Linkuri accesibilitate

Ash Carter: America și aliații ei vor lansa o ofensivă la Raqqa


Corespondența zilei de la Washington.

Dupa ofensiva irakiană sprijinită de Statele Unite împotriva rețelei teroriste ISIS la Mosul, urmează și alte acțiuni menite să anihilize baza operațională a grupării Statul Islamic în alte centre importante.

Ministrul american al apararii Ash Carter a spus că în cîteva săptămâni Statele Unite și aliații lor vor fi pregătite să alunge ISIS din localitatea siriană Raqqa, capitala așa zisului-califat.

Aceste pregătiri vin pe fondul temerilor că în disperare de cauza ISIS ar pregăti atacuri teroriste în lume și ca aceste pregătiri ar avea loc la Raqqa.

Carter a refuzat sa ofere mai multe amanunte cu privire la planurile operaționale. Intenția este să adunăm forțele cât mai repede, a spus ministrul american al apărării.

Se pare ca idea inițială a fost ca operațiunile de la Mosul și Raqqa să aibă loc simultan.

Comandantul militar american generalul Stephen Townsend a declarat la rindul sau ca este foarte important ca Raqqa sa fie izolată, tocmai pe fondul informațiilor ca ISIS ar pregăti operațiuni din localitatea respectiva.

„Nu știm de fapt cît e de urgent să acționăm, și tocmai din această cauză sîntem îngrijorați”, a spus comandantul militar, adăugînd că nu poate spune mai mult in public.

„Știm că pregătesc ceva și că e un atac extern, dar nu știm unde și când”, a mai afirmat Townsend.

Ministrul Carter spune că forțele aliate au capacitatea de a actiona concomitent în cele două teatre de operațiuni, la Mosul și Raqqa.

Ash Carter s-a referit la aceste chestiuni între întîlnirile avute cu miniștrii din NATO, la care lupta anti-ISIS este o temă importantă.

Între timp, Alianța Nord-Atlantica plănuiește să-și întărească participarea, angajîndu-se să efectueze zboruri suplimentare de recunoaștere și să-și măreasca prezența la Marea Neagra, în apropierea adversarului, Rusia.

În afară de pregătirea unor forțe irakiene în Iordania, NATO a evitat pina acum să se angajeze direct in lupta împotriva ISIS, lăsînd această participare la latitudinea țărilor membre, care fac parte din coaliția condusă de Statele Unite.

XS
SM
MD
LG