Linkuri accesibilitate

Profesorii și-au reluat protestele


Negocierile dintre Guvern și sindicaliştii din educaţie n-au dat rezultatele așteptate pentru profesori. Autoritățile au propus o mărire de salariu pentru angajații auxiliari ai instituțiilor de învățământ cu 100 de lei, și cu 10% pentru cadrele didactice, în timp ce profesorii au cerut o majorare cu cel puțin 50%. Astfel, după două luni de la ultimele proteste, sindicaliștii alături de profesori și educatori au ieșit din nou în stradă. Sute de persoane au venit joi în fața Parlamentului.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:41 0:00
Link direct

Profesorii mai tot timpul au fost nemulțumiți de remunerările pe care le primesc pentru munca lor. Doar că de această dată, dascălii spun că nu mai au răbdare, mai ales după ultimele valuri de scumpiri la utilități. Liuba Arapu activează de aproape 40 de ani în educație, și deși a ajuns la vârsta de pensionare, continuă să lucreze la un centru de creație din Chișinău. Cu o pensie de 1800 de lei spune că nu se poate descurca:

„Eu sunt la pensie, și n-aș lucra dacă aș avea o pensie decentă. Salariile întotdeauna au fost mici, dar nu erau atât de scumpe hrana, materialele, comunalele etc.”

Pe urmele Liubei Arapu aleg să meargă din ce în ce mai puțini tineri. Ministerul Educației nu o dată a semnalat problema lipsei cadrelor didactice, în special în învățământul general. Datele oficiale arată că dacă în 2003 aproximativ 60% dintre absolvenții din educație se angajau în domeniu, în 2015-2016 au ajuns aproximativ 12%. La grădinița din Bubuieci, la care lucrează de cinci ani educatoare Elena Sașco, dintre cei 14 colegi ai săi mai puțin de jumătate sunt tineri:

„Cadre tinere nu sunt, chiar dacă vin nu se rețin pe mult timp. Slariul nu stimulează. Chiar să faci lucru din plăcere, oricum ai familie, ai necesități, ai cheltuieli, nu poți să lucrezi cu așa un salariu.”

Un educator începător primește un salariu de peste două mii de lei. Ultima majorare a fost efectuată anul trecut, cu 8,6%, așa cum a anunțat atunci Guvernul. Sindicaliștii spuneau însă că „majorarea” era de fapt „o ajustare după nivelul inflației”. Pedagogii susțin că nici n-ar fi simțit majorările de anul trecut:

„Aceste procente... din ele s-au exclus și impozite și cu ce rămâi? Vrem un salariu decent.”

Europa Liberă: Cât ar însemna un salariu decent?

„6000 de lei.”

De această dată, Guvernul a propus să mărească salariile cu 10%, precizează sindicaliștii, care au refuzat însă. Vicepreşedintele Federației Sindicale a Educației, Ion Bulat:

„Ne-au miluit acolo cu 100 de lei pentru cadrele auxiliare, care primesc 1100, 1200. Dacă mai adaugă 100 ce se întâmplă? Nu se întâmplă nimic. Noi întodeauna poate cerem mai mult decât știm că o să ne deie, dar cerem ca să fie loc de negociere, dar dacă o să meargă tot așa, poate vom organiza un marș prin toată capitala.”

Sindicaliștii au negociat cu guvernarea în ultimele două luni mai multe revendicări. S-ar fi ajuns la un compromis în privința majorării îndemnizațiilor pentru tinerii specialiști, reducerea normei didactice la 75% în primii trei ani, dar și mărirea burselor pentru studenți. Pe de altă parte, pe lângă refuzul de a majora cu 50% salariile, Guvernul evită să accepte și alte cereri, printre care recalcularea anuală a cuantumului pensiilor, astfel încât persoanele care au venituri după data pensionării să poată solicita recalcularea pensiei și să obțină o majorare a acesteia.

La solicitarea Europei Libere, reprezentanții Ministerului Educației au spus că susțin cererile pedagogilor, cu mențiunea însă că nu pot influența decizia Guvernului.

Natalia Screlea, serviciul de presă al Ministerului Educației: „Ministerul Educației optează pentru majorări, au fost propuse mai multe posibilități, dar decizia nu ține doar de Ministerul Educației.”

(Vineri, 24 martie, Natalia Screlea a trimis redacției următoarea precizare: „Ministerul Educației susține demersurile de majorare a salariilor cadrelor didactice, didactice auxiliare și nedidactice. Au fost analizate toate revendicările sindicatelor din învățământ și considerăm că aceste cerințe sunt justificate. Lipsa unui salariu motivant, în special pentru tinerii specialiști, influențează indirect asupra calității și relevanței educației. Considerăm că este oportună modificarea Hotărârii de Guvern nr. 381 din 13 aprilie 2006 prin care salariile de bază ale personalului didactic auxiliar și nedidactic să fie revăzute, racordându-le treptat la salariul minim pe economie” )

Și Ministerul Finanțelor se abține deocamdată să facă declarații la acest subiect. Sindicaliștii au promis astăzi că vor organiza vineri un protest similar în fața Guvernului.

De mai mulți ani autoritățile discută elaborarea unui nou model de salarizare bazat pe aprecierea performanțelor, astfel încât profesorii să fie remunerați în funcție de reușitele elevilor, în speranța că această metodă ar duce la majorarea salariilor. Inițiativa a rămas însă deocamdată la etapa de propunere.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG