Linkuri accesibilitate

Ana Revenco: „Așa cum părinții le vorbesc copiilor despre măsuri de securitate în viața reală, să le vorbească și celor mici despre măsuri de precauție atunci când navighează online” (VIDEO)


Interviul dimineții cu directoarea Centrului „La Strada”.

Un grup de vloggeri și bloggeri din Republica Moldova s-au adresat prin intermediul unui clip video copiilor și adolescenților. Le-au recomandat să profite de avantajele pe care le oferă internetul și le-au spus în același timp să fie precauți. De exemplu, să țină cont că în spatele unui profil de pe rețelele de socializare poate fi oricine. Inițiativa aparţine Centrului Internaţional „La Strada”, care gestionează platforma naţională www.siguronline.md. O discuție pe această temă, cu directoarea Centrului „La Strada”, Ana Revenco.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:15:09 0:00
Link direct

Europa Liberă: Copiii și adolescenții sunt îndemnați prin intermediul unui clip video să fie precauți atunci când navighează pe Internet, să folosească parole complexe, să pună la îndoială ceea ce văd, să nu ia pe nimeni în derâdere. În ce context apare această inițiativă, existe anumite îngrijorări legale de spațiul online și accesul copiilor la acesta?

Ana Revenco
Ana Revenco

Ana Revenco: „Da, studiile ne arată... copiii, navigând online, se pot expune mai multor riscuri, ce vizează și securitatea lor, și bunăstarea psiho-emoțională. Respectiv, ne-am gândit să lansăm mai multe mesaje, să informăm tinerii despre o modalitate de a se afla în siguranță atunci când navighează, atunci când desfășoară o anumită activitate online.”

Europa Liberă: La ce pericole este expus un copil, lăsat fără supraveghere în fața unui calculator?

Ana Revenco: „Majoritatea riscurilor care se manifestă în Internet, sunt asemănătoare celor la care se pot expune copii și în viața reală. Riscurile online depind foarte mult de activitatea pe care o desfășoară copiii, în funcție de vârstă. Cei mici navighează online pentru jocuri, pentru vizionarea diferitor filmulețe și clipuri. Cei mai mari, ei deja navighează online pentru diferite rețele sociale, pentru a descărca filme, pentru expedierea sau primirea de mesaje. Respectiv, ei utilizează și diferite instrumente, unii folosesc astfel de aplicații precum Skype, sau alte aplicații pentru comunicare în regim real. Alții mai folosesc camerele web, chat-urile, sau folosesc internetul pentru cumpărături online.

În orice caz, vă spuneam că riscurile depind de activitatea lor online. Pe de o parte, noi vorbim despre riscul expunerii copiilor la conținut dăunător, și aici vorbim despre faptul că cei mici pot accesa voit și nevoit site-uri cu imagini pornografice, sau pot fi expuși unor imagini cu scene de violență sau tortură, pagini care promovează extremismul sau comportamente autodistrugătoare etc. Asta afectează foarte grav psihicul copiilor.

Un alt risc derivă din faptul că cei mici dezvăluie informații și date cu caracter personal. Ei fac schimb de fotografii, de adrese, date de contact, unde studiază, care este regimul zilei, sau informații despre părinți. Toate aceste date, cu regret, pot fi folosite de persoane rău intenționate. Un alt risc este cel al hărțuirii online. Și acest risc este mult mai amplu și mai grav decât în viața reală, pentru că Internetul oferă posibilitate agresorilor să hărțuiască victima 24/24. Mesajele de umilire sunt foarte rapid preluate și multiplicate.”

Europa Liberă: Cum îl faci să înțeleagă pe un copil că internetul este util, dar și periculos în același timp? Or îi vorbești despre anumite oportunități dar în același timp impui anumite limite

Ana Revenco: „Nu vorbesc neapărat despre un ABC foarte complicat. Așa cum părinții le vorbesc copiilor despre măsuri de securitate în viața reală, despre traversarea la verde, despre comunicarea cu străinii etc. La fel, părinții să le vorbească celor mici despre măsuri de precauție atunci când navighează online. Cum pot afla părinții despre astfel de măsuri de precauție, cu siguranță le voi recomanda să se informeze de pe site-ul www.siguronline.md, rubrica destinată părinților.

