Linkuri accesibilitate

De ce ar trebui ca Georgia, Ucraina și Muntenegru să fie primite în Alianța Nord-Atlantică


©Shutterstock
©Shutterstock

Note pe marginea unei conferințe la Consiliul Atlantic.

La o conferinţă organizata la Washington de Consiliul Atlantic, un important think-thank american, înalte oficialitati Georgia, Ucraina si Muntenegru au explicat de ce aceste țări ar trebui să fie acceptate in Alianta Nord Atlantica. În 19 mai Muntenegrul a semnat la Bruxelles protocolul de aderare la NATO, devenind astfel de facto al 29-lea stat membru al Alianței. In opinia ministrului georgian al apărarii Tinatin Hidaşeli, Occidentul ar trebui să fie interesat de acceptarea acestor tari in NATO, tot atit de mult cît sunt si guvernele tarilor aspirante. Oana Serafim rezumă relatările corespondenților Europei Libere.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:32 0:00
Link direct

Tinatin Hidaşeli: „Securitatea tarii mele este o chestiune de securitate fundamentala si a Europei. Si pot sa spun incă şi mai mult: nu poate sa existe o Europa sigura, o Europa libera, o Europă în pace, fara ca Georgia sa fie în pace si parte a acestei arhitecturi de securitate”.

Demnitara de la Tbilisi a confirmat încă o data aspiraţia ţării sale de integrare in structurile euroatlantice:

„Noi vom continua sa batem la porţile Alianţei Nord Atlantice indiferent daca cuiva ii place sau nu acest lucru şi pina la urma ne veti deschide aceste usi şi noua.”

In lui Tinatin Hidaşeli, Alianţa Nord-Atlantica ar trebui, acum mai mult ca in trecut, să ia în considerare candidatura Georgiei

„Dumneavoastra ar trebui sa fiti încă mai disperaţi decît noi să ne acceptași in NATO. Dumneavoastra aveti nevoie mai mult ca Georgia sa fie acum parte a NATO. De ce ? Pentru ca Georgia va da posibilitatea să le arataţi ruşilor ca nu ei nu au putere de veto, ca nu ei vă orienteaza politicile, ca nu ei iau deciziile in locul dumneavoastra. Pentru ca toata lumea în aceasta incăpere şi în afara ei știe, că singurul motiv pentru care Georgia nu este membra a NATO este ca pina acum Rusia nu a vrut acest lucru.”

Mai mult, ministra apărarii de la Tbilisi a avertizat că daca Occidentul crede că daca va abandona acum „oficial, deschis si public” Georgia, acest lucru ar putea opri Rusia la Muntii Caucaz, atunci acesta chiar nu înţelege Rusia …

Analisti politici importanţi considera că războiul din Georgia din 2008 a fost menit să ţină aceasta ţara departe de NATO, chiar daca la summitul de la Bucuresti din același an Georgiei i s-a promis ca va deveni… cândva.. membra a Alianţei.

Şeful diplomaţiei de la Tblisi, Mikail Janelidze, prezent și el la conferinta de la Atlantic Council a spus că NATO s-a întarit cu fiecare noua extindere şi că acest lucru este un element important in actuala situatie regionala:

„Răspunsul este limpede că NATO a avut numai beneficii din extindere si ca a devenit din ce in in ce o alianta mai puternică dupa fiecare proces de extindere. Asa va fi si cu Georgia. Dar trebuie să luam o decizie asupra tacticii aleasa pentru a ajunge la acest rezultat. Si este hotaritor ca tacticile asumate să fie convingatoare şi sa le punem in practica cu paşi hotariţi.”

Rusia s-a opus de la început tuturor extinderilor Alianţei Nord Atlantuce catre Rasarit, spunind de fiecare data, că regiunea se destabilizeaza si devine mai periculoasa. NATO, pe de alta parte, a respins, de fiecare data aceste acuzatii.

Ministra apărarii din Muntenegru, a carei tara a semnat recent documentele de aderare la NATO susţine o extindere in continuare a Aliantei:

„Daca va uitati pe harta geografica a NATO acum, veti vedea ca exista niste gauri ilogice. Ar trebui asadar sa gasim calea de a umple cu ceva aceste puncte”

Parlamentara din Ucraina Hanna Hopko şi-a exprimat încrederea că la summitul de la Varsovia de luna viitoare, tarile membre ale NATO vor aborda chestiunea extinderii pe mai departe a aliantei in mod pragmatic

„Cererea mea pentru Dumneavoastra este sa fiti pragnatici in a susţine noi membri, noi candidati la aderarea la NATO, la aceasta luma libere, careia noi ii aparţinem.”

La doi ani de la anexarea Crimeii de catre Rusia si de la conflictul din estul Ucrainei, Alianta Nord Atlantica a luat masuri de consolidare a flancului sudic al NATO şi considera politica agresiva a Rusiei in regiune drept o ameninţare directa la care trebuie să fie pregatita sa raspunda.

XS
SM
MD
LG