Linkuri accesibilitate

Prin semnarea Memorandumului de cooperare între Comisia Economică Eurasiatică şi R. Moldova, președintele Igor Dodon a oferit cel mai fierbinte subiect de discuții în politica moldovenească (Igor Volnițchi/Tribuna.md)


„Cum sunt supravegheați jurnaliștii în Moldova” (Vl. Soloviov/Newsmaker.md).

Cum sunt supravegheați jurnaliștii în Moldova” – acesta e titlul unui editorial semnat de jurnalistul Vladimir Soloviov, publicat pe portalul de expresie rusă Newsmaker.md. Soloviov relatează o situație în care ar fi fost urmărit de o mașină necunoscută preț de mai mult timp, chiar și atunci când stătea la cafenea sau se deplasa cu transportul public. „Acești indivizi nu păreau să se ascundă. Poate chiar voiau să fie observați”, scrie jurnalistul. După părerea lui, astfel de urmăriri au devenit o normă în Republica Moldova. „În Moldova nu poți găsi persoane care sunt în opoziția puterii și care nu s-au plâns vreodată pe supraveghere”. Soloviov explică această situație ca o consecință a activității sale de jurnalist.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:08 0:00
Link direct

Portalul Deschide.md a publicat o opinie semnată de urbanistul și activistul civic Victor Chironda despre un posibil sistem de parcare cu plată pe care primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, ar vrea să-l implementeze. După părerea autorului, asta ar fi o schemă de scurgere de bani de la cetățeni. Chironda spune că societatea civilă ar trebui să se opună cu înverșunare lansării acestui proiect, deoarece firma aleasă pentru gestionarea plăților Parkleistystem este „o companie-fantomă, fără sediu”.

„Mobilizarea etnică a găgăuzilor la sfârșitul anilor 1980 a coincis, paradoxal, cu cea a românilor din Basarabia, dezvoltând până la un moment mai multe asemănări”, scrie istoricul Octavian Țîcu într-un comentariu pentru ziarul Timpul. În opinia lui, ingerințele Moscovei în dezvoltarea autonomiei găgăuze erau vizibile pe tot parcursul dezvoltării regiunii, ceea ce a afectat negativ perspectivele de viitor: „pe fundalul combinat al încercărilor de europenizare și de reglementare a conflictului transnistrean, autonomia găgăuză a fost (şi este) folosită ca un mijloc suplimentar de exercitare a presiunilor asupra Chişinăului, fapt ce va avea şi pe viitor efecte destabilizatoare asupra Republicii Moldova.”

Găgăuzia va duce Moldova în Uniunea Vamală”, este titlul unui articol semnat de jurnalista Svetlana Gamova de la ziarul de limbă rusă Nezavisimaia Gazeta. Ea scrie că autonomia găgăuză colaborează cu succes cu Uniunea Europeană, Turcia și Uniunea Eurasiatică. Jurnalista îl citează bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, care spune că semnarea de președintele Igor Dodon a memorandumului de colaborare cu Uniunea Vamală ar fi susținută de majoritatea cetățenilor.

Prin semnarea Memorandumului de cooperare între Comisia Economică Eurasiatică şi Republica Moldova, președintele Igor Dodon a oferit cel mai fierbinte subiect de discuții în politica moldovenească, scrie editorialistul portalului Tribuna.md Igor Volnițchi. „Destul de abil, acesta a întins o cursă politică oponenților săi și nu numai, iar majoritatea dintre ei au înghițit momeala.” În concluzie, Volnițchi se întreabă: mai contează în această situație ce urmări de ordin practic va avea pasul făcut de președinte?

Înțelegerile Dodon-Krasnoselski sunt respectate doar pe hârtie, scrie Virginia Nica pentru portalul MoldNova. În pofida înțelegerilor Dodon-Krasnoselski de la începutul anului, au loc blocajele în cadrul Comisiei Unificate de Control, afirmă jurnalista. După părerea autorităților centrale, motivul ar fi că reprezentanții transnistreni nu se grăbesc să-și asume angajamentele, conchide Virginia Nica.

Într-un articol despre importurile de energie electrică din Republica Moldova, de pe site-ul televiziunii Digi24, este citat Dan Dungaciu, președintele Fundației Universitare a Mării Negre de la Bucureşti, cu cuvintele: „Suntem într-un provizorat, care nu poate fi soluționat decât prin conectarea energetică a RM cu România”. După părerea lui Dungaciu, Republica Moldova riscă să rămâne în situația în care guvernanții vor continua să extragă dividende, fluturând drapelul apropierii dintre Republica Moldova şi România, fără să-i mai creadă nimeni.

XS
SM
MD
LG