

Vecina Olgăi, Elena Vasilieva este un inginer care întreține un fiu de 12 ani pe un salariu de 20.000 de ruble ($290). „Mâncarea noastră e foarte simplă”, a spus ea, arătând o listă de bucate preparate în bază de carne înăbușită conservată, căreia în rusă i se mai spune „tușonka”. „Noi o punem în cartofi, zi de zi”, a spus Vasilieva. „Facem supă din carne înăbușită sau pește conservat, cu cartofi și tăiței. Cumpărăm cele mai ieftine conserve – 50 de ruble pe o cutie de 330 de grame. Toamna trecută, am reușit să cumpăr un sac de cartofi cu 20 de ruble kilogramul, de la piață. La desert, mâncăm o chiflă cu magiun de casă sau banane.”

Regimul de supraviețuire

La Celeabinsk, în estul Samarei, mulți oameni au început să cumpere produse de la piețe angro pentru a face economie. Pensionara Roza Sedîh e bucuroasă că a reușit să cumpere 50 de kilograme de zahăr în decembrie, la un preț de 31 de ruble pe kilogram, cifră care s-a mărit cu 40% de atunci. „Obișnuiam să cumpăr orez calitativ la 31 de ruble pe kilogram și făină de 18 ruble”, a spus ea. „Acum, nu mai găsești așa prețuri nicăieri. Totul s-a scumpit atât de mult, inclusiv chiria, gazul, apa, căldura.”

Roza și soțul ei Boris au spus că nu mai pot cheltui bani pe lucruri neesențiale, precum îngrijirea dentară sau reparația casei și vilei. Ei speră ca statul să le ajusteze pensia cât mai curând, ca să se conformeze prețurilor actuale. Dacă asta se va întâmpla, cuplul va reuși să adune bani și pentru un ceainic.

În Kamceatka, ținutul din extremul est al Rusiei, produsele importate din Asia încă mai pot fi găsite pe rafturile magazinelor, dar în ianuarie, prețul lor a crescut cu 30%, în timp ce produsele rusești s-au scumpit cu 10-15%.

Membrul Adunării Legislative din Kamceatka Mihail Pucikovski a spus că acum, cel mai greu e pentru rezidenții regiunilor izolate din provinciile peninsulei. În sătucul Ossora, zece ouă costă aproape 130 de ruble (circa $2). Chiar și produsele locale, precum carnea vânată, se vând la prețul practic inaccesibil de 500 de ruble ($7.25) pe kilogram.

XS
SM
MD
LG