Linkuri accesibilitate

Tiraspolul vorbește din nou despre „blocadă”


La punctul de trecere Cuciurgan-Pervomaisk
La punctul de trecere Cuciurgan-Pervomaisk

Rusia spune că înțelege nemulțumirea transnistrenilor față de controlul comun moldo-ucrainean.

Punctul de trecere a frontierei Cuciurgan domină în aceste zile actualitatea discuțiilor cu participare internațională pe tema conflictului transnistrean. O înțelegere moldo-ucraineană prevede ca acolo să fie postați în viitor și grănicerii Chișinăului, alături de cei ai Kievului, având posibilitatea să supravegheze ce intră și ce iese pe la est în regiunea transnistreană. Perspectiva acestei supravegheri sporite nu este însă deloc pe placul Tiraspolului.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:37 0:00
Link direct

Înființarea la Cuciurgan a controlului vamal comun moldo-ucrainean a fost unul din subiectele de dispută între reprezentanţii politici în reglementarea transnistreană, Gheorghe Bălan şi Vitali Ignatiev, care s-au întâlnit marți la sediul misiunii OSCE de la Chişinău.

Vitali Ignatiev a spus că Tiraspolul este categoric împotriva acestei intenţii pe care a calificat-o distructivă şi despre care a spus că ar nesocoti poziţia şi interesele regiunii transnistrene. Potrivit lui Ignatiev, înființarea controlului comun la frontieră ar putea genera „daune” locuitorilor şi agenţilor economici din regiune şi că ar amenința procesul de negocieri:

Gheorghe Bălan și Vitali Ignatiev (stânga)
Gheorghe Bălan și Vitali Ignatiev (stânga)

„Am cerut să se renunţe la această măsură care va genera pierderi economice de peste 300 de milioane de dolari, va îngreuna libera circulaţie a locuitorilor. E o problemă şi pentru securitatea internă şi cea regională. Decizia de a înfiinţa controlul comun la frontieră contravine buchii şi spiritului procesului de negocieri, contravine înţelegerilor anterioare. Considerăm că este cea mai serioasă provocare şi o ameninţare pentru buna funcţionare a formatului de negocieri. Transnistria insistă ca problema dată să fie inclusă pe agenda următoarei runde de negocieri în formatul 5+2. Pentru că, aşa cum spuneam, e un subiect care prin complexitatea sa şi prejudiciile pe care le comportă sub aspect economic, umanitar şi politic este cea mai mare amenințare din ultimii ani pentru procesul de negocieri.”

La Cuciurgan
La Cuciurgan

De cealaltă parte, vicepremierul pentru reintegrare Gheorghe Bălan a spus că mecanismul de control comun ţine de relaţiile bilaterale moldo-ucrainene şi nu are tangenţe cu procesul de reglementare a conflictului transnistrean. Prin urmare, nu ar fi necesară discutarea acestui subiect în formatul 5+2. Bălan a spus că nu sunt decât speculaţii declaraţiile precum că această măsură ar avea impact negativ asupra agenţilor economici şi locuitorilor din regiunea transnistreană. Vor fi afectaţi doar cei implicaţi în scheme ilicite cum ar fi contrabanda sau traficul ilegal, a precizat vicepremierul:

„Abordarea noastră este una pozitivă. Nu va afecta în nici un mod agenţii economici cinstiți şi populaţia din regiunea transnistreană care respectă legislaţia. E orientată doar spre simplificarea tuturor procedurilor şi îmbunătăţirea condiţiilor de transport şi trecere prin aceste puncte. Astfel de posturi comune avem şi în alte părţi, în nordul şi în sudul ţării. Acest control comun simplifică viaţa populaţiei pentru că lucrează în comun grănicerii moldoveni şi cei ucraineni şi controlul este redus la unul. Respectiv, toate aceste speculaţii cu privire la careva probleme suplimentare pentru agenţii economici sau populaţie sunt inventate.”

Grănicer transnistrean la Pervomaisk
Grănicer transnistrean la Pervomaisk

Punctul de control comun al frontierei de la Cuciurgan va fi amplasat pe teritoriul Ucrainei şi ar urma să-şi înceapă activitatea până la finele anului, a anunţat vicepremierul Gheorghe Bălan. Posturi similare ar urma să fie înfiinţate ulterior şi la alte puncte de trecere a frontiere moldo-ucrainene pe segmentul transnistrean.

Înființarea controlului comun la Cuciurgan a fost unul din principalele subiecte discutate la Tiraspol cu viceminsitrul rus de externe Grigori Karasin care se află într-o vizită în Republica Moldova. Administraţia de la Tiraspol a cerut Rusiei sprijin pentru a împiedica crearea acestui post vamal, relatează presa din regiune. Grigori Karasin a declarat că subiectul trebuie discutat în formatul 5+2 pentru că este „una dintre cele mai vulnerabile teme pentru administraţia de la Tiraspol, deoarece aceasta afectează schimburile comerciale ale regiunii”, a declarat Karasin.

Grigori Karasin (dreapta) și ambasadorul rus Farit Muhametșin la întâlnirea cu premierul Pavel Filip
Grigori Karasin (dreapta) și ambasadorul rus Farit Muhametșin la întâlnirea cu premierul Pavel Filip

Protocolul privind organizarea controlului în comun în punctul de trecere internaţional „Pervomaisc-Cuciurgan” pe teritoriul Ucrainei a fost semnat la Chişinău încă în 2015. În cadrul recentei vizite la Kiev a premierului moldovean Pavel Filip s-a convenit urgentarea deschiderii acestui post vamal.

Previous Next

XS
SM
MD
LG