Linkuri accesibilitate

Guvernul de la Sofia se laudă că a obținut succese în combaterea crizei economice


Premierul bulgar Boiko Borisov
Premierul bulgar Boiko Borisov

Comentând evoluția crizei elene, premierul bulgar a cerut ca Uniunea Europeană să recompenseze cu subvenții suplimentare țările membre, precum Bulgaria, care respectă disciplina fiscală.



Bulgaria se numără printre cele 11 țări din Uniunea Europeană care nu fac parte din zona euro, dar care primesc constant fonduri europene pentru a se moderniza. Zilele acestea Guvernul de la Sofia se laudă că a obținut succese în combaterea crizei economice, fapt care o poate ajuta să primească fonduri suplimentare. Relatează de la Sofia Petio Petkov:

Guvernul bulgar se laudă că a obținut succese în combaterea crizei economice
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:08 0:00
Link direct



Două organizații nonguvernamentale au publicat rapoarte din care reiese că guvernul Borisov a reușit să achite cea mai mare parte din datoriile de peste 150 de milioane de euro, moștenite din coaliția tripartită de centru-stângă, către companii care au executat contracte publice, chiar dacă plata s-a făcut cu o reducere de 7%.

A fost reluată restituirea în termenul legal de 3 luni a TVA-ului. La nivelul anului trecut este vorbă de echivalentul a 320 de milioane de euro din care cea mai mare parte - pentru produse petroliere și țigări.

A revenit la normal plata subvențiilor europene inclusiv prin majorarea, pînă la 40 de procente, a plăților în avans. Aici aprecierile, predominant negative, ale beneficiarilor diferă într-un mod simțitor de optimismul ministerelor.

Pentru a îmbunătăți transparența, cel al finanțelor a început să publice lunar informații și analize despre bugetul, datoria externă și rezerva fiscală.

A fost majorat capitalul Băncii Bulgare de Dezvoltare. 60 la sută din resursele acesteia sunt acum destinate companiilor mici și mijlocii – cele mai grav afectate de criză.

S-a reluat vânzarea de quote de dioxid de carbon prin eliberarea, până la finele anului trecut a 155 de permise noi.

În pofida noilor stimulente prevăzute în Legea investițiilor, anul trecut au fost atrase de 5 ori mai puține investiții străine în comparație cu 2008.

În timp ce multe țări au introdus noi taxe, au redus salarii și pensii, guvernul Borisov nu a modificat taxele care râmân cele mai mici în cadrul Uniunii, și în plus a majorat, respectând o nescrisă tradiție preelectorală, pensiile cele mai mici și așa zisul adaus al văduvelor.

Ministrul finanțelor Simeon Diankov, a anunțat că dacă se va menține evoluția pozitivă a veniturilor bugetare, la începutul anului viitor vor putea fi majorate salariile și toate pensiile.

Comentând evoluția crizei elene, premierul a cerut ca Uniunea Europeană să recompenseze cu subvenții suplimentare țările-membre, precum Bulgaria, care respectă disciplina fiscală.
XS
SM
MD
LG