Linkuri accesibilitate

Poliția de la Londra l-a identificat pe atacatorul de la Westminster: Khalid Masood, britanic de 52 de ani


Londra, 23 martie 2017
Londra, 23 martie 2017

Organizația teroristă a Statului Islamic revendicase anterior atacul de miercuri

La Londra, poliția a informat că autorul atacului de miercuri de lângă parlamentul britanic se numea Khalid Masood, cetățean britanic de 52 de ani, născut în Anglia, și fusese condamnat de multe ori pentru delicte ca vătămare corporală, deținere de arme sau tulburarea ordinii publice, dar nu și pentru terorism.

Mai devreme, organizația teroristă a Statului Islamic și-a asumat atacul terorist de miercuri, de la Londra, afirmând că atacatorul ar fi fost „unul din soldații noștri”. Nu este încă clar dacă Massod avrea vreo legătură directă cu Organizația Statului Islamic.

Raidul poliției la Birmingham, 23 martie 2017
Raidul poliției la Birmingham, 23 martie 2017

Poliția a anunțat între timp că opt persoane au fost reținute în legătură cu atacurile de la Parlament, în care trei persoane au fost ucise: un ofițer de poliție, atacatorul și o femeie, lovită pe podul Westmisnter. Cel puțin 40 de persoane au fost rănite, între care un cuplu din România și trei elevi francezi. 29 persoane rămân în spital, șapte sunt în stare gravă, a mai informat poliția londoneză.

Miercuri, atacatorul a intrat cu mașina în lumea care se afla pe Podul Westminster după care a atacat polițiștii care păzeau intrarea în Parlament. Acolo l-a înjunghiat pe ofițerul de poliție care ulterior a murit la spital. Imediat, atacatorul a fost împușcat de alți polițiști aflați în zonă.

Premierul britanic Theresa May în Parlament, Londra, 23 martie 2017
Premierul britanic Theresa May în Parlament, Londra, 23 martie 2017

Joi, în Parlament, premierul Theresa May a declarat că se pleacă de la premisa că atacatorul a acționat singur. Totodată, premierul a declarat că nivelul de securitate în țara nu va fi ridicat după atacul de miercuri.

„Milioane de acte ale normalității este răspunsul la terorism”, a mai declarat premierul britanic Theresa May , care a ținut să reafirme că „Valorile noastre vor învinge”.

Pe rețelele de socializare au fost publicate nenumărate mesaje de sprijini sub titlurile #Nu ne este frică, #Sutem uniți sau #Londra, oraș deschis.

Tot joi, la Anvers (Antwerpen), în Belgia, un bărbat a fost reținut de poliție, fiind bănuit că intenționa să intre cu mașina în trecători. Mașina era înregistrată în Franța , a trecut cu viteză peste un semafor roșu și se îndrepta cu viteză spre o zonă comercială a orașului.

Atacul de la Londra și tentativa de atac de la Anvers au avut loc la un an de la atacurile teroriste de la Bruxelles, soldate cu 32 de victime.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG