Linkuri accesibilitate

Matteo Renzi își anunță demisia după ce opoziția a câștigat în referendumul constituțional


Matteo Renzi la sosirea la conferința de presă de la Palazzo Chigi la Roma
Matteo Renzi la sosirea la conferința de presă de la Palazzo Chigi la Roma

Potrivit rezultatelor parţiale, 59,5% dintre italieni au votat împotriva amendamentelor constituţionale propuse de Renzi.


Premierul Italiei, Matteo Renzi, a anunţat, duminică seară, că a luat decizia de a demisiona, după ce italienii au respins prin referendum măsurile propuse de el în legătură cu renovarea sistemului politic al țării.

Referendumul și-a modificat de-a lungul timpului miza, transformându-se într-un test în jurul persoanei lui Renzi.

Reformele propuse de Renzi prevedeau o reducere drastică a puterilor Senatului, căruia i s-ar fi retras dreptul de a confirma guvernul și de a vota legi, precum și o limitare a puterilor regiunilor și suprimarea provinciilor. Numărul senatorilor ar fi coborît, de asemenea, de la 315 la 100.

Renzi a avut împotriva lui vasta majoritate a clasei politice italiene, mergând de la extrema dreaptă la populiștii din Mișcarea 5 stele, Liga Nord și Forza Italia a lui Berlusconi. Chiar și unii dizidenți din Partidul Democrat al lui Renzi au votat impotriva reformelor.

„Îmi asum înfrângerea. Însă cine luptă pentru o idee nu poate pierde. Nu a pierdut grupul care a susţinut ideile mele, am pierdut eu. Îi îmbrăţişez pe toţi cei care m-au susţinut. Nu am reuşit să vă aduc victoria. Am făcut tot ce se putea face. Eu cred în democraţie. Cred în Italia. Am propus simplificarea sistemului parlamentar. Aceasta a fost reforma propusă la referendum. Nu am fost convingător. Experienţa Guvernului meu se încheie aici”, a declarat Matteo Renzi în cursul nopţii de duminică spre luni.

Potrivit rezultatelor parţiale, 59,5% dintre italieni au votat împotriva amendamentelor constituţionale propuse de Renzi. În favoarea modificărilor au votat 40,5% dintre alegătorii italieni. Prezenţa la urne a fost de 68,4%.

Căderea lui Matteo Renzi ar putea avea consecințe grave și pentru masa de muncitori migranți, legali sau ilegali, printre care și moldovenii. In cazul unor noi alegeri, există riscul ajungerii la putere a populiștilor din Mișcarea 5 stele ai lui Beppe Grillo. Grillo promite renunțarea la moneda unică euro, închiderea frontierelor și expulzarea migranților care nu sunt cetățeni UE.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG