Linkuri accesibilitate

Rusia reacționează la loviturile americane din Siria (VIDEO)


Aeroportul Shayrat de lîngă Homs văzut pe o imagine transmisă de satelitul DigitalGlobe
Aeroportul Shayrat de lîngă Homs văzut pe o imagine transmisă de satelitul DigitalGlobe

Declarația Kremlinului: „Președintele Putin vede loviturile americane din Siria ca o agresiune împotriva unui stat suveran, cu încălcarea normelor de drept internațional...”

Rachetele americane au lovit vineri în zori Siria, dar reacția cea mai așteptată în lume nu a fost a Damascului, ci a Rusiei – observă agenția germană de știri DPA, comentând urmările operațiunii americane care și-a propus să pedepsească regimul președintelui sirian Bashar al-Assad pentru un atac chimic soldat cu zeci de morți din rândul civililor.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:53 0:00
Link direct

„Președintele Putin vede loviturile americane din Siria ca o agresiune împotriva unui stat suveran, cu încălcarea normelor de drept internațional și sub un pretext fabricat”, se spune într-o declarație a Kremlinului, care adaugă: „Acest pas al Washingtonului va provoca daune majore relațiilor ruso-americane”.

Șeful diplomației ruse, Sergei Lavrov
Șeful diplomației ruse, Sergei Lavrov

Un avertisment similar a formulat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. Șeful diplomației ruse a spus că „agresiunea” americană ar aminti de situația din 2003, când Statele Unite și aliații lor au atacat Irakul fără permisiunea Consiliului de Securitate ONU. Lavrov a mai spus că americanii de data aceasta nici nu s-au mai sinchisit să aducă dovezi în sprijinul acțiunilor lor, prezentând doar „fotografii de copii” care ar arăta victimele atacului chimic sirian.

Televiziunile rusești au prezentat imagini cu cratere și moloz la baza aeriană lovită de americani, spunând că au fost distruse nouă avioane.

Ministerul de externe al Rusiei a anunțat vineri dimineață că suspendă un memorandum semnat în 2015 cu Statele Unite, prin care cele două țări se angajau să se informeze reciproc despre operațiunile aeriene din Siria în scopul evitării conflictelor involuntare.

Generalul Igor Konașenkov
Generalul Igor Konașenkov

Purtătorul de cuvânt al ministerului rus al apărării, general-maiorul Igor Konașenkov, a spus că loviturile americane au fost ineficiente, fiind o simplă demonstrație de forță. Konașenkov a spus că „este evident” că loviturile americane au fost puse la cale cu mult înaintea atacului chimic pus de Washington și aliații lui pe seama regimului de la Damasc.

Лавров об ударе по Сирии: это акт агрессии
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:13 0:00

Serghei Lavrov reacționînd la operațiunea militară americană

O fregată rusească cu rachete balistice a intrat vineri în Marea Mediterană prin strâmtorile turcești, într-un semnal al întăririi prezenței rusești în regiune, deși – notează Reuters – nu există o legătură clară între această mutare și evenimentele din Siria din zori.

Președintele Vladimir Putin a convocat vineri Consiliul de securitate al Federației Ruse ca să discute despre viitorul prezenței aviației militare rusești în Siria în urma loviturilor americane. „Participanții la întâlnire și-au exprimat îngrijorarea profundă față de consecințele inevitabil negative pentru lupta împotriva terorismului global ale acțiunilor (americane) agresive”, se spune într-un comunicat de presă al Kremlinului, după discuții.

Rusia este principalul aliat al președintelui Bashar al-Assad, pe care îl ajută cu lovituri aeriene în lupta împotriva adversarilor săi interni. Moscova susține că a fost invitată de Damasc să acționeze, spre deosebire de americani, care ar acționa, deci, în afara legii.

La Moscova s-au înregistrat vineri și alte numeroase reacții negative, nu doar ale președinției. Spicherul camerei superioare a Parlamentului, Valentina Matvienko, a spus că acțiunile americane „au lovit și relațiile ruso-americane”, fiind „un act de pură agresiune”.

Reuters a scris că oficiali americani au declarat că loviturile de vineri au fost planificate cu mare grijă, inclusiv ca să nu-i pună în pericol pe militarii ruși din Siria. Oficiali sirieni și din țări aliate cu Statele Unite, citate de aceeași sursă, au spus că se așteaptă ca ultimele evoluții să ducă la „tensiuni politice ruso-americane”, dar nu la vreo extindere a conflictului din Siria.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG