Linkuri accesibilitate

Prietenul lui Igor Dodon, Kirsan Iliumjinov, în dispută cu Federația Internațională de Șah


Kirsan Iliumjinov, la un campionat de şah la Moscova, 29 martie 2016
Kirsan Iliumjinov, la un campionat de şah la Moscova, 29 martie 2016

Iliumjinov a fost învinuit de SUA că ar fi ajutat guvernul sirian și banca națională siriană, încălcând sancțiunile americane.

Președintele Federației Internaționale de Șah (FIDE), rusul Kirsan Iliumjinov, a negat că și-ar fi dat demisia din funcție, sugerând că ar fi victima unei „înscenări”.

Doi oficiali FIDE contactați de „Europa liberă” au spus că anunțul publicat pe site-ul federației, cum că Iliumjinov și-ar fi dat demisia la o ședință FIDE ținută duminică, 26 martie, la Atena, este corect. Iar Reuters a informat că vicepreședintele FIDE, Nigel Freeman, a confirmat într-un email anunțul demisiei, refuzând să comenteze plângerea lui Iliumjinov că ar fi victima unui complot.

Pe site-ul FIDE, în ciuda anunțului demisiei lui Iliumjinov, el încă figurează ca președinte, într-un medalion.

Iliumjinov, care a fost recent la Chișinău, iar apoi s-a aflat la Teheran la un campionat de șah în compania președintelui Igor Dodon, a spus agenției TASS că a existat o încercare să fie „dat afară”, în care el vede „o mână americană”, dar „înscenarea” nu a reușit.

Știrea demisiei a fost respinsă și de șeful Federației Ruse de Șah, Andrei Filatov, care a spus agenției TASS că este „o înscenare”.

Iliumjinov, în vârstă de 54 de ani, a fost învinuit în 2015 de ministerul de finanțe al Statelor Unite că ar fi ajutat guvernul sirian și banca națională siriană, încălcând sancțiunile americane. Din cauza acestor învinuiri nu a putut participa în noiembrie la campionatul de șah de la New York. Iliumjinov, care este un om de afaceri bogat, a fost președintele Republicii Ruse Kalmâce în 1993-2001.

Realegerea lui ca președinte FIDE în 2006, 2010 și 2014, a fost marcată de fiecare dată de acuzații de corupție și de votare incorectă.

În 2014, el a câștigat alegerea în dauna cunoscutului campion de șah și critic al Kremlinului, Gary Kasparov.

Potrivit site-ului de știri agora.md, cu ocazia vizitei sale la Teheran, Igor Dodon, care este președintele Federației Moldovene de Șah, l-a numit pe Iliumjinov pe Facebook „prietenul meu”.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG