Linkuri accesibilitate

Macron și Le Pen în turul al doilea al alegerilor prezidențiale în Franța (VIDEO)


Emmanuel Macron și Marine Le Pen
Emmanuel Macron și Marine Le Pen

Rezultatul de duminică indică o mare înfrângere pentru partidele tradiționale de centru-stânga și centru-dreapta care au dominat viața politică franceză în ultimii 60 de ani

Centristul Emmanuel Macron a făcut un pas mare spre președinția franceză câștigând primul tur al alegerilor, duminică, 23 aprilie și calificându-se în turul al doilea, unde se va confrunta cu șefa Frontului Național, Marine Le Pen.

Deși Macron, de 39 de ani, nu are experiență politică, nefiind ales vreodată într-o funcție publică, noi sondaje de opinie publicate duminică sugerează că o va învinge detașat la 7 mai pe Le Pen, care are 48 de ani.

„Urmează să devin peste 15 zile președintele vostru, președintele tuturor francezilor, al patrioților, în fața amenințării naționaliste”, a spus Macron după aflarea primelor estimări ale rezultatelor.

Agenția Reuters scrie că rezultatul de duminică indică o mare înfrângere pentru partidele tradiționale de centru-stânga și centru-dreapta care au dominat viața politică franceză în ultimii 60 de ani, reducând în același timp probabilitatea unui șoc de felul celor din alegerile americane sau de la referendumul britanic privind ieșirea din UE.

Recunoscându-și înfrângerea încă înainte să apară rezultatele, candidații conservator și socialist din primul tur au îndemnat alegătorii să-l sprijine pe Macron în turul al doilea ca să blocheze ascensiunea lui Le Pen, ale cărei politici anti-imigrație și anti-UE ar fi – în opinia lor – un dezastru pentru Franța.

Francezii au votat duminică în primul tur al alegerilor prezidențiale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:49 0:00

După ce a trecut din primul tur, Le Pen a promis din nou să lupte contra a ceea ce ea numește „elitele arogante”, în interesul cetățeanului de rând.

Macron a fost felicitat încă înaintea anunțării rezultatelor finale de președintele CE, Jean-Claude Juncker și de șefa politicii externe și de securitate a UE, Frederica Mogherini. În postări pe Twitter au salutat rezultatul, printre alții, ministrul de externe german Sigmar Gabriel și purtătorul de cuvânt al guvernului de la Berlin, Steffen Seibert.

Le Pen a fost felicitată și ea de șefii unor partide de extremă-dreapta sau eurosceptice.

Piețele financiare au reacționat pozitiv la victoria lui Macron, moneda unică, euro, crescând până la cel mai înalt nivel față de dolar de la 10 noiembrie până în prezent.

Presa internațională a aplaudat victoria lui Macron, dar a avertizat că Le Pen încă nu este învinsă.

„Amenințarea din partea extremei-drepte franceze încă nu a trecut”, a scris ziarul britanic de centru-stânga „Guardian”, numindu-l pe Macron „cea mai bună speranță pentru o țară cu mari probleme, dar măreață”. Iar „Financial Times” a scris că turul al doilea de la 7 mai va fi „o încoronare” pentru candidatul centrist.

Ziarul german „Frankfurter Allgemeine Zeitung” notează însă că 40% de francezi au votat în primul tur cu extremiștii de stânga sau de dreapta, ceea ce ar arăta „o țară divizată”. „Victoria lui Macron este așa de chinuită, că la alegerile precedente el nu ar fi intrat în turul al doilea”, observă FAZ.

Un ziar din estul UE, polonezul „Gazeta Wyborcza”, și-a exprimat ușurarea față de rezultatul primul tur, care face mai puțin probabilă vreo ieșire a Franței din UE, după model britanic. „UE este obligată să supraviețuiască divorțului de Marea Britanie, și tocmai asta a început să se întâmple. Un Frexit ar îngropa proiectul european”.

Ziarul spaniol „El Pais” scrie că Macron este „omul care va deveni cel mai tânăr președinte din istoria Franței și care a reușit să ajungă la vârf într-o Franța învăluită în criză și pesimism”. „Viziunea lui optimistă asupra viitorul țării și al Europei a sedus alegătorii într-o perioadă marcată de recrudescența populismului, naționalismului și xenofobiei”, mai scrie ziarul spaniol.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG