Linkuri accesibilitate

Spinoasa problemă delimitării proprietăţii publice între autorităţile centrale şi cele locale


Moldova - buildings, Chisinau, 26 January 2015
Moldova - buildings, Chisinau, 26 January 2015

Ministerul econimiei acuză primăriile, primăriile acuză ministerul economiei.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:34 0:00
Link direct

Mai mulți responsabili de la Primăria Chişinău şi de la Agenţia Proprietăți Publice din subordinea Ministerului Economiei îşi dispută terenuri aflate în proprietate publică. Cîteva dosare în care figurează atât persoane fizice, cât şi întreprinderi municipale au ajuns în instanță, pentru că bunurile aparținând guvernului şi cele ale municipalităţii nu au fost delimitate până la capăt. Unii funcționari admit că astfel s-ar urmări deposedarea proprietății publice prin scheme frauduloase. Cum s-a ajuns la acest conflict ne spune Valentina Basiul.

Disputa de la Chişinău ar viza 500 de terenuri de care municipalitatea ar putea fi expropriată ilegal, a afirmat Valeriu Bogdan, şeful adjunct al Direcției Asistenţă juridică din cadrul primăriei capitalei.

Funcționarul a spus că parte din terenuri municipale au fost înregistrate, în anii 1998-2000, în baza de date de la Cadastru cu proprietarul Republica Moldova şi că la acea dată nu era o delimitare clară proprietate publică trecută la primării vs. la guvern.

Oficiile cadastrale refuză să înregistreze alte loturi de pământ ce ar aparţine Consiliului Municipal Chişinău, a adăugat viceprimarul Nistor Grozavu. O altă categorie de terenuri contestate au fost privatizate şi au ajuns în circuit civil.

Această situaţie ar favoriza „deposedarea capitalei, prin scheme frauduloase, de terenuri” ce i-ar aparţine, a adăugat juristul primăriei Valeriu Bogdan.

Tudor Copaci, directorul Agenţiei Proprietăți Publice din subordinea Ministerului Economiei, este de părere că edilii din Chişinău ar manipula opinia publică. De fapt, nu ar fi vorba de 500 de loturi, ci de cel mult 20-30 de terenuri. Copaci spune că de vreme ce proprietar este Republica Moldova asta înseamnă – executivul.

Tudor Copaci: „Noi asigurăm integritatea proprietății statului, de aceea când observăm că dreptul de proprietate de la Republica Moldova trece la autoritatea publică locală noi ne-am autosesizat şi am lansat în instanțele de judecată procesele corespunzătoare. Unica soluție e să ne dea lista tuturor terenurilor la care ei pretind că e proprietatea lor, noi facem hotărâre de guvern şi numai după decizia guvernului ele pot să treacă în proprietatea autorității publice locale”.

Directorul general al Agenției Relații Funciare şi Cadastru, Anatolie Ghilaş, afirmă că a organizat numeroase şedinţe comune între reprezentanții guvernului cu cei ai Primăriei Chişinău, ca aceştia să găsească un numitor comun. După mai multe astfel de runde de discuţii fără rezultat, şeful de la Cadastru, tinde să dea dreptate funcţionarilor de la centru. Anatolie Ghilaş afirmă că acum „e o luptă mare asupra proprietăţilor” şi că reponsabilii din Primăria Chişinău ar dori să intre în posesia mai multor terenuri care sunt proprietate publică.

Anatolie Ghilaş: „Noi suntem aceia care înregistrăm, nu le dăm voie să facă ceea ce vor ei cu proprietatea. Le-am spus: «Legea în capul mesei şi până ce nu coordonați toate proprietăţile noi cu voi nu discutăm». Ne-au văzut pe noi vinovaţi pe undeva, pe urmă au înţeles că nu suntem noi vinovaţi, dar Ministerul Economiei a înţeles că-s de vină primăriile, primăria a înţeles că e vinovat Ministerul Economiei şi pe noi aşa ne hărţuiesc în stânga, în dreapta”.

În opinia lui Dumitru Budianschi, de la Centrul Expert Grup, disputa arată, într-o oarecare măsură, care este nivelul de respectare a legii în Republica Moldova. Problema delimitării proprietăţii publice între autorităţile centrale şi cele locale trebuia să fie rezolvată odată cu reforma descentralizării adoptată în 1998, crede expertul, atunci ar fi trebuit ca şi edilii din Chişinău să fie atenţi la transferul de proprietăţi şi înregistrarea lor la Cadastru.

Dumitru Budianschi: „Trebuie de analizat separat în ce stare erau proprietățile acestea când s-a început descentralizarea, ale cui erau inițial. Pe raza primăriei şi proprietatea guvernului sunt lucruri total diferite. Cei de la primărie poate trebuia să demonstreze că de fapt ei la descentralizare trebuiau să devină proprietari, dar nu să mențină proprietatea asupra guvernului, da eu asta aş înţelege. Nu prea transparent a fost făcut asta”.

În realitate însă o mulţime de chichiţe juridice nu au fost reglementate, iar în prezent rapoartele Curţii de Conturi sunt pline de observaţii care se referă la lipsa unei delimitării între guvern şi primării, mai atrage atenţia Dumitru Budianschi.

Până acum autorităţile centrale s-au scuzat că problema nu a putut fi rezolvată din cauza insuficienții resurselor financiare.

Directorul general al Agenției Relații Funciare şi Cadastru, Anatolie Ghilaş, speră că acest proces va fi dus la capăt graţie unui proiect finanțat de Banca Mondială care ar urma să înceapă în timpul apropiat.

Previous Next

XS
SM
MD
LG