Linkuri accesibilitate

Marian Lupu: „Eu nu am de gând să fiu o piesă într-un joc făcut de cineva nu ştiu unde"


Preşedintele interimar răspunde întrebărilor Valentinei Ursu.

Premierul Vlad Filat este convins că preşedintele ţării va fi ales la toamnă, dar nu vrea amendarea constituţiei. De unde speculaţiile că PLDM se va alia cu partidul comuniştilor. Moment în care va fi nevoit să renunţe la candidatura lui Marian Lupu. Şi care este reacţia liderului democrat ? Cu Marian Lupu a stat de vorbă Valentina Ursu.

Interviu cu Marian Lupu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:01 0:00
Link direct


Europa Liberă: Astăzi am auzit o declaraţie, pe care a făcut-o liderul comuniştilor domnul Voronin, spunând că Zinaida Greceanîi ar fi cel mai potrivit candidat pentru Preşedinţie. În sfârşit, aflăm că fracţiunea PCRM va avea o condidatură pentru funcţia supremă în stat. Între timp rămâne neschimbat acordul de constituire a Alianţei pentru Integrare Europeană, care spune că, candidat pentru funcţia supremă în stat rămâne a fi Marian Lupu.

Marian Lupu: „Ăsta nu e decât un joc politic. Haideţi să ne aducem aminte care erau declaraţiile făcute cam în primăvara acestui an referitor la un candidat apolitic, care să nu reprezinte nici un partid. După care s-a produs o metamorfoză şi se vorbea că deja candidat apolitic nu este chiar atât de bine. Iată şi am ajuns la venirea cu o idee referitor la propriul candidat al PCRM-ului. Se face un joc. Şi vorbeşte încă de faptul că această poziţie a opoziţiei, a PCRM-ului, nu este una consecventă. Şi atunci înţelegem foarte bine că PCRM-ul ar fi primul partid din Parlament arhi-cointeresat în generarea alegerilor anticipate.

Noi putem să ne aşteptăm la tot felul de poziţii din partea Partidului Comuniştilor, ca să ne pună nişte capcane să atragă toată Alianţa, sau unele componente din Alianţa pentru Integrare Europeană într-un joc foarte periculos, deloc sincer.

Fiindcă nimeni nu poate să mă convingă că PCRM-ul are interesul să voteze un preşedinte de ţară şi nu un oarecare preşedinte de ţară. Fiindcă totuşi să ne dăm seama că preşedintele într-un sistem semiparlamentar-semiprezidenţial are anumite funcţii şi respectiv direcţiile de politică internă şi externă a statului depind într-o măsură considerabilă de personalitatea preşedintelui.

Iată, atrăgând într-o asemenea cursă, să fie doar un joc ca să fie declanşată procedura de alegere a şefului statului, pentru ca în ultimă instanţă rezultatul să fie zero. Şi nici un fel de candidat să nu fie ales, adică să nu acumuleze numărul necesar de voturi. Şi pe această cale să ne pomenim la începutul anului viitor cu alegeri parlamentare anticipate, atât de râvnite de opoziţia parlamentară.”

Europa Liberă: Ca să continui să-l citez pe liderul comuniştilor, Vladimir Voronin. Spunând că Zinaida Greceanîi este cel mai potrivit candidat la funcţia supremă în stat, domnul Voronin mai adaugă: „Preşedintele ţării nu va fi ales în această toamnă.”

Marian Lupu: „Chiar îmi este straniu, foarte deschis şi tranşant. Preşedintele PCRM-ului spune că în toamnă nu va fi ales. Se bat în mod evident cap în cap două lucruri, dar cred că aici l-a luat gura pe dinainte. Şi a spus adevărul pur: care este scopul PCRM-ului.”

Europa Liberă: Comuniştii au promis să participe din nou din toamnă la lucrările Parlamentului. După trei luni de absenţă în cadrul sesiunii, iată se întorc.

Marian Lupu: „Ca preşedinte de Parlament constat cu satisfacţie pe plan procedural prezenţa, în sfârşit, la şedinţele plenului de Parlament a fracţiunii PCRM. Dacă e să luăm pe dimensiunea politică, asta ar însemna probabil că aceste planuri de a dezvolta tot felul de intrigi, de a face tam-tam. Vom trăi şi vom vedea, dacă într-adevăr anume ăsta este scopul anunţat pentru reluarea participării în cadrul şedinţelor plenului Parlamentului a opoziţiei.”

