Linkuri accesibilitate

Olandezi „mână în mână”, solidari cu LGBT


Răspunsul societății olandeze la atacul împotriva a doi bărbați gay, bătuți în orașul Arnhem pentru că se țineau de mână.

Olandezi „mână în mână”, solidari cu LGBT
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:01 0:00
Link direct

Olanda se mândrește cu diversitatea societății sale, fiind prima țară din lume care legalizat căsătoriile între persoane de același sex, în 2001.

Mulți olandezi au fost șocați să afle la începutul săptămânii că un cuplu de bărbați gay, doi soți, au fost bătuți crunt în orașul Arnhem de niște tineri, când se întorceau de la o petrecere în primele ore ale zilei de duminică.

Potrivit perechii gay agresate la Arnhem atacul a avut ca motiv imediat faptul că soții, Jasper Vernes-Sewratan, de 35 de ani, și Ronnie Sewratan-Vernes, de 31 de ani, se țineau de mână. Unul dintre ei a rămas fără câțiva dinți și i-a fost tăiată buza.

Cei doi soți au spus că de obicei ei nu se țin de mână pe stradă, dar avuseseră „o seară frumoasă” și nu credeau că ar deranja pe cineva.

Cinci adolescenți cu vârste de 14 și 16 ani urmau să apară joi la tribunal, după ce s-au prezentat de bunăvoie la poliție – au spus procurorii olandezi.

Răspunsul societății olandeze la atac a fost rapid: sub hashtagul #allemannenhandinhand („toți bărbații mână în mână”), lansat de ziarista Barbara Barend, au apărut pe net zeci de fotografii și înregistrări video în care politicieni, polițiști, militari, diplomați olandezi de la Atena până la Canberra și New York – toți bărbați, homosexuali sau heterosexuali – apar în public ținându-se de mână.

Primii politicieni olandezi care au răspuns apelului la solidaritate au fost liderul partidului Democrația D66 Alexander Pechthol și colegul lui Wouter Koolmees, care au sosit la parlament luni dimineață ținându-se de mână.

Alexander Pechthol a spus că „în Olanda se consideră normal să ai dreptul să arăți cine ești”, dar fiindcă sunt și excepții, toată săptămâna aceasta bărbații olandezi vor trebui să arate că este normal să mergi pe stradă ținându-te de mână.

Miercuri sute de oameni au demonstrat de la Amsterdam ținându-se de mână cu umbrele în culorile curcubeului.

„Mi se pare absurd și incredibil, am senzația că mergem înapoi – a spus Sjag Kozak, un israelian gay căsătorit la Amsterdam, unde trăiește de 21 de ani - de aceea am ieșit pe stradă, ca să dăm de știre că vrem să mergem înainte”.

Printre cei care și-au publicat fotografii ținându-se de mână a fost șeful Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, iar atacul a fost condamnat și de premierul olandez, Mark Rutte. Întrebat dacă va face apărarea minorităților o prioritate a noului său cabinet, el a răspuns: „Indiferent dacă este un cabinet nou sau vechi, aceasta este o prioritate absolută”.

Premierul olandez a calificat atacul împotriva cuplului gay drept „oribil” și „inacceptabil”.

AP notează că atacul de la Arnhem nu este chiar așa de izolat în Olanda – dar el a atins „un nerv” într-o parte a societății exasperată de erodarea „toleranței” tradiționale, odată cu ascensiunea populismului anti-islamic și anti-imigrație.

Potrivit organizației LGBTI olandeze COC 70% din persoanele gay, lesbiene sau trans-gender din Olanda au fost țintele atacurilor verbale sau fizice. Numărul plângerilor de acest fel primite la poliție a crescut de la 428 în 2009 la 1574 în 2015. Dar tot organizația COC spune că un motiv al creșterii numărului plângerilor ar fi că victimele sunt tot mai conștiente de drepturile lor și mai dispuse să vorbească despre ce au pățit.

Ziarista care a pornit protestul, Barbara Barend, a spus că este nevoie de un nou efort de schimbare a mentalității: „Haideți să nu ne oprim – politicieni, polițiști, toată lumea, să ne prindem de mâini, ca să ne asigurăm că toți bărbații pot merge pe stradă ținându-se de mână”, a scris ea pe Twitter.

Protestul olandez a stârnit ecouri în multe părți ale lumii: Mariela Castro, fiica președintelui Cubei, cunoscută pentru promovarea drepturilor LGBT, a publicat pe Twitter o fotografie cu steagul țării sale alături de steagul LGBT, cu textul: „Cuba condamnă atacurile homofobe din Țările de Jos!”.

Campania din Olanda amintește altele, asemănătoare. În 2015, funcționara de stare civilă americană Kim Davis a ajuns un simbol al rezistenței religioase față de legalizarea căsătoriilor gay, iar pe net s-a lansat campania: „un sărut pentru Kim”, la care participau persoane de același sex.

Iar cu doi ani mai devreme, în Germania, celebrități masculine din cele mai diverse domenii, de la sport la muzică și politică, au pozat sărutându-se cu bărbați sub genericul „Gentlemeni împotriva homofobiei” sau „mundpropaganda”, adică „propagandă orală”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG