Linkuri accesibilitate

La Paris a început procesul intentat fostului președinte francez Jacques Chirac


Procurorii spun că Jacques Chirac și colaboratorii lui au deturnat fonduri publice printr-o schemă frauduloasă în vremea când Chirac era primarul Parisului



La Paris începe astăzi procesul fostului președinte Jacques Chirac, care este acuzat de corupție. Detalii de la Mircea Țicudean

Procesul intentat fostului preşedinte francez Jacques Chirac
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:39 0:00
Link direct



Acuzațiile împotriva lui Jacques Chirac se referă la perioada când a fost primarul Parisului, în anii 1977-1995. Potrivit procurorilor, Chirac împreună cu alți funcționari de rang înalt a plătit unor colegi din partidul său Adunarea pentru Republică, 21 la număr, salarii pentru slujbe municipale fictive. Banii intrau în visteria partidului.

Pentru asemenea fapte, pedeapsa este de maximum 10 ani de închisoare și amendă de 150.000 de euro. Procesul are încă o ramificație, de conflict de interese, referitor la șase dintre slujbele fictive. Deși presa a scris mereu despre fraudele patronate de Chirac ca primar, el s-a bucurat de imunitate ca șef al statului, între anii 1995 și 2007.

După mulți ani de la faptele incriminate, procesul a început la 8 martie anul curent, dar a fost amânat după numai o zi din cauza unei plângeri constituționale depuse de avocatul unuia din suspecți. El susținea că după atâția ani acuzațiile ar trebui prescrise, dar curtea constituțională a respins argumentul și a decis continuarea procesului.

Starea sănătății lui Jacques Chirac a dominat de atunci actualitatea procesului. În primăvară soția lui, Bernadette, a dezmințit că fostul președinte ar suferi de maladia Alzheimer. Dar vinerea trecută avocații lui Chirac au depus la tribunal expertiza unui neurolog care susținea că acuzatul nu va face față procesului. Iar duminică ziarul „Journal du Dimanche” a scris că Chirac suferă de anosognosia, o afecțiune cerebrală în care pacientul „uită că uită” – adică are frecvente momente de amnezie și nici măcar nu este conștient că le are. Iar Chirac a trimis tribunalului o scrisoare în care cere ca procesul să meargă înainte, însă nu în prezența lui, ci doar a avocaților.

Un prieten de familie a spus ziarului „Journal du Dimanche” că Chirac nu mai este în stare să poarte o conversație normală, uneori nu-și aduce aminte cine este premierul Franței, se ridică în mijlocul unei cine și pleacă etc. Alți prieteni de familie au spus că Chirac își pierde frecvent echilibrul și trebuie sprijinit de personalul de pază.

Potrivit BBC, unii francezi cred că argumentele medicale sunt exagerate, reflectând dorința familiei Chirac de a evita umilința primului caz din istoria Franței în care un fost președinte este judecat. Iar agențiile de presă scriu că deși francezii cred că nimeni nu ar trebui să fie mai presus de lege și că finanțarea partidelor ar trebui să fie onestă și transparentă, puțini sunt dornici să vadă un om bătrân și neputincios în banca acuzaților.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG