Linkuri accesibilitate

Administrația Trump și amenințările antisemite la adresa comunităților evreiești americane


Cimitirul profanat din statul Missouri (imagine CNN)
Cimitirul profanat din statul Missouri (imagine CNN)

Din ianuarie au fost consemnate în Statele Unite 69 de amenințări cu bombe împotriva unor centre evreiești în 27 de state.

Presedintele Donald Trump s-a pronuntat ieri impotriva anti-semitismului, pe fondul unui val de amenintari la adresa unor sinagogi si comunitati evreiesti din America. Care este contextul acestei luari de pozitie? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Presedintele Trump a caracterizat violenta anti-semită drept „oribilă” si s-a angajat sa ia masuri de combatere a extremismului. Seful executivului american a facut aceste afirmatii in timpul vizitei la recent deschisul Muzeu al Istoriei si Culturii Afro-americane.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:12 0:00
Link direct

Aceste afirmatii au urmat unor critici ca administratia Trump nu a denuntat cu fermitate vandalismul si amenintarile la adresa unor institutii evreiesti, desi presedintele a fost intrebat de cel putin doua ori, in ultima saptamina in legatura cu atacurile antisemite.

Cu citeva ore inainte de declaratiile lui Trump de ieri, fosta sa rivală, Hillary Clinton, i-a cerut presedintelui sa se pronunte impotriva anti-semitismului dupa ce 170 de morminte evreiesti au fost profanate intr-un cimitir din statul Missouri.

„Amenintarile anti-semite la adresa comunitatilor evreiești si centrelor comunitare sint oribile si foarte dureroare si o rememorare ca mai este mult de facut pentru a dezradacina ura si discriminarea si raul” - a spus Donald Trump. Aceste afirmatii repetate si in interviuri in cursul zilei de ieri sint menite sa reduca presiunile asupra Casei Albe dupa ce Donald Trump ratase prilejuri sa se distanteze cu claritate de actele de anti-semitism si sa denunte amenintarile si violenta.

Cele doua mesaje ale lui Clinton si Trump vin dupa ce Roland Lauder, presedintele Congresului Mondial Evreiesc a spus ca anti-semitismul este un fapt real si ca evreii americani sint ingrijorati. Luni, organizatii evreiesti au dat la iveala amenintari cu bombe la Centre comunitare evreiesti in 11 state, cea de-a patra serie de amenintari de acest fel de la inceputul anului. Aceasta situatie a antrenat declaratii din partea purtatorului de cuvint al Casei Albe si fiicei domnului Trump, Ivanka, dar mesajele lor nu s-au referit explicit la anti-semitism si nu au mentionat evreii. Din ianuarie au fost consemnate 69 de amenintari cu bombe impotriva unor centre evreiesti in 27 de state.

XS
SM
MD
LG