Linkuri accesibilitate

De ce o scumpire atât de mare a gazelor?


Victor Parlicov, directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică: „Moldova-Gaz” să explice şi ei la consumatori de ce solicită majorarea în aşa proporţii.


Europa Liberă: 21,2 la sută cu cât cere să fie majorat tariful „Moldovagaz” sună cam înfricoşător nu numai pentru cetăţenii săraci, ci şi pentru mulţi dintre cei cu niscaiva succes material în viaţă…De ce totuşi atât de mult?

Interviul dimineții cu Victor Parlicov
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:13:10 0:00
Link direct



Victor Parlicov: „Într-adevăr, solicitarea de creştere este foarte semnificativă, însă nu sunt în poziţia, la moment, să răspund, deşi cunosc acest lucru, nu vreau să răspund în locul celor de la „Moldova-Gaz” de ce solicită atât. Am mai spus că Agenţia este la faza de examinare a acestei cereri şi astăzi, miercuri, vom avea o primă şedinţă la care vom examina această cerere şi îi vom ruga pe cei de la „Moldova-Gaz” să prezinte această cerere şi să o argumenteze şi să explice şi ei la consumatori de ce solicită majorarea în aşa proporţii. Ulterior urmează ca Agenţia să îşi facă propria poziţie şi după ce o va avea, va da răspuns de ce am acceptat mai mult sau mai puţin. La moment nu vreau să dau răspuns în locul celor de la „Moldova-Gaz”.”

Europa Liberă: Chiar astăzi, cum aţi spus, ar urma să aibă loc prima şedinţă de audieri publice asupra proiectului de ajustare a tarifelor la gazele naturale, prezentat de Moldovagaz… Vor urma şi alte şedinţe… De fapt aceste şedinţe sunt publice, de ce? Ca să vadă cetăţeanul ce?

Victor Parlicov:
„În primul rând, vreau să vă spun că, în general, practica de reglementare a apărut încă în Statele Unite peste o sută de ani în urmă. În SUA există aşa numitul pachet de legi care se numesc „Legile luminii solare”, ceea ce la noi ar fi echivalent cu transparenţa decizională. Adică orice decizie care afectează interesul public, fie asta lege, hotărâre de Guvern sau alt act normativ serios, trebuie luate aceste decizii în public, trebuie explicate, trebuie ca cei care iau aceste decizii să explice de ce le-au luat într-o anume formă. Acesta este procesul democratic, trebuie să
Orice decizie care afectează interesul public trebuie explicată

îi spui societăţii, pentru ca la alegeri să ştii cu ce te prezinţi în faţa ei. Este o cerinţă legală, în primul rând, ca deciziile de acest fel să fie luate în şedinţă publică, pe de altă parte este o dorinţă a noastră pentru că cerinţa aceasta legală persista de mulă vreme, însă o parte din timp aceste şedinţe publice purtau un caracter formal, adică la ele decizia era luată înainte de şedinţă publică, la şedinţă se constata doar că decizia va fi asta. În principiu, participanţii nu puteau face nimic. Apropo, pentru şedinţa de astăzi am invitat persoanele care au criticat cel mai mult Agenţia pe parcursul anului ca să participe, ca să vedem care sunt şi argumentele lor. Este uşor să spui că tarifele sunt prea înalte şi prea joase, dar hai să vedem şi argumentele.”

Europa Liberă: Rolul ANRE este de a asigura situaţia în care tarifele ar reflecta costurile…

Victor Parlicov:
„Exact.”

Europa Liberă: Costurile însă le apreciază furnizorul monopolist? Are Republica Moldova, în calitate de client, vreun cuvânt de spus în acest sens?

Victor Parlicov
: „Întrebarea constă din două părţi. În primul rând, în ceea ce priveşte costurile, ele într-adevăr au două componente. O componentă care ţine de exterior, o componentă a preţului de achiziţe a gazelor naturale şi în principiu eu nu cred că şi la această componentă totul este atât de imposibil, adică toate ţările negociază, toate ţările obţin careva formule, condiţii contractuale, unele au putere mai mare de negociere, altele mai puţină, unii negociază contracte mai bune, alţii mai proaste şi ştiţi că preţul gazelor a fost utilizat şi ca un instrument foarte social, foarte politic în regiune, deja auzim în România, auzim în alte părţi că: uite noi plătim cel mai mult pentru gaze. Totodată, a doua componentă este una pur internă - costurile pe care le suportă cei de la „Moldova-Gaz” în Republica Moldova. Vreau să vă spun că spre deosebire de alte ţări, în structura tarifului actual, costul cum îl numim noi extern, deci costul gazelor naturale procurate, în Republica Moldova constituie 85 la sută. După majorarea preţului e clar că va creşte această pondere şi va fi sub 90 la sută, adică toate celelalte componente ce ţin de profitul SA „Moldova-Gaz”, costurile interne al SA „Moldova-Gaz” aici pe loc, salariile pe care le plătesc, cheltuielile materiale, uzura, toate nu reprezintă decât poate puţin peste 10 la sută din tariful final. Chiar pot exista careva rezerve şi aţi văzut că Agenţia şi-a făcut lucrul. În ianuare am limitat volumul de pierderi pe care l-am acceptat în tarif din partea „Moldova-Gaz”, însă au o limită. Nu putem ignorața factorul obiectiv, extern, de creştere a preţurilor. Acesta chiar există şi nu depinde de Agenţie.”

Europa Liberă: Dle Parlicov, ultima majorare când a avut loc?

Victor Parlicov:
„Majorarea a avut loc în ianuarie, dacă nu greşesc eu pe 26 ianuarie.”

Europa Liberă: Deci, nimeni nu-şi mai pune acum problema dacă se va scumpi gazul, ci cu cât. Măcar cu aproximaţie: cât totuşi din mia de lei cu cât se cere majorat tariful se va regăsi în tariful final pus pe hârtie în faţa consumatorului?

Victor Parlicov:
„Eu nu vreau să dau nicio cifră, nu vreau să dau nicio prognoză din câteva motive. Principalul motiv ar fi că Agenţia, la moment, nu are definitivate propriile calcule şi propria poziţie pentru că abia a început această analiză. Mai mult ca atât, vreau să vă spun că o parte din datele de care avem noi nevoie pentru a definitiva poziţia Agenţiei nu au fost prezentate în conformitate cu metodologia, din această cauză noi le vom prezenta suplimentar, deja alerg un pic înaintea trenului, înainte de şedinţă vă anunţ, dar într-adevăr poziţia Agenţiei nu este definitivată şi eu nu vreau să dau acum o cifră după care să dau altă cifră, după care rezultatul final să fie un pic altul şi vehiculând diferite cifre, mă va întreba lumea de unde am luat prima cifră declarată, dacă cea finală va fi diferită.”


Europa Liberă: Se crede, la nivel de percepţie simplă, că Republica Moldova plăteşte mai mult decât alţii pentru gaze deoarece cineva ar otrăvi politic relaţiile cu Moscova? Vedeţi vreun adaos politic la tarif?

Victor Parlicov:
„Primul lucru pe care vreau să îl spun este că nu ţine de competenţa Agenţiei şi nu pot comenta perspectiva politică în calitate de director general ANRE, pentru că nu ţine de competenţa ANRE. Al doilea lucru, ca şi om, ca şi persoană care analizează procesele din sectorul energetic, ca şi economist dacă vreţi, vreau să vă spun că nu este corectă percepţia. Republica Moldova are aproape cele mai joase tarife la gaze naturale şi la energia electrică în comparaţie cu ţările din regiune, inclusiv cu ţările care au gaz propriu, cum este, spre exemplu, România. Această ţară, circa 70 la sută din gaz îl consumă din propriile rezerve, preţul mediu de intrare a gazului în reţea în România este actualmente, după ce va creşte preţul la noi, aproape dublu mai mic decât la noi, datorită faptului că ei cumpără gaz mai scump de la Gazprom decât noi, însă au 70 la sută gaz propriu care este semnificativ mai ieftin. Indiferent de asta, tariful final pentru consumatori în multe zone este exact ca la noi, unele puţin mai mici, altele puţin mai mari. Nu este corect că în Republica Moldova tarifele sunt prea mari, ci în Republica Moldova, veniturile, salariile, pensiile, economia dacă doriţi, sunt într-o situaţie cu mult mai proastă decât în alte ţări, care nu ne permit nouă să plătim aceste tarife fără a avea mare stres în familie. Problema nu este cum să dăm în jos tariful, nu este cum să negociem preţului cu Gazprom-ul, să îl primim degeaba, problema este să creăm o economie funcţională şi să putem achita preţul mondial, pentru că acesta este preţul pentru toată lumea.”

Europa Liberă: Aţi spus că până la 1 octombrie o decizie a Consiliului de Administraţie al ANRE ar trebui să intre în vigoare… Se va şti tariful la gaze… Dar desertul, adică noile tarife pentru energia electrică şi cea termică când vor fi cunoscute?

Victor Parlicov:
„Noi încercăm să ne purtăm responsabil faţă de sectorul energetic, adică trebuie să intre în vigoare în opinia noastră tarifele la gaze, trebuie imediat, în aceeaşi zi să intre în vigoare noile tarife la căldură şi la energia electrică produsă de CET-uri şi căldura livrată consumatorilor prin sisteme centralizate, pentru că nu vrem să lăsăm, exact aşa cum a mai fost la noi mulţi ani de zile, că se tot scumpea gazul, în acelaşi timp tariful la căldură rămânea pe parcursul a opt ani de zile la acelaşi nivel, asta nu acoperea costurile şi se acumulau datorii în lanţ şi apoi aveam o problemă, inclusiv şi la capitolul datorii externe şi datorii faţă către Gazprom, care punea în pericol securitatea livrării. În mod foarte probabil, în luna octombrie deja va fi luată decizia finală pe toate aceste componente.”

Europa Liberă: Dle Parlicov, vă mulţumim foarte mult şi vă dorim să vină vremea să anunţaţi şi ieftinirea tarifului la gaze.
XS
SM
MD
LG