Linkuri accesibilitate

Petru Clej: „Sunt absolut șocat de prezența polițienească care este, probabil, cea mai masivă din acești 25 de ani"


Jurnalistul independent de la Londra Petru Clej, în apropierea piaţei centrală din Chişinău
Jurnalistul independent de la Londra Petru Clej, în apropierea piaţei centrală din Chişinău

Aflat la Chişinău să relateze despre evenimentele consacrate celor 25 de ani de independenţă, jurnalistul român stabilit la Londa a vorbit despre atmosfera tensionată.

Petru Clej: „Sunt absolut șocat de prezența polițienească care este, probabil, cea mai masivă din acești 25 de ani, cordoane pe trei rânduri de polițiști care străjuiesc bulevardul Ștefan cel Mare, de la clădirea Președinției până la strada Pușkin, pe ambele părți, nelăsând pe nimeni să intre în piață.”

Europa Liberă: Despre ce vorbește acest număr mare de polițiști aduși în piață?

Petru Clej: „A urmat o paradă militară. Dar era o atmosferă extrem de încordată. S-a iscat o busculadă în care fostul deputat al Partidului Comuniștilor Alexandr Petkov a fost împins de către vreo cinci-șase polițiști, atunci când a încercat să intre în piață. Au intervenit oamenii, au început să huiduie, au început să scandeze „Hoții!”, „Unde e miliardul furat?”, „Plahotniuc la pușcărie!”. Unii aveau fluiere, alții aveau vuvuzele. Au scandat tot timpul. Am văzut și niște lunetiști pe clădirea guvernului. Este o atmosferă care contrastează cu noțiunea de sărbătoare națională, mai ales la o cifră aniversară – 25 de ani.

Eu am vorbit cu Petkov, am vorbit și cu fostul deputat Ștefan Urâtu care a fost deținut politic al regimului de la Tiraspol. Ambii spun că există o teamă din partea actualului guvern în legătură cu nemulțumirea populară care este legată de corupție, de acest miliard de dolari care a dispărut din trei bănci din Republica Moldova și care reprezintă 1/6 din Produsul Intern Brut și de faptul că, probabil, se apropie alegerile prezidențiale. Și a propos, de chestia aceasta, niciodată nu am văzut o stare de haos mai mare, poate, chiar de dezinteres. Nu există candidați, sunt ceva mai mult de două luni până la alegeri și nu se știe cine sunt favoriții la această cursă prezidențială. Am văzut recent un sondaj publicat în care cel mai popular era Igor Dodon cu 15%. Deci, este incredibil ce se întâmplă.”

Europa Liberă: Revenind la ce s-a întâmplat în Piaţa Marii Adunări Naţionale şi mai domină această atmosferă de sărbătoare. Pe Petru Clej l-a impresionat parada militară?

Petru Clej: „Parada militară e o paradă militară. Au fost militari din Lituania, din Polonia, din România, Marea Britanie, erau trei militari din Marea Britanie, trei toboşari. Dar ceea ce m-a uimit era tonul festivist, oamenilor li se cerea să chiuie. Adică, semăna foarte mult cu o paradă sovietică ceea ce s-a întâmplat astăzi la Chişinău. Şi lucrurile trebuie puse puţin în context, suntem în anul 2016. Aceasta mergea în 1996, în 2001, în 2006. Acum am trecut peste lucrurile acestea.”

Europa Liberă: E nevoie de acest fast? Au trebuit organizate în aşa fel acţiunile dedicate acestei aniversări a 25-a de la proclamarea independenţei Republicii Moldova? E mare contrastul acesta între sărăcie, corupţie şi ceea ce spun guvernanţii de la tribune.

Înţeleg, era o paradă, dar dacă te uitai la televizor, vedeai numai participanţii la această festivitate şi dincolo nu mai era nimeni pe trotuare, pentru că era blocat de forţele de ordine.

Petru Clej: „Tocmai aceasta creează nemulţumirea, iritarea populaţiei. Şi eu cred că iritarea cea mai mare a provocat-o prezenţa fără precedent şi în număr uriaş a forţelor de ordine, care au împiedicat. Înţeleg, era o paradă, dar dacă te uitai la televizor, vedeai numai participanţii la această festivitate şi dincolo nu mai era nimeni pe trotuare, pentru că era blocat de forţele de ordine. Pentru cine este demonstraţia? Pentru uzul telespectatorilor? Că este toaleta făcută toaletă ca să nu se vadă? Oamenii care au venit acolo să se bucure de această sărbătoare nu au avut acest prilej.”

Europa Liberă: Ce viitor ar putea să aibă Republica Moldova, stat independent, desprins de fosta URSS acum 25 de ani?

Petru Clej: „Republica Moldova este într-un moment critic al existenţei sale din cauza nu numai a situaţiei geopolitice care este destul de nefavorabilă, adică revenirea în forţă a Rusiei ca mare putere, scăderea interesului Uniunii Europene pentru extindere, şansele sunt, practic, zero, pe fondul unei stări de nemulţumire generală în ţară, generată, în special, de corupţie. Și totuşi, din sondajul publicat cu câteva zile înainte de 27 august, se vede că oamenii sunt mândri că sunt cetăţeni ai Republicii Moldova, ai unui stat independent. Independenţa e, mai degrabă, un lucru pozitiv, dar nu se pot bucura prea mult de această independenţă, pentru că statul este subminat din toate părţile şi politic, şi economic. Și nu ştim ce va rezerva viitorul în această lume incertă.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG