Linkuri accesibilitate

Comisia Europeană a anunțat că oferă Republicii Moldova 100 de milioane de euro...


...pentru a o ajuta „să facă față celor mai stringente nevoi de finanțare și să stabilizeze economia”.

Sunt primele ajutoare pentru bugetul moldovean anunțate de Uniunea Europeană după suspendarea asistenței, în 2015, din cauza furtului bancar. Debursarea banilor se va face condiționat.

Într-o declarație a Comisiei Europene difuzată vineri, se precizează că 40 de milioane sunt ajutoare nerambursabile iar 60 de milioane reprezintă „împrumuturi pe termen mediu în condiții favorabile”.

„Cele mai recente eforturi ale Moldovei pentru promovarea politicilor orientate spre stabilitate și abordarea vulnerabilităților persistente trebuie susținute”, a spus comisarul european pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă, Pierre Moscovici.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, comisar responsabil pentru moneda euro și dialogul social și-a exprimat încrederea că ajutoarele vor „contribui la îmbunătățirea guvernării economice în țară și vor încuraja reforme vitale”.

În declarația Comisiei Europene se mai spune că Moldova continuă să se confrunte cu provocări stringente, inclusiv „corupția și proasta guvernare, care au contribuit la slăbirea poziției fiscale și balanței de plăți, precum și la încetinirea creșterii economice”.

Ajutoarele vor fi debursate în tranșe, care „vor fi condiționate strict de bunele progrese în cadrul programului cu Fondul Monetar Internațional și de implementarea unor condiționalități specifice care mai trebuie convenite între Moldova și Uniunea Europeană”. (AE)

Previous Next

XS
SM
MD
LG