Linkuri accesibilitate

Logic ar fi ca politicienii să găsească un compromis în Parlament


Igor Dodon: Alegeri anticipate pentru R. Moldova, pentru economia Republicii Moldova, va fi o problemă majoră.



Igor Dodon: „La această etapă avem trei scenarii posibile. Este vorba despre alegeri anticipate, în caz dacă nu o să se ajungă la un compromis. Al doilea ar fi negocieri în Parlament şi alegerea unui preşedinte. Şi al treilea scenariu este din nou referendum şi modificarea Constituţiei. Personal sunt categoric împotriva scenariului numărul trei, deoarece nu cred că în funcţie de situaţii şi de politicieni Constituţia poate fi modificată.”

Igor Dodon de vorbă cu Valentina Ursu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:54 0:00
Link direct


Europa Liberă: Chiar nici printr-un referendum constituţional?

Igor Dodon
: „La această etapă sunt împotriva unui referendum. Prin această abordare nu se va găsi soluţia potrivită. Atât din punct de vedere economic, cât şi din punct de vedere politic nu cred că alegerile anticipate sunt o soluţie.”

Europa Liberă: E o opinie personală, nu coincide cu opinia întregii formaţiuni, PCRM.

Igor Dodon:
„Formaţiunea nu a declarat că vrea alegeri anticipate şi declaraţiile preşedintelui partidului, dumnealui nu a spus că doreşte alegeri anticipate.”

Europa Liberă: Dar a spus că sunt inevitabile.

Igor Dodon şi Valentina Ursu
Igor Dodon: „Dumnealui a spus că situaţia duce spre alegeri anticipate în caz dacă nu se va găsi un compromis. Cel puţin noi aşa am înţeles. Alegeri anticipate pentru Republica Moldova, pentru economia Republicii Moldova va fi o problemă majoră.

Instabilitatea politică deja generează pierderi de sute de milioane de dolari la capitolul investii străine directe. Ne generează probleme pe intern în ceea ce ţine de stabilitatea bugetară şi administrarea fiscală, deoarece avem haos şi lucrul acesta trebuie să-l recunoască şi cei de la guvernare. De aceea ar fi logic ca politicienii să lase interesele personale şi să găsească un compromis în Parlament.”

Europa Liberă: Cum poate fi găsit acest compromis în Parlament între opoziţie şi guvernare?

Igor Dodon:
„La această etapă avem două poziţii diametral opuse, atât a guvernării, cât şi a opoziţiei, care insistă pe unele candidaturi, care de fapt au fost în vizorul societăţii şi acum doi ani în urmă.”

Europa Liberă: Doamna Greceanîi şi domnul Lupu.

Igor Dodon:
„O candidatură a Alianţei pentru Integrare Europeană şi o candidatură din partea opoziţiei, PCRM-ului. Sper că în timpul apropiat vor fi declanşate negocieri între partidele parlamentare pentru a găsi soluţia şi a pune punct.”

Europa Liberă: Negocierile ar trebui să identifice o singură candidatură? Trebuie să fie propuse mai multe candidaturi?

Igor Dodon:
„Eu cred că negocierile o să ne dea un rezultat. Îmi aduc aminte de o vorbă foarte bine spusă de un prieten de al meu, Gherman Gref, care era ministrul Economiei al Federaţiei Ruse: atunci când te aşezi la masa de negocieri, acel negociator este bun, care este gata să nu insiste la poziţia sa iniţială.”

Europa Liberă: Să cedeze?

Igor Dodon:
„Să cedeze şi să găsească o soluţie. Şi asta se referă la toţi.”

Europa Liberă: Aşa se zice, că este deştept acel care poate să cedeze. Până unde ar putea să cedeze PCRM-ul?

Igor Dodon: „Eu nu cred că noi acum putem vorbi până unde ar putea ceda o parte sau alta. Este important ca să se declanşeze aceste negocieri. Sper foarte mult ca în luna octombrie să fie o lună a soluţiilor, pentru că în caz contrar vom avea din nou alegeri anticipate. Ce înseamnă alegeri anticipate? Alegeri anticipate, după procedură, ar putea avea loc nu mai devreme de martie-aprilie. Aceasta înseamnă că până atunci bugetul, politica fiscală nu va fi aprobată, deoarece nu cred că Alianţa pentru Integrare Europeană, care este presată de Fondul Momentar Iinternaţional la această etapă, să aprobe un buget mai auster, mai strict în ceea ce ţine de capitolul cheltuieli şi o politică fiscală mai dură. Nu cred că ei vor merge acum să facă astfel de declaraţii, care din punct de vedere politic nu vor fi avantajoase. Aceasta înseamnă că vom intra în anul următor din nou fără buget, fără politică fiscală. Aceasta ar fi din nou negocieri după alegeri parlamentare, ceea ce înseamnă că cel puţin un an noi din nou îl pierdem. Şi îl pierd nu politicienii, îl pierde Republica Moldova, în primul rând, îl pierd cetăţenii.”

Europa Liberă: Domnule Dodon, Dumneavoastră vorbiţi despre negocieri între putere şi opoziţie. De unde trebuie să pornească aceste negocieri?

