Linkuri accesibilitate

Pavel Filip: „Acest acord, chiar dacă va fi semnat, nu poate produce efecte juridice” (VIDEO)


Premieriul moldovean despre Memorandumul pe care Igor Dodon dorește să-l semneze cu Uniunea Euroasiatică.

Sosit la Bruxelles pentru cea de-a treia Reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, premierul Pavel Filip a vizitat şi cartierul general al NATO pentru o întâlnire cu secretarul general Jens Stoltenberg, cu care a discutat despre apropiata deschidere la Chişinău a oficiului de legătură NATO şi un nou plan de acţiuni de trei ani din cadrul parteneriatului RM-NATO. Corespondenta Europei Libere Liliana Barbăroşie a asistat la conferinţa comună a celor doi demnitari.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:52 0:00
Link direct

Jurnaliștii străini prezenți la conferinţa de presă a premierului moldovean și a secretarului general al NATO au ţinut să afle viziunea șefului guvernului de la Chișinău asupra promisiunii preşedintelui Igor Dodon de a semna zilele viitoare un memorandum cu Uniunea Euroasiatică, care să-i permită Republicii Moldova să obţină statut de observator în organizaţia proiectată de Rusia.

„Acest acord, chiar dacă va fi semnat, nu poate produce efecte juridice”, a explicat Pavel Filip.

„Din fericire, Republica Moldova are conform constituţiei regim parlamentar, ceea ce înseamnă că parlamentul este organul reprezentativ suprem al ţării care aprobă direcţiile de politică externă. Vom declara, şi eu, şi preşedintele parlamentului, nulitatea acestui acord, dacă va fi semnat. Preşedintele Igor Dodon trebuie să fie sincer şi onest în raport cu cei cu care semnează şi să le spună că acest document nu are putere juridică”, a fost răspunsul tranşant al lui Pavel Filip.

După ce luna trecută, într-o vizită la cartierul general al Alianţei, preşedintele moldovean Igor Dodon a vorbit despre nevoia primirii unor garanții scrise că NATO nu dorește să schimbe statutul neutru al Moldovei, premierul moldovean a insistat și el pe statutul de neutralitate. Numai că, potrivit şefului executivului de la Chişinău, acest statut nu ar trebui să fie un motiv de izolare al statului său:

„Republica Moldova , având neutralitate, nu-şi doreşte de fapt să fie şi o ţară izolată. Moldova tinde să se perfecţioneze, să-şi modernizeze armata şi din acest punct de vedere este firesc să-şi dorească să înveţe de la cei care au competenţele şi expertiza necesară,” a spus premierul în scurta conferinţă de presă pe care a avut-o după întrevederea cu Jens Stoltenberg.

Jens Stoltenberg: „Respectăm întru totul neutralitatea Moldovei”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:17 0:00

„Noi respectăm neutralitatea Republicii Moldova. Înţelegem limitările pe care le impune acest statut, iar acest lucru este explicit exprimat în toate actele în baza cărora construim acest parteneriat,” a spus la rândul său Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg, dând clar de înţeles că NATO nu consideră necesară semnarea vreunui acord de oferire a unor garanţii suplimentare în acest sens.

Când a vizitat NATO la început de februarie şi după o vizită la Moscova, prima vizită în străinătzate din timpul mandatului său ab ia început, Igor Dodon nu a fost primit de secretarul general, ci de un adjunct al său, Rose Gottemoeller. Igor Dodon a spus atunci că se opune deschiderii unui oficiu de legătură NATO la Chişinău şi a cerut că acest eveniment să fie amânat, pentru că „va dăuna şanselor de reglementare a conflictului transnistrean”.

Pregătirile pentru deschiderea acestui oficiu, după modelul unora existente deja în Georgia, Ucraina, dar chiar şi la Moscova, durează deja de ceva vreme, el ar putea deveni funcţional foarte curând, în această vară, probabil în iunie, iar NATO şi-a delegat deja la Chişinău şi un diplomat care să-l conducă.

„Sunt absolut convins că activităţile oficiului vor contribui la valorificarea plenară a potenţiualului de cooperare cu Alianţa”, a spus joi la Bruxelles premierul Pavel Filip.

„Oficiul este binevenit în Republica Moldova şi vreau să vă asigur că cu cât mai multă comunicare, cu atât mai bine va fi înţeleasă această colaborare între RM şi NATO”, a continuat el.

„NATO este o Alianţă democratică. Nu este ieşit din comun pentru noi să vedem opinii diferite. Dar acesta va fi un mic oficiu diplomatic, cum avem în multe state, inclusiv Rusia, şi care facilitează parteneriatele”, a spus Jens Stoltenberg.

XS
SM
MD
LG