Linkuri accesibilitate

Germania după atentatul ucigaș de la München (Video)


Un video captează atacul de la München
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:13 0:00

Un video ce a captat o parte a atacului de la München

Un german-iranian cu dublă naționalitate a ucis nouă persoane cu focuri de armă la Centrul comercial Olympia din nordul capitalei bavareze.

Un ultim bilanț al poliției germane - la aproape 48 de ore după evenimente - anunță că în cursul atacului ucigaș de la centrul comercial Olympia, la München, s-au înregistrat 35 de răniți, 11 dintre ei în stare gravă. Numărul, mult crescut față de informațiile anterioare, i-ar include și pe cei răniți în urma unei căderi în timp ce fugeau în panică imediat după împușcăturile de pistol ale tînărului german de origine iraniană, în vîrstă de 18 ani, David Ali Sonboly. Între cei omorîți figurează un turc, doi germani-turci, doi germani, un ungur, un kosovar, un grec și o persoană apatridă.

Anchetatorii se străduie să precizeze motivații atentatului, fiind evocată fascinația tînărului ce suferea de deprimare, față de uciderile în masă și literatura despre atentatul extremist din Nrovegia, de la Utoya, de la care s-au împlinit sîmbătă cinci ani. Autorul atentatului de la München ar fi suferit, de asemenea, de pe urma unor „hărțuiri” la școală, din partea unor „tineri de vîrsta sa”, potrivit cotidianului Build, de naționalitate turcă.

Poliția încearcă să determine și felul în care autorul atentatului și-a procurat pistolul de tip Glock 17, al cărui număr de serie a fost șters, și, mai ales, cele 300 de gloanțe găsite în rucsacul lui, care sugerează c numărul victimelor ar fi putut fi mult mai mare.

La o conferință de presă, dată sîmbătă la orele prînzului, șeful poliției müncheneze, Hubertus Andrä, însoțit de patru din subordonații săi, precizase că autorul atentatului, un tînăr german de origine iraniană, născut și crescut la München, nu era cunoscut de serviciile sale. Tînărul se afla însă sub supravegherea unui serviciu medical psihiatric, iar gestul său pare să fi fost exclusiv unul de violență, fără motivație politică, în relație cu problema azilanților sau cu gruparea Statul Islamic.

Potrivit bilanțului de sîmbătă, atacul a făcut 27 de răniți, între care patru cu gloanțe. Persoanele decedate sînt „aproape exclusiv” tineri între 13 și 21 de ani, între care două fete. Informația, dată de radio-televiziunea bavareză, Bayern Rundfunk, menționează că între victime se află și o femeie de 45 de ani. între cei uciși se află doi germani, trei turci, un kosovar, un grec, o persoană apatridă. Autorul atentatului era interesat de genul acesta de atacuri, în apartamentul lui fiind găsite cărți și articole tăiate din ziare pe această temă. Șeful Poliției a vorbit la conferința de presă de posibila piratare a unui cont Facebook de către atacator pentru a atrage o serie de persoane la locul incidentului...

În întreaga Germanie, steagurile vor fi coborîte în bernă, ca omagiu adus victimelor.

La o conferință de presă, în cursul dimineții de sîmbătă, cancelara Angela Merkel a promis că serviciile de securitate germane vor face tot ce le este posibil pentru a proteja securitatea țării și a tuturor germanilor”.

Frank-Walter Steinmeier, șeful diplomației germane, declarase vineri în cursul serii că „mobilul acestui act odios nu este complet lămurit, dispunem deocamdată de indicii contradictorii”, în timp ce de la Berlin se anunțase că Angela Merkel, cancelara Germaniei a convocat pentru sîmbătă o reuniune a Consiliului Federal de Securitate. Potrivit purtătorului său de cuvînt, „miniștri în cauză sînt în drum spre Berlin și vom analiza situația în cadrul Consiliului”.

Poliția înconjoară Centrul comercial Olympia
Poliția înconjoară Centrul comercial Olympia

Întreaga comunicare a celor întîmplate s-a făcut în premieră prin mijloacele de socializare, Twitter și Facebook înainte de toate, începînd cu anunțurile Poliției müncheneze, care au devansat permanent informațiile transmise de televiziuni.

