Linkuri accesibilitate

Alexandru Fală: „Sectorul energiilor regenerabile este într-o fază embrionară în R. Moldova”


Interviul dimineții cu autorul studiului Expert-grup despre greutățile în producerea energiei din surse alternative.

Sectorul energiei regenerabile, numită de unii şi energia verde, se dezvoltă în Republica Moldova, dar foarte lent. Investiţiile mari, procedurile birocratice şi lipsa unui suport pe măsură din partea statului descurajează producerea energiei din surse alternative. Concluziile se regăsesc într-un proaspăt studiu realizat de expertul Alexandru Fală de la Centrul analitic independent Expert-grup.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:16 0:00
Link direct

Europa Liberă: Aşadar, domnule Fală, aţi realizat un studiu despre cum poate fi impulsionată dezvoltarea sectorului energiei regenerabile în Moldova. Mai întâi, însă, v-aş solicita o apreciere generală: unde se poziționează Republica Moldova din acest punct de vedere, comparativ cu alte ţări?

Alexandru Fală: „Republica Moldova cunoaşte o anumită dezvoltare în acest sector. Trebuie să atragem atenţia însă că energiile regenerabile sunt în mare parte acei biocombustibili utilizaţi de către gospodăriile casnice. Este vorba de aşa numita biomasă solidă, adică deșeuri, lemne care sunt utilizate în sectorul rezidențial pentru a face focul. Pe când, energia solară, eoliană, același biogaz deşi se dezvoltă cu ritmuri destul de înalte deţine o pondere mică. Dacă vorbim despre structura energiilor regenerabile, atunci vedem că peste 98 la sută este reprezentată de biocombustibili care sunt utilizaţi în mare parte în sectorul rezidenţial şi doar vreo 2% este energia hidraulică produsă la hidrocentrala de la Costeşti Stânca, iar restul sunt cele provenite din energia soarelui, a vântului şi biogaz.”

Europa Liberă: Deci stăm prost în comparație cu alte ţări?

Alexandru Fală: „Depinde din ce perspectivă privim lucrurile. Dacă analizăm indicatorii care au fost stabiliți în strategii naţionale, cred că i-am putea atinge, dar acest fapt se va datora anume biomasei solide.”

Europa Liberă: Adică sugerați că există strategii care arată bine pe hârtie, dar acest domeniu e lăsat totuși entuziaștilor?

Alexandru Fală: „Sunt câteva momente. Sectorul energiilor regenerabile este într-o fază embrionară în Republica Moldova. toate reglementările care vizează acest sector au fost adoptate în ultimii 10 ani. Evident că rămân sectoare neacoperite şi există chiar anumite omisiuni. Sectorul se dezvoltă şi se încearcă şi pe dimensiunea reglementărilor să existe o corespundere cu tendinţele care sunt. Sunt însă şi alte probleme. Or pentru sectorul privat este destul de costisitor să se implice în producerea energiilor regenerabilă luând în considerație că investiţiile iniţiale sunt destul de costisitoare, în special când e vorba de producerea electricităţii în baza energiei solare, eoliene sau în baza biogazului. Se referă nu doar la Republica Moldova, dar e valabil pentru întreaga lume. De aceea în restul statelor există aşa numitele scheme de sprijin.”

Europa Liberă: În Moldova ele lipsesc?

Alexandru Fală: „Sunt diverse modalităţi de susţinere a sectorului. Pe lângă aşa numitele scheme de sprijin sunt şi facilităţi fiscale sau chiar finanţări directe din buget. În Republica Moldova s-a utilizat până acum finanţarea sectorului fie indirectă din banii statului alocaţi în Fondul de eficienţă energetică, fie din banii donatorilor străini care finanţau direct anumite proiecte sau transferau şi ei banii către Fondul de eficienţă energetică. Noi am avut practic două modalităţi de finanţare a sectorului – finanţarea din sursele Fondului de eficienţă energetică sau din sursele donatorilor externi. Legislaţia prevede inclusiv finanţări directe din buget şi alte facilităţi fiscale sau creditare ele însă nu au fost aplicate până acum. În 2016 a fost adoptată o nouă lege privind promovarea utilizării energiei din resurse regenerabile care transpune directiva europeană. Legea urmează să intre în vigoare la finele lunii martie şi instituie aşa numitele scheme de sprijin. În 2018 ar urma la modul practic să fie instituite aceste scheme de sprijin pentru producerea energiei regenerabile. Dar ele vor fi valabile doar pentru producerea electricității din energie regenerabilă şi pentru producerea biocarburanţilor.”

Europa Liberă: Aţi menţionat că pentru folosirea energiei solare costurile sunt foarte mari, dar cât de scumpă este? Dacă e atât de scump poate că nici nu avem nevoie de energia soarelui?

Alexandru Fală: „Republica Moldova este în situaţia în care trebuie să-şi diversifice sursele de aprovizionare cu energie. Or noi, din păcate, depindem puternic de importurile de energie, iar situaţia din regiune nu este favorabilă. Asupra Republicii Moldova constant planează riscuri legate de securitatea energetică. În acest context noi trebuie să căutăm soluţii de diversificare geografică, de aprovizionare cu energie regenerabilă. Un alt factor ţine de faptul că energiile regenerabile au un impact negativ mult mai mic asupra mediului, decât energiile tradiţionale, convenţionale. Deci, noi trebuie să încercăm să dezvoltăm acest sector.”

Europa Liberă: În ce măsură analiza dumneavoastră poate îmbunătăți starea actuală a lucrurilor? Ce va așteptați să se întâmple după ce ați conceput -o? Vor reacționa autoritățile?

Alexandru Fală: „Am venit cu niște recomandări şi sperăm că ele sunt utile şi că autorităţile ar putea să le ia în consideraţie deoarece sunt anumite omisiuni care ar fi bine să fie soluţionate. O observaţie ar fi că ne este foarte clar stabilită în strategii separarea dintre energiile regenerabile şi eficienţa energetică. În majoritatea documentelor de politici aceste două domenii sunt comasate. Este logică această comasare, dar trebuie să existe totuşi şi o separare foarte clară a efortului financiar care trebuie direcţionat spre eficienţa energetică şi cel direcţionat spre susţinerea energiilor regenerabile. Se referă pe de o parte la bugetul de stat pentru că trebuie să fie stabilit foarte clar ce sume sunt direcţionate în fondul de eficienţă energetică şi ce sume rămân în bugetul de stat pentru a finanța anumite programe concrete. E nevoie de o anumită delimitare a cheltuielilor, a modului de utilizare a fondului de eficienţă energetică sau cel puţin o raportare separată a cheltuielilor, astfel încât să cunoaştem exact cât s-a cheltuit pentru resurse regenerabile, cât s-a cheltuit pentru eficienţă energetică ca să putem face o evaluare. Sunt şi alte aspecte legate în special de schemele de sprijin. Venim cu propuneri privind extinderea şi îmbunătățirea schemei de sprijin.”

Europa Liberă: Există voinţă politică de a dezvoltarea acest sector care vine să sporească securitatea energetică a ţării? Există voci care spun că de fapt acest lucru nu s-ar dori pentru că şi în sectorul energetic există interese din zona politicului.

Alexandru Fală: „E greu de răspuns la această întrebare. Observăm că a existat o avalanşă de documente în ultimii 10 ani, însă rămân omisiuni, sectoare neacoperite de reglementări. Deşi avem o dezvoltare a sectorului, ea este una destul de lentă. E nevoie de o intervenție mai intensă în acest sector pentru a dinamiza evoluția lui.”

XS
SM
MD
LG