Linkuri accesibilitate

O mare dezamăgire: primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă (Răzvan Voncu/Adevărul)


Revista presei românești.

Pentru că a nins foarte mult la jumătatea săptămânii trecute și autoritățile din Republica Moldova s-au dovedit incapabile să evite blocarea țării, Răzvan Voncu trage concluzia, în „Adevărul”, că țara nu este cu adevărat un stat. Nu e suficient că e recunoscută ca stat la nivel internațional și că are principalele instituții ale oricărui stat, trebuie ca acestea să se dovedească și capabile să asigure cetățenilor siguranța în asemenea situații. Vremea rea a complicat lucrurile și în Ucraina și în România, dar aici, cu toată lentoarea de reacție a autorităților, totul a fost până la urmă gestionat acceptabil. Dincolo de Prut însă nu. O mare dezamăgire este, în opinia autorului articolului, primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă. Acesta n-a reușit să facă mai mult decât să-și sfătuiască concetățenii să rămână închiși în case până trece urgia.

„România are nevoie de un proiect - simplu, clar şi credibil - care să îi redea speranţa”, scrie George Mioc în „România liberă”. Autorul este antreprenor în Statele Unite, dar scrie regulat în presa din România în perfectă cunoștință de cauză a mersului lucrurilor din țară. Mioc reamintește că în urmă cu doi ani a formulat un apel către Președintele României, Klaus Iohannis, semnat de mulți economiști și specialiști în diverse domenii, prin care cerea exact același lucru: un program care pună în aplicare câteva principii simple de acțiune. Reia acel text în subsolul textului de azi din „România liberă” și îl și rezumă, arătând pentru ce redevine actual: din România pleacă zilnic 400 de oameni în străinătate. Și nu din cauza salariilor mici, ci mai ales pentru că nu mai văd un viitor pentru ei înșiși și pentru copiii lor. Ce ar fi de făcut, în opinia lui George Mioc: să se ofere „o alternativă la actualul sistem medical, falit, corupt şi criminal”. Să se simplifice sistemul de impozite şi taxe. E nevoie de „plafonarea cheltuielilor bugetare în raport cu PIB şi interzicerea deficitelor bugetare”. Să se flexibilizeze „condiţiile de angajare şi de concediere, în special în sectorul bugetar, unde s-a creat o crustă de funcţionari leneşi şi obtuzi, susţinuţi politic”. Să se ofere vouchere elevilor elevilor, după modelul folosit în America „banii urmează elevul”.

Valentin Naumescu comentează în Contributors.ro rezultatul primului tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Franța. Pentru turul al doilea s-au calificat un candidat de „centru radical” (pare un oximoron, dar analistul explică de ce nu e așa) și candidata formațiunii de extremă dreapta Marine de Pen. Pronosticul lui Naumescu este că, dacă nu se întâmplă nimic catastrofal până pe 7 mai (adică un atac terorist, de pildă), Emmanuel Macron va câștiga detașat și va fi un președinte foarte tânăr. Dincolo de aceste premise mai degrabă bune, sunt și elemente care trebuie să dea de gândit și care indică direcțiile politice ale Europei de azi: au avut trecere la alegători opțiunile ferme, chiar radicale, și nu bălbâielile partidelor tradiționale care, speriate de valul de populism, au ezitat să mai apere pe față principiile fondatoare ale Uniunii Europene, cu alte cuvinte, au încercat să „o scalde”. Una dintre urmări este că niciunul dintre cei doi candidați calificați în turul al doilea nu are de fapt experiență politică suficientă, iar principalele partide care au dat președinți până acum nu au reușit să intre în turul doi.

XS
SM
MD
LG