Ultima conferință de presă a Poliției a relevat că autorului atacului, a fost un tînăr germano-iranian, în vîrstă de 18 ani, care trăia de vreme îndelungată la München. Șeful Poliției müncheneze, Hubertus Andrä, a spus că „motivațiile atacatorului sînt în întregime ne-elucidate” și că se așteaptă elemente noi de la percheziția apartamentului în care locuia și după interogarea celor apropiați lui. Ultimul bilanț al Poliției, transmis și pe Twitter, vorbește de un total de zece morți, incluzîndu-l și pe autorul atentatului, și de 16 răniți, între care trei se află în stare gravă.

La orele dimineții, traficul în comun în oraș a fost reluat „cu prudență”, după anunțul Poliției.

La miezul nopții ceea ce se știa cu siguranță din anunțurile twitter și din luările de cuvînt ale purtătorului de cuvînt al Poliției din Bavaria, era că în urma focurilor trase vineri după-amiază, în jurul orei 18:00, la un mare Centru comercial, Olympia, din apropierea Parcului Olimpic din nordul Münchenului, își pierduseră viața opt persoane, alte cel puțin zece persoane fiind rănite.

La locul atentatului...
La locul atentatului...

Un tweet al Poliției confirma că starea de alertă este în continuare în curs. „Nu putem pune capăt alertei”, anunțau autoritățile, Bayerische Rundfunk revelînd concomitent că la circa un kilometru depărtare de locul atacului a fost descoperit corpul unui bărbat, care avea cu el un rucsac roșu, identic celui văzut pe o înregistrare video ce îl arăta pe unul din atacatori la începutul serii, la intrarea unui restaurant MacDonald, în fața Centrului comercial Olympia. Purtătorul de cuvînt al Poliției făcea cunoscut că un robot a fost pus în mișcare pentru a analiza conținultul rucsacului.

Imediat după atentat la intrarea în centrul comercial
Imediat după atentat la intrarea în centrul comercial

Potrivit Poliției, circa o sută de persoane au fost martore directe ale atacului în centrul comercial, fără să se poată preciza cu certitudine numărul atacatorilor. Un atacator a apărut pe un video ce i-a înregistrat deplasarea pe acoperișul parking-ului centrului comercial și, după toate aparențele, o convorbire cu un locuitor al unui bloc învecinat. Atît cît a fost descifrată de televiziuni, convorbirea dădea de înțeles că atacatorul pretindea a fi născut în Germania și locuitor al unui cartier al Münchenului.

Imediat după anunțul focurilor de armă din centrul comercial, zeci de mașini de poliție și, s-a spus, peste 2000 de polițiști s-au deplasat imediat în zonă, pornindu-se de la premiza, fie și neconfirmată, după spusele purtătorului de cuvînt al Poliției, că ar fi vorba de un atac terorist.

Polițiștii au blocat întreaga zonă, au întrerupt traficul autobuzelor, al metroului, și au interzis taximetriștilor să ia persoane private. O întreagă operațiune de căutare a autorilor atacului a fost extinsă rapid la întregul oraș, cu întreruperea traficului subteran, evacuarea Gării centrale și oprirea deplasării trenurilor regionale.

Autoritățile bavareze au contactat în cursul orelor serii și pe cele austriece și cehe, anunțîndu-se controale sporite la punctele de frontieră cu cele două țări. Din Elveția s-a anunțat, aproape concomitent, activarea unei forțe de urgență a Poliției federale helvete, în contact cu forțele de securitate germane.

Poliția după evacuarea Gării centrale de la München
Poliția după evacuarea Gării centrale de la München

Peter Altmaier, director al Cancelariei federale, declara după o primă reuniune de criză la Berlin, că „mobilul terorist [al atacului] nu poate fi exclus”, chiar dacă, pentru moment, nu este confirmat.

În cursul serii au fost înregistrare și primele reacții de solidaritate din străinătate, președintele Brack Obama promițînd autorităților germane să ofere „întregul sprijin de care au nevoie”, în timp ce François Hollande, președintele Franței, a adresat „un mesaj personal de spirjin” cancelarei germane Angela Merkel.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a reacționat cu un mesaj pe Twitter, scriind că „întreaga Europă este acum cu Münchenul”, în timp ce Federica Mogherini, șefa diplomației europene a postat și ea un tweet afirmînd: „gîndurile noastre se îndreaptă către victime, familiile lor și toți germanii. Europa este unită”.

La miezul nopții, Poliția müncheneză a confirmat pe Twitter continuarea cercetărilor și a anunțat că a instalat un site special internet pe care martorii atacului ucigaș își pot încărca direct fotografiile și videourile întregistrare, ce ar putea servi drept probe în anchetă.

XS
SM
MD
LG