Europa Liberă: Aţi fi dat de înţeles că acordul AIE poate fi revizuit şi candidatura schimbată la funcţia supremă în stat, dacă se discută în cadrul AIE şi se ia o decizie prin consens.

Marian Lupu: „Declar public astăzi pentru Europa Liberă: este acceptat doar dialogul normal de parteneriat în cadrul structurilor formate de Alianţa pentru Integrare Europeană. Iată ce am avut eu în vedere. Partea a doua a răspunsului: trebuie să se ştie că un acord politic sau un acord economic nu este doar o adunătură mecanică de articole. Dacă schimbi un element din acest acord, lucrul atrage după sine încă 10.”

Europa Liberă: Deci, dacă eventual schimbi candidatura pentru funcţia de preşedinte, puteţi reveni şi la schimbarea candidaturii pentru funcţia de premier, pentru funcţia de speaker.

Marian Lupu: „Vreau să vă spun că anume aceste metamorfoze şi aceste schimbări globale vor fi deturnate de schimbările în acordul de constituire a Alianţei. Fiindcă aici este vorba nu doar de modificări şi la premier, şi speaker de Parlament, preşedinte.

Aceste discuţii şi aceste negocieri se vor referi şi la stucturile guvernamentale şi la multe alte lucruri fiindcă acest acord a stabilit un echilibru, care este elementul de bază pentru funcţionalitatea unei alianţe politice. Fiindcă orice mecanism sau sistem dezechilibrat, el mai devreme sau mai târziu se distruge. Orice schimbare trebuie să aducă doar la consolidrea acestui echilibru.

Dacă cei care lansează aceste idei au în vedere menţinerea şi consolidarea echilibrului – este o situaţie. Dacă se are în vedere dezechilibrarea acestui acord ca cineva să fie în pierdere iar cineva să câştige, în mod evident că nu se va găsi consens la acest subiect. Cu atât mai mult că în luna decembrie nu Partidul Democrat şi nu eu am venit cu această formulă, cine, unde. A fost oferta fracţiunii PLDM de o manieră conştientă, care a venit şi a propus această schemă, respectiv având motive şi argumente.

Dacă excludem situaţia că la noi, la moldoveni, se spune că dă din coadă – azi vrei una, mîine vrei alta, şi vorbim totuşi că parteneri serioşi şi admitem asemenea lucruri. Orice modificare trebuie să fie bine argumentată şi este cel mai important să se vină deschis, bărbăteşte, ca politicieni responsabili şi să se spună în cadrul consiliului Alianţei sau a Alianţei. Şi să terminăm cu acest dezmăţ în aşa-numita agendă de dezbateri politice pe care o avem, cu părere de rău, în ultimul timp la Chişinău.”

Europa Liberă: Deci, nu sunteţi dispus astăzi să vă retrageţi candidatura pentru funcţia de şef de stat?

Marian Lupu: „Eu nu am de gând să fiu o piesă într-un joc făcut de cineva nu ştiu unde, în ce cabinete, neştiind care sunt scopurile urmate, neavând un dialog şi negocieri sincere şi deschise cu partenerii de Alianţă.

Totodată având şi declaraţiile opoziţiei comuniste, cu candidatul doamnei Greceanîi şi în ultimă instanţă ajungem la declaraţia făcută de domnul Voronin, că în toamnă n-o să fie ales preşedintele ţării, ceea ce ar putea să însemne că este calea directă spre alegeri anticipate, eu prefer să aşteptăm ziua de 20 septembrie, pentru a evalua decizia Curţii Constituţionale, care, repet încă o dată, trebuie să fie o decizie legală, adoptată nu sub presiune şi ameninţări, dar una profesionistă. Şi respectiv dialogul din ziua de 20 mai departe să-l purtăm cu bună cunoştinţă de cauză a acelor căi, care sunt posibile pentru găsirea soluţiei de ieşire din impas şi de terminare a crizei politice din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Când se convoacă în şedinţă consiliul Alianţei?

Marian Lupu: „O primă şedinţă a Consiliului ar putea să fie convocată chiar săptămâna viitoare, imediat după sărbători, sub auspiciul preşedinţiei Partidului Liberal.”
XS
SM
MD
LG