Linkuri accesibilitate

Codul Contravenţional din Moldova a fost modificat cu un articol care poate limita drepturile minorităţilor sexuale...


...şi care contravine principiilor Convenţiei Europene a Drepturilor Omulului.





Este vorba de articolul privind „activităţi publice cu impact negativ asupra minorilor” votat de parlament pe 23 mai şi intrat în vigoare pe 12 iulie, odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

Potrivit acestui articol, „difuzarea informaţiei publice şi/sau săvîrşirea unor fapte îndreptate spre propagarea prostituţiei, pedofiliei, pornografiei sau a unor alte relaţii decît cele legate de căsnicie şi familie în conformitate cu Constituţia şi Codul familiei (…) sînt contravenţii care pot fi pedepsite cu amenzi până la interdicţia de a exercita temporar o anumită funcţie de răspundere.

Această modificare a atras și atenția blogg-erilor internaționali, care citează un articol de pe pagina de internet a Intergrupului pentru drepturile LGBT din Parlamentul European.

Iată ce a declarat Europei Libere pe marginea acestui subiect Angela Frolov, de la organizaţia Gender Doc, care apără drepturile comunităţii LGBT din Republica Moldova:

„Noi considerăm, și nu numai noi dar și toți partenerii noștri internationali, că această modificare este contrară și Constituției și legislației Republicii Moldova, în special legii pentru prevenirea si combaterea discriminarii, dar și unor tratate internaționale a căror parte este Moldova. Eu sînt sigură că ea a fost votată mai degrabă din neatenție, fără a fi citită de către majoritatea membrilor Parlamentului, și propusă doar de trei persoane pe care noi le cunoaștem deja ca fiind persoane extrem de homofobe ce luptă foarte aprig pentru lipsi persoanele LGBT de drepturi egale”.

Iniţiatorii articolului din Codul Contravenţional sunt deputaţii Ghenadi Ciobanu, Valeriu Ghileţchi şi Sergiu Sîrbu.

Articolul din Codul Contravenţional este o suplimentare a legii pentru „protecţia copiilor de impactul negativ al informaţiei”, a explicat deputatul Ghenadi Ciobanu, care a afirmat și că lege a fost adoptată în urma unor dezbateri publice:

„Echilibrul dintre dreptul copiilor, fundamental, și dreptul la libertatea de expresie să fie menținut...Iata de ce legea a fost lucrată foarte mult timp... La aceste dezbateri au fost găsite exact formulările. ... Noi am ținut cont de toate care să nu limiteze dreptul ziariștilor la libertatea de expresie”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG