Linkuri accesibilitate

Pe cîte voci vorbește diplomația americană?


Vicepreședintele Mike Pence la Bruxelles
Vicepreședintele Mike Pence la Bruxelles

Strategul Casei Albe, Steve Bannon, a oferit europenilor o altă versiune a politicii americane față de cea prezentată, în călătoria sa în Europa, recent, de vice-președintele Mike Pence.

Vorbeste diplomatia americana pe mai multe voci? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

O relatare de presă arata ca strategul Casei Albe, Steve Bannon, ar fi oferit europenilor o alta versiune a politicii americane fata de cea prezentata, in calatoria sa in Europa, recent, de vice-presedintele Mike Pence.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:23 0:00
Link direct

Bannon, care a fost inainte de a deveni consilier un euro-sceptic s-a referit la viciile Uniunii Europene intr-o discutie cu ambasadorul Germaniei, cu o saptamina inainte ca Pence sa reafirme sprijinul american pentru Uniunea Europeana, la Bruxelles.

Observatorii politici sustin ca afirmatiile vicepresedintelui au fost privite cu scepticism, pentru ca oficialitatile europene nu stiu daca el reprezinta sau nu ceea ce presedintele Trump gindeste.

In conformitate cu relatarea de presa, Bannon i-ar fi spus ambasadorului Germaniei, Peter Witting, ca administratia Trump prefera sa intareasca legaturile bilaterale cu tari europene, in detrimentul legaturilor cu intregul bloc.

In ceea ce este caracterizat drept o conversatie animata, sursele de presa arata ca Bannon a prezentat o viziune nationalista si a mentionat valul de populism din Europa ca o dovada a problemelor cu care Uniunea se confrunta, o viziunea asemanatoare cu cea pe care o facea publica pe vremea in care conducerea reteaua mediatica de dreapta Breitbart News.

La citeva zile dupa aceea, Pence s-a deplasat in Europa, afisind o optiune foarte diferita. El a spus ca a fost trimis de presedintele Trump pentru a reafirma angajamentul pentru cooperare cu Uniunea Europeana.

O persoana oficiala de la Casa Alba a negat ca Bannon ar fi facut afirmatiile citate de presa, spunind ca vizita ambasadorului a fost una foarte scurta, de protocol. Fapt este ca nici una dintre aceste pozitii contradictorii nu are credibilitate pina cind presedintele isi face viziunea cunoscuta.

O oficialitate de la Casa Alba a spus ca politica administratiei nu este nici pentru Uniunea Europeana, nici impotriva. Persoana oficiala a explicat ca administratia va coopera cu Uniunea Europeana fara sa sprijine explicit aceasta optiune si daca o tara membra decide sa organizeze un referendum vizind iesirea din uniune, Casa Alba va fi neutra. Aceasta este o schimbare radicala fata de administratia Obama, care s-a pronuntat public impotriva iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana.

XS
SM
MD
LG