Igor Dodon:
„Va fi incorect să se aştepte ca cineva să facă primul pas, dacă la asta vă referiţi. Politicienii responsabili trebuie să se mişte din ambele părţi.”

Europa Liberă: Domnul Voronin a declarat foarte clar că PCRM va insista pe candidatura doamnei Greceanîi.

Igor Dodon:
„Şi în acelaşi timp preşedintele partidului a declarat foarte franc şi clar că va negocia cu puterea pentru a găsi o soluţie.”

Europa Liberă: Şi tot domnul Voronin a spus foarte clar că PCRM-ul nu va vota candidatura domnului Lupu.

Igor Dodon:
„Eu nu vreau şi nu am dreptul să comentez declaraţiile liderului partidului, însă eu sunt ferm convins că negocieri vor avea loc şi sper că aceste negocieri vor găsi o soluţie.”

Europa Liberă: De ce nu aţi accepta pe moment modificarea Constituţiei, sau o nouă constituţie?

Igor Dodon:
„Acum suntem în situaţia când este o Alianţă pentru Integrare Europeană, care reprezintă puţin peste 50 la sută din populaţia Republicii Moldova, care insistă pe o anumită poziţie şi este o altă parte care nu este de acord cu ceea ce au stipulat ei în acordul de creare a Alianţei. Acordul de creare a Alianţei nu este Constituţie, părţile de creare a Alianţei pun mai presus prevederile acordului AIE decât prevederile legale şi constituţionale. Aceasta este problema. Consider că nu acum. Însă dacă e să vorbim de perspectivă – modificări în Constituţie ar putea fi introduse cu scopul de a avea în Republica Moldova totuşi o republică parlamentară.”

Europa Liberă: De ce e nevoie de un regim parlamentar?

Igor Dodon:
„Ar fi o soluţie pentru Republica Moldova, ţinând cont de situaţia pe care o avem în politic. Aceasta presupune acordarea mai multor drepturi majorităţii parlamentare.”

Europa Liberă: Deci pentru regim parlamentar ar pleda PCRM-ul şi PLDM-ul?

Igor Dodon
: „A fost şi poziţia PCRM-ului chiar şi în anul precedent la capitolul modificarea Constituţiei.”

Europa Liberă: Rămâneţi pe aceeaşi poziţie?


Igor Dodon:
„Eu personal rămân pe aceeaşi poziţie şi voi pleda anume pe această abordare.”

Europa Liberă: Domnule Dodon, Dumneavoastră nu obosiţi să spuneţi că nu părăsiţi PCRM-ul, deşi se fac auzite tot mai multe voci, care spun că Igor Dodon ar putea pleca de la PCRM.

Igor Dodon:
„Acei care vorbesc în acest subiect şi tot mai des spun despre plecare, nu îmi doresc bine nici mie, nici formaţiunii în care sunt la această etapă.”

Europa Liberă: Mai nou am auzit că aţi putea merge către PSD.

Igor Dodon: „Ceva nou. Eu încă nu am auzit aşa ceva. Tot de la Wikileaks? Atât timp cât mai există şanse de a avea o echipă unită în interiorul PCRM şi de a merge înainte, spre binele cetăţenilor, eu voi explora aceste posibilităţi. Atât timp cât mai rămân, vreau să accentuez aici, astfel de posibilităţi în pofida numeroaselor tentative, inclusiv din interior ale unor persoane de a distorsiona situaţia, eu rămân la această etapă încă ferm pe poziţia că mai putem merge împreună. Sper ca lucrurile să nu se schimbe în timpul apropiat. Aici pun punct.”

Europa Liberă: Aţi insistat cu mai multe ocazii că veţi face totul ce e posibil ca să modernizaţi formaţiunea. Vă reuşeşte?

Igor Dodon:
„Acele idei pe care le-am pronunţat pe parcursul ultimelor două luni şi în special este vorba de discursul meu la plenara comitetului central, unde au fost examinate şi puse în discuţii destul de dure rezultatele alegerilor locale ele rămân actuale şi vor fi actuale şi în continuare.”

Europa Liberă: Când mergeţi în Occident cu această titulatură de deputat comunist vă deranjează?

Igor Dodon
: „Nu am probleme la acest capitol. Şi sunt ferm convins că nici cei care discută cu mine tot nu au careva frustrări pentru a continua discuţiile. Recent am avut în Poloinia o întâlnire cu ex-preşedintele Kwasniewski, care de fapt a preluat partidul comuniştilor al Poloniei şi mai departe l-a reformat.”

Europa Liberă: Această experienţă poloneză ar putea fi de un real folos pentru Dumneavoastră?

Igor Dodon:
„Orice experienţă este binevenită, dacă poate aduce soluţii.”

Europa Liberă: Alţii vorbesc că totuşi soarta alegerii preşedintelui s-ar decide fie în Est, fie în Vest. Părerea Dumneavoastră e că se decide aici, acasă? Sau în anumite capitale?

O bună parte din politicieni au depăşit acest obicei de a asculta ce spune Estul sau Vestul.

Igor Dodon: „Eu sunt ferm convins că politicienii din Republica Moldova, o bună parte din politicieni au depăşit acest obicei de a asculta ce spune Estul sau Vestul. Pentru formaţiunea noastră nu este o obişnunţă de a asculta ce spune cineva din exterior. Noi avem poziţia noastră fermă.”

Europa Liberă: Cu mai multe ocazii aţi mers în Federaţia Rusă.

Igor Dodon:
„Şi în Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Haideţi să vedem la Moscova ce aţi făcut?

Igor Dodon:
„Am mers în Federaţia Rusă şi am avut mai multe întrevederi, discuţii sub aspect atât politic, cât şi sub aspect economic. Am abordat, în afară de detalii referitor la situaţia politică din ţară, am abordat şi subiecte mai interesante, cum ar fi situaţia din Transnistria. Am discutat şi care ar putea fi evoluţia preţurilor la gaze, cu atât mai mult ţinând cont care este situaţia acum în regiune. Mă refer la posibilul conflict între Ucraina şi Rusia şi repetarea situaţiei din 2009, când de fapt Republica Moldova a avut probleme cu livrarea de gaze. Toate aceste probleme le-am discutat la un nivel destul de înalt.”

Europa Liberă: Cu ce mandat aţi fost?

Igor Dodon:
„Eu am fost mai mult pe cont propriu la Moscova, nu am avut careva mandat de la cineva aici. Şi ţinând cont de relaţiile pe care le am şi în Federaţia Rusă şi în Polonia şi în alte ţări, cred că pot să-mi permit acest lucru. Evident că am abordat în special şi dezvoltarea Institutului de Modernizare a Moldovei. Săptămâna viitoare, sau în decurs de două săptămâni voi face prezentarea acestei organizaţii non-guvernamentale, care va fi un instrument destul de important.”

Europa Liberă: Unii iarăşi spun că în anumite cazuri aţi fi mai aproape de opţiunile premierului Filat, în alte cazuri aţi fi mai aproape de opţiunile vicespeaker-ului Plahotniuc.

Igor Dodon:
„Credeţi că opţiunile lor sunt diferite, ale celor care sunt în Alianţă pentru Integrare Europeană?”

Europa Liberă: Nu ştiu, vă întreb pe Dumneavoastră.

Igor Dodon: „Eu la moment îi văd pe toţi împreună acolo. Toţi încearcă să încalce Constituţia, toţi încearcă să trişeze, să găsească o soluţie cu alegerea preşedintelui. Ambii dau vina unul pe altul. Care este diferenţa?”

Europa Liberă: Dar de ce acest conflict între Vlad Filat şi Vlad Plahotniuc?

Igor Dodon:
„Trebuie să-i întrebaţi pe ei, însă în opinia mea este vorba nu atât de ambiţii politice, probabil şi economicul este undeva implicat.”

Europa Liberă: Faptul că economicul s-a implicat în politică e bine?

Igor Dodon:
„Categoric nu. Atunci când economicul se implică prea adânc în politică avem situaţii de războaie politice între formaţiuni şi persoane, cu efecte economice negative pentru ţară.”

Europa Liberă: Oligarhizarea Moldovei se produce?

Igor Dodon:
„Oligarhizarea este o problemă care, nu vreau să spun la ce etapă suntem noi , însă este o problemă pentru orişicare ţară.”

Europa Liberă: Cum credeţi că se vor desfăşura lucrurile în continuare în cadrul Consiliului municipal Chişinău? Vedem că deocamdată mai mult sunt în impas decât în evoluţie.

Igor Dodon:
„Sper foarte mult să se lase ambiţiile din ambele părţi, ambiţiile politice. În măsura posibilităţilor voi face tot posibilul să asigur o conlucrare între primar şi majoritatea în consiliul municipal, pe cât e posibil.”

Europa Liberă: Eu am reţinut o declaraţie, pe care o făcea actualul primar, Dorin Chirtoacă, spunând că acest impas ar putea, de ce nu, să ducă la un eventual alt scrutin.

Igor Dodon:
„Legislaţia permite şi ar oferi bază legală pentru un nou scrutin în Consiliul municipal. Însă din nou nu cred că aceasta ar fi soluţia. Trebuie de găsit compromisul în Consiliul municipal, în Primărie. Este posibil atunci, cînd se pune ca scop de bază interesele chişinăuenilor, şi nu scopurile politice.”

Europa Liberă: Şi consilierii comunişti fac politică acolo.

Igor Dodon:
„Nu m-am referit doar la o parte. M-am referit absolut la toţi.”

Europa Liberă: Aţi spus că la Moscova aţi abordat şi chestiunea transnistreană. Credeţi că sunt şanse ca să se rezolve criza transnistreană?

Igor Dodon:
„Cu actuala guvernare de la Chişinău categoric nu.”

Europa Liberă: De ce? Premierul Filat a încercat să se întâlnească cu Igor Smirnov...

Actuala guvernare nu înseamnă doar premierul. Înseamnă Alianţa