Linkuri accesibilitate

Nervii lui Ilie Năstase aduc România în titlurile știrilor din toată lumea


Coneliu Idu: „O mulțime de oameni au făcut eforturi să organizeze acest meci, și el vine să se comporte ca un debedeu”.

Ilie Năstase, fost numărul 1 mondial în tenisul de câmp în anii ‘70, încearcă să-și motiveze excesele verbale, care au ajuns pe primele pagini ale ziarelor în toată lumea, pozând în victimă.

Năstase, căpitanul nejucător al echipei României a avut câteva ieșiri la sfârșitul săptămânii trecute în timpul meciului din Fed Cup care a avut loc la Mamaia între echipa română și cea britanică.

Fed Cup este cea mai importantă competiție din tenisul feminin, similară Cupei Davis din tenisul masculin. Echipa autohtonă s-a calificat pentru Fed Cup 2018 în fața britanicelor.

Încercând să răspundă în locul jucătoarei Simonei Halep, care a fost întrebată de jurnaliști la conferința de presă dinaintea meciului, despre sarcina Serenei Williams, fostul tenisman s-a repezit zicând că „va fi ciocolată cu lapte”.

Luni a reluat afirmația, explicând că a glumit, că nu era vorba despre nicio remarcă rasială, că totul e o exagerare și că lumea a înnebunit.

Alte glume, pe care Ilie Năstase le-a considerat nevinovate, au fost întrebări la adresa adversarelor echipei României, de genul „care e numărul camerei tale?”.

Acesta a fost, însă, doar preludiul, fiindcă a doua zi, pe teren, Ilie Năstase, căpitanul nejucător al echipei României, care va împlini curând 71 de ani, a avut o ieșire vulgară rostită pe un ton agresiv către oficialii Federației Internaționale de Tenis și mai ales la adresa jucătoarei britanice Johanna Konta și a căpitanei nejucătoare a echipei adverse, Anne Keothavong.

Năstase a fost evacuat imediat de pe teren, i s-a retras acreditarea, va fi suspendat probabil pe termen lung din toate competițiile organizate de Federația Internațională de Tenis și împotriva lui a început o anchetă din cauza declarațiilor sale rasiste.

Meciul a fost întrerupt pentru limbaj ofensator, după ce Ilie Năstase a bruscat-o verbal pe arbtira nemulțumită de gălăgia spectatorilor români: „Normal că [oamenii] vorbesc, doar nu sunt la operă!”, i-ar fi spus în timpul meciului Simona Halep-Johanna Konta, celei care arbitra, după ce jucătoarea britanică s-a plâns de mai multe ori de atmosfera de la Mamaia.

Nervozitatea marelui jucător de tenis român nu s-a oprit aici și la ieșirea de pe teren, nu doar că i-a jignit pe jurnaliștii britanici prezenți la competiție, ci chiar ar fi vrut să-i ia la bătaie.

Patronul clubului din Mamaia unde a a vut loc meciul și sponsor al multor jucători români de tenis, Corneliu Idu a declarat că lui Ilie Năstase ar trebui să i se interzică să mai intre în orice complex sportiv din România fiindcă: „o mulțime de oameni au făcut eforturi să organizeze acest meci (…) și el vine să se comporte ca un debedeu”.

Idu a amintit un incident similar din 1994 din Africa de Sud, unde tot în calitate de căpitan al echiei românești de Cupa Davis, Năstase l-a înjurat pe arbitru și a urmărit pe urmă meciul din tribună.

Reacțiile din afară sunt de asemenea destul de dure, pornind de la Serena Wiliams, numărul unu mondial în ultimii ani: „Sînt dezamăgită să aflu că trăim într-o societate unde persoane precum Ilie Năstase pot face asemenea comentarii rasiste la adresa mea şi a copilului meu nenăscut, sau comentarii sexiste împotriva colegelor mele”.

Fosta gimnastă Nadia Comăneci l-a mustrat și ea pe Năstase, iar Simona Halep, care inițial a fost mai indulgentă, s-a distanțat de fostul mare tenismen spunînd că nu-l poate apăra, că ceea ce a făcut a fost greșit și că nu știe dacă el va continua să fie căpitanul echipei române de tenis.

În țară, mediul sportiv și jurnalistic, tinde să-i ia apărarea lui Ilie Năstase, care încă nu înțelege unde a greșit. La întrebarea, care-ar fi explicația aroganței și vulgarității fostului campion, Ovidiu Ioanițoaia, un vechi cronicar sportiv scrie că „totul pleacă de la faptul că, pe când era cel mai bun tenismen al planetei i s-au permis prea multe”, dar că odată cu trecerea timpului „ceea ce era pitoresc cândva, original, a derapat în grotesc”.

Politigraf

XS
SM
MD
LG