Linkuri accesibilitate

Un nou protest ortodox


Premierul Vlad Filat i-a criticat pe ortodocșii care organizează proteste, reamintindu-le că biserica este separată de stat .



Premierul Vlad Filat a îndemnat biserica să nu intervină în activitatea instituțiilor statului. Este reacția primului ministru la demonstrația din centrul Chișinăului, unde câteva sute de oameni conduși de preoți ortodocși au pichetat sediile Ministerului Justiției, Guvernului și Reprezentanței ONU. Triplul protest a fost îndreptat împotriva musulmanilor, minorităților sexuale și emisarului special al Națiunilor Unite pentru libertatea religioasă, care criticase biserica ortodoxă dominantă pentru intoleranță. Sub presiunea unor proteste asemănătoare primăvara trecută, guvernul a retras proiectul unei legi împotriva discriminării negociat cu Uniunea Europeană în vedere liberalizării vizelor. Relatează Lucia Diaconu.

Un nou protest ortodox la Chişinău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:04 0:00
Link direct


Drept prilej pentru a-şi anunţa încă o dată vechile nemulţumiri le-au servit activiştilor ortodocşi concluziile recente ale raportorului ONU pentru libertatea religioasă, care a conchis după o vizită de documentare în Moldova că biserica ortodoxă are o influentă dominantă în comparaţie cu alte biserici şi confesiuni. Cele cîteva sute de protestatari au ieşit în stradă răspunzînd astfel îndemnului organizaţiilor care formează Alianţa asociaţiilor ortodoxe de a opri ceea ce acestea numesc „complot asupra bisericii”.

Cerinţele manifestanţilor au fost sonorizate de unul dintre activiştii alianţei Genadie Valuţă: „Să revizuiască legea cultelor după cum Filat a promis-o de zeci de ori dar ne ţine de proşti şi ne ignoră. Şi pe mitropolitul, şi pe noi credincioşii. Doi: să nu îndrăznească mai ales după declaraţiile şi sfaturile acestui raportor ONU să readucă iarăşi pe agendă legea antidiscriminare. Asta este atac la valorile credinţei neamului şi ale bisericii.”

Participanţii la acţiunea de protest s-au arătat nemulţumiţi de faptul că legea cultelor este, după părerea lor, exagerat de permisivă pentru religiile cu un număr restrîns de adepţi şi au cerut să nu fie consfinţit prin lege dreptul homosexualilor să nu fie discriminaţi.

Cu reprezentanţii protestatarilor a acceptat să discute viceministrul justiţiei Vladimir Grosu, care a declarat ulterior că se aşteaptă la o conlucrare între guvern şi biserică şi a dezaprobat tonul ultimativ al acestora.

Vladimir Grosu: „Ştiţi această balanţă nu este din două interese. Sînt mai multe interese. Se referă sigur şi la obligaţiile statului Republica Moldova de a respecta libertatea religiei tuturora: mă refer şi la cultul Islamic, şi la Mitropolia Moldovei, şi la toate celelalte culte care sînt în Republica Moldova. Pe alt cîntar punem şi interesele altor persoane care nu fac aparţin în genere la niciun cult religios.”

Presiunea din partea celor cîteva organizaţii ortodoxe au determinat retragerea din parlament în sesiunea trecută a legii antidiscriminare, pentru modificări. Iar după înregistrarea de către autorităţile statului a unei asociaţii de musulmani premierul Vlad Filat într-o discuţie cu Mitropolitul Moldovei Vladimir a spus că va analiza modul în care a fost înregistrat cultul islamic.

Iată care a fost reacţia premierului la protestele de azi: „Cetăţenii
Statul nu intervine în activitatea bisericii şi ar fi foarte corect ca şi biserica să nu intervină în activitatea instituţiilor statului.

Republicii Moldova sînt asiguraţi cu drepturi şi libertăţi, inclusiv cu dreptul de a protesta. Este dreptul dînşilor, însă ţin să aduc aminte că statul nu intervine în activitatea Bisericii şi ar fi foarte corect ca şi Biserica să nu intervină în activitatea instituţiilor statului. Obiectivul nostru strategic de integrare europeană nu poate fi întrerupt prin prisma expunerilor unui grup sau altuia de cetăţeni. Opţiunea europeană este sprijinită de peste 70% din cetăţenii Rrepublicii Moldova. ”

Legea antidiscriminare contestată de grupul de organizaţii ortodoxe se află pe lista de schimbări legislative ce urmează să fie adoptate pentru liberalizarea vizelor. Viceministrul justiţiei Vladimir Grosu nu a putut însă să dea asigurări că legea va fi pusă în discuţie în această sesiune a legislativului. Oficiali europeni au semnalat că legea trebuie să includă şi minorităţile sexuale în categoria celor apăraţi de discriminare.

I-am cerut un comenteriu şi lui Sergiu Ostaf, directorul organizaţiei pentru drepturile omului Credo:

„Acest proiect de lege va trebui readus în Parlament în timpul cel mai apropiat. În momentul în care există un grup militant religios de fapt se contribuie la necrearea unui mediu mai favorabil pentru dezvoltarea ţării. Ei vor monopolizarea expresiei religioase, ei doresc exclusivitatea accesului şi gestionării resurselor administrative, ceea ce contrazice practicilor europene, Constituţiei R. Moldova, care declară pluralismul de exprimare religioasă, care declară că toleranţa şi convieţuirea sînt cele mai importante valori care ar putea să construiască din această palmă de pămînt o ţară de viitor . ”

Activiştii ortodocşi au anunţat că îşi rezervă dreptul să continuie protestele, chiar recurgînd la instalarea unei tabere permanente, dacă autorităţile nu vor ţine cont de revendicările lor.
Previous Next

XS
SM
MD
LG