Portalul a fost conceput pentru a da un suport informațional părinților, în ceea ce privește ghidarea copiilor privind securitatea lor online. Un alt sfat, ar fi evitarea măsurilor represive, de genul stoparea, excluderea navigării online. Astfel de măsuri pot avea consecințe mult mai grave, pentru că cei mici nu stau lângă părinți 24/24. Ei merg la școală, la prieteni, pot ajunge la un Internet cafe, respectiv măsurile represive nu vor ține copilul în siguranță.

Mai degrabă trebuie să li se vorbească despre care sunt riscurile și cum să fie inteligenți online. Părinții tebuie să stabilească o relație de încredere cu copilul, astfel încât să-l încurajeze pe copil să se adreseze lui, atunci când cel mic se află într-o situație care-l supără, în mediul online.”

Europa Liberă: Ați pomenit despre platfomra siguronline.md, creată pentru a informa copiii şi părinții acestora despre cum pot fi în siguranţă pe Internet. Cine își pune mai multe întrebări legate de navigarea sigură?

Ana Revenco: „Portalul are astăzi două rubrici, una este destinată copiilor, iar a doua - părinților. Sper ca în scurt timp să lansăm și rubrica destinată educatorilor și profesorilor. Astăzi ne scriu și părinții și copiii. Cel mai mare număr de adresări vin din partea copiilor. Întrebările lor sunt foarte variate, de la securizarea contului până la întrebări privind securitatea chiar în spațiul real. Totul depinde de genul de activitate pe care-l desfășoară.”

Europa Liberă: Probabil că sunt situații în care copii admit că ceea ce văd și citesc îi afectează cumva, pe ei sau pe alții, dar le e jenă să vorbească cu maturii….

Ana Revenco: „Copii nu doar ne scriu despre acest lucru. Noi avem și o echipă de tineri instruiți care merg în școli și vorbesc despre măsurile de siguranță. Ei ne spun nouă că fie din rușine, sau din frică, nu se adresează părinților pentru a le vorbi părinților de situația în care se află.”

Europa Liberă: Sunt anumite aplicații de control parental. Cât de eficiente sunt ele?

Ana Revenco: „Referitor la alte genuri de instrumente pe care le pot folosi părinții, desigur că recomandăm și utilizarea acestor aplicații de control parental. În special, recomandăm părinților cu copii de o vârstă mai mică. Constatăm și noi așa un fenomen, când tableta este deseori folosită de părinți ca și o „dădacă”, atunci când părinții le pun diferite filmulețe. Nu am intenția să critic această intenție a părinților, dar asta înseamnă că cei mici devin deja obișnuiți cu aceste dispozitive, și ei sunt foarte abili în a se pricepe în aceste dispozitive. Și atunci, când copiii sunt foarte mici, comunicarea cu ei nu este cea mai eficientă metodă de prevenire.

Astfel, noi recomandăm să-și instaleze control parental, pentru că aceste softuri permit setarea dispozitivelor într-un regim, în care să fie filtrat conținutul la care sunt expuși cei mici.”

Europa Liberă: Cât de populare sunt astfel de metode, cât de instruiți sunt părinții în acest sens. De multe ori cei mici sunt mai abili decât părinții lor în ceea ce privește utilizarea tabletelor, telefoanelor etc.?

Ana Revenco: „Foate bună întrebare. Din întrebările pe care le primim, vedem că gradul de informare a părinților privind în general tot ce se numește Internet, este foarte și foarte jos. Pentru a putea comunica cu copilul despre ce se întâmplă online, părintele trebuie să se informezeîn primul rând .”

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG