Linkuri accesibilitate

Italia, o demisie amânată


Premierul italian Matteo Renzi , 4 decembrie 2016
Premierul italian Matteo Renzi , 4 decembrie 2016

După înfrângerea în referendumul constituțional, premierul Matteo Renzi rămâne să asigure adoptarea bugetului pe 2017

Președintele italian Sergio Mattarella i-a cerut luni seara premierului Matteo Renzi să își amâne demisia pentru ca Parlamentul să poată adopta bugetul pentru 2017.

Luni în zori, premierul Renzi anuțase că demisionează după ce cu o zi în urmă, electoratul a respins cu o majoritate clară, reformele constiutuționale pe care le propusese.

Scorul a fost de aproape 60% împotriva reformelor lui Renzi și justifică anunțul demisiei lui Renzi. Referendumul și-a modificat de-a lungul timpului miza, transformându-se într-un test în jurul persoanei lui Renzi. Prezenţa la urne a fost de asemenea masivă, cu 68,4%.

Reformele propuse de Renzi prevedeau o reducere drastică a puterilor Senatului, căruia i s-ar fi retras dreptul de a confirma guvernul și de a vota legi, precum și o limitare a puterilor regiunilor și suprimarea provinciilor. Numărul senatorilor ar fi coborît de asemenea de la 315 la 100.

Renzi a avut împotriva lui vasta majoritate a clasei politice italiene, mergând de la extrema dreaptă la populiștii din Mișcarea 5 stele, Liga Nord și Forza Ialia a lui Berlusconi. Chiar și unii dizidenți din Partidul Democrat al lui Renzi au votat impotriva reformelor.

Italia riscă acum să trebuiască să folosească fonduri publice, ceea ce ar avea repercusiuni asupra întregii UE. Italia este a treia economie a UE și una din țările fondatoare, iar experții sunt de acord că o ieșsire a Italiei din UE ar da lovitura de grație Uniunii Europene.

XS
SM
MD
LG