Linkuri accesibilitate

Președintele Obama crede că terorismul rămâne o amenințare pe termen lung


Președintele Barack Obama, 20 noiembrie , 2016.
Președintele Barack Obama, 20 noiembrie , 2016.

În ultimul discurs pe teme strategice, Obama pledează pentru realism și consecvență

Statele Unite nu vor distruge terorismul internațional numai prin mijloace militare, a declarat președintele american Barack Obama, făcând aluzie le o serie de declarațiile „belicoase” ale președintelui ales Donald Trump.

În ultimul discurs ca președinte pe tema terorismului, Barack Obama a avertiza că terorismul va rămâne pentru mulți ani o amenințare la adresa securității Statelor Unite deși sub administrația sa rețeaua Al Qaida a fost „decapitată” iar organizația Statului Islamic și-a pierdut mult din forță și impact.

„În loc de promisiuni nerealiste că vom distruge terorismul cu mai multe bombe sau mai mulți militari sau vom întări securitatea țării ridicând ziduri în jurul nostru, trebuie să acceptăm că terorismul va rămâne încă mulți ani o amenințare și ne trebuie o strategie pe termen lung”. Vorbind pe bază militară din Florida, Obama a declarat că terorismul „nu reprezintă o amenințare existențială ” pentru Statele Unite dar rămâne mai degrabă o amenințare difuză, prezentă în aproape toate colțurile lumii.

Discursul era planificat și ar fi fost scris înaintea de victoria republicanului Donald Trump în alegerile prezidențiale din noiembrie, a declarat Casa Albă. Cu toate acestea, a fost plin de aluzii și critici directe la multe din declarațiile făcute de Trump în timpul campaniei electorale, începând cu faptul că administrația democrată ar fi „nășit” organizația teroristă a Statului Islamic. Pentru moment se știe foarte puțin despre strategia pe care administrația Trump vrea să o adopte în fața terorismului dar din declarații disparate se poate deduce că noul președinte va miza mai mult pe mijloacele militare.

XS
SM
MD
LG