Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Umbra lui Todor Jivkov în secolul 21


Un șmecher fără diplomă universitară, cel mai important profesor de politică al premierului bulgar Boiko Borisov



Orașul Praveț a sărbătorit săptămîna trecută un secol de la nașterea dictatorului comunist Todor Jivkov. În curtea casei restaurate a fost inaugurat un monument de bronz. Un alt monument mai mare al dictatorului există de 10 ani în piața centrală. La ceremonia de atunci au fost prezenți președintele Gheorghi Părvanov și Boiko Borisov – pe acea vreme secretar general al Ministerului de interne.

Borisov, care în anii 90 a fost bodyguard al lui fostului dictator, a declarat că Jivkov ocupă un loc trainic în istoria Bulgariei. Premierul nu odată și-a demonstrat atitudinea pozitivă fața de Jivkov pe care îl consideră, cel mai important profesor al său în politică.

Nu numai Borisov - șef al unui partid-membru al Partidului Popular European, face elogii la adresa dictatorului care a lăsat țara la pragul unei catastrofe naționale cu datorie de peste 12 miliarde de dolari.

Jivkov nu a fost un lider charismatic ci un șmecher fără diplomă universitară care știa să atraga simpatia liderilor de la Kremlin. El a condus miliția capitalei în primele luni ale ocupației sovietice și este responsabil pentru mii de asasinate. Instalarea sa la putere în 1956 a fost un complot de partid cu binecuvântarea lui Hrușciov.

„În condițiile dominației sovietice ne-a fost rușine că am avut un astfel de lider. Acum există o anumită nostalgie”, spune Iskra Baeva, profesoară de istorie la Universitatea din Sofia. „El nu a fost un intelectual dar a cumpărat cu ajutorul privilegiilor pe intelectualii de frunte. Aceasta explică în parte longevitatea sa politică".

Borisov a spus într-un interviu imediat după ce a devenit prim-ministru: „Dacă vom reuși să realizăm o sutime din cea ce s-a făcut în perioada lui Jivkov ar fi un enorm succes. Din păcate noi nu facem decât a privatiza cea ce a construit Jivkov”.

"Disprețul față de sistemul politic în general și de propriile partide – în particular, este elementul comun al lui Jivkov și Borisov," adaugă Iskra Baeva. Ca și Jivkov, Borisov joacă cu succes rolul omului din popor și se adresează oamenilor în direct, fără intermediari. Umbra dictatorului comunist o mai vedem și în noul secol sub o formă puțin europeizată.
XS
SM
MD
LG