Linkuri accesibilitate

Centriștii din GHERB au cîștigat alegerile anticipate din Bulgaria


Boiko Borisov
Boiko Borisov

Sofia a revenit la modelul bipolar de la începutul anilor 90.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:12 0:00
Link direct


Alegerile parlamentare anticipate care au avut loc duminică în Bulgaria au fost cîștigate de partidul GHERB (Cetățeni pentru dezvoltarea europeană a Bulgariei) al fostului premier Boiko Borisov.

Rezultatele anunțate de Comisia Electorală Centrală d la Sofia după numărarea a 99% din procesele verbale confirmă victoria, cu aproape 33% din voturi, a centriștilor din partidul GHERB. Pe locul doi, la o distanță de 6%, se află Partidul Socialist, care a reușit să-și dubleze numărul de deputați în comparație cu cel din parlamentul precedent.

Locul trei, cu 9%, este ocupat de coaliția Patrioți Uniți, urmată aproape la egalitate de Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți – unul din cele două partide ale etnicilor turci și musulmanilor. Cu puțin peste pragul de 4% se află noul partid Volia (Voința) al omului de afaceri Veselin Mareșki.

Niciunul din cele trei partide desprinse din Blocul Reformator, principalul partener al GHERB în parlamentul precedent, nu a intrat în cel de al 44-lea parlament bulgar.

Aproape de pragul de 4% este Partidul Da, Bulgaria, al ex-ministrului justiției Hristo Ivanov – un oponent al lui Borisov.

DOST, noul partid al etnicilor turci care se bucură de sprijinul Ancarei, a obținut puțin peste 3%.

Bulgaria a revenit practic la modelul bipolar de la începutul anilor 90. În absența dreptei tradiționale formarea viitorului guvern de centru dreaptă nu va fi o sarcină ușoară.

Naționaliștii din Patrioți Uniți nu sunt priviți cu ochi buni în Europa din cauza participării la aceasta coaliție a partidului ultranaționalist Ataka.

Borisov a exlus colaborarea cu Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți. În numele menținerii stabilității într-o perioada în care Bulgaria va exercita președinția prin rotație a Uniunii Europene, fostul premier ex-premierul ar putea acccepta o coaliție cu socialiști, însă noua președinta a foștilor comuniști a exclus aceasta posibilitate.

„Formarea unei coaliții va fi precedată de tratative foarte grele”, a avertizat Valeri Simeonov, unul din cei trei lideri ai coaliției Patrioți Uniți.

După refuzul socialiștilor de a guverna împreună cu Borisov, naționaliștii și Volia au rămas singurii parteneri reali ai învingătorilor din GHERB.

XS
SM
MD
LG