Linkuri accesibilitate

„Orizontul întunecat al libertății presei”


Pe marginea raportului anual 2017 al organizației „Freedom House”.

Numai 13% din populația lumii trăiește în țări cu o presă liberă, este concluzia raportului din acest an al organizației internaționale „Freedom House”, care urmărește evoluția democrației în lume.

Dat publicității astăzi, raportul Freedom House arată că libertatea presei a fost în declin în ultimii zece ani, atingând cel mai jos nivel în 2016. Un declin care se explică prin faptului că s-au înmulțit atacurile la adresa jurnaliștilor în țările cu regim autoritar, dar și în democrații „clasice”.

Raportul despre libertatea presei în 2017, bazat pe date din 2016, analizează situația din 199 de țări și teritorii și le clasifică, în raport cu libertatea presei, în „libere”, „parțial libere” și „fără libertate”.

Cum definește Freedom House o țară cu presă liberă? O țară care permite să se relateze serios, în adâncime, despre viața politică, în care statul nu se amestecă în viața presei, în care jurnaliștii sunt protejați, iar presa nu este supusă presiunilor politice sau economice.

Pornind de la aceste criterii generale (analizele pe țări sunt mult mai aprofundate si nuanțate), Freedom House ajunge la concluzia că 42% din populația lumii trăiește în țări cu o presă „partial liberă” în timp ce 45% trăiește în țări fără presă liberă.

Situația s-a înrăutățit în 2016 pentru că presa a fost supusă unor presiuni constante și limitări nu numai în țări autoritare, dar și în democrații tradiționale. Context în care Freedom House menționează atitudinea critică și disprețuitoare a candidatului și, astăzi, președintelui american Donald Trump, care nu recunoaște poziția presei drept „a patra putere” în stat.

Constant, Trump i-a criticat pe jurnaliști drept mincinoși și autori de știri false („fake news”), acuzându-I că ar reprezenta un pericol pentru interesele naționale ale Statelor Unite – se arată în raportul Freedom House. Pentru membri ai administrației Trump, presa este „partidul de opoziției”, reamintește același raport.

Freedom House avertizează că în momentul în care rolul presei este contestat de președintele Statelor Unite – o țară percepută drept un bastion al democrației – atunci guvernele în lumea întreagă se simt legitimate să facă același lucru.

Regiunea Euroasiatică rămâne în 2016 regiunea cu cel mai scăzut nivel de libertate a presei – nici o țară nu are o presă liberă, iar 77% din populația acestei regiuni trăieșt fără o presă liberă.

Rusia, Armenia și Azerbaidjanul și toate țările central-asiatice sunt calificate drept țări fără o presă liberă. La fel și Belarus desi acolo se notează unele progrese, mai ales faptul că „presa a putut relata liber despre alegerile generale din 2016”. Ucraina are o presa „partial liberă”, ca și Republica Moldova, clasificare ce reia în mare parte concluziile analizei publicate cu două zile în urmă de „Reporteri fără frontiere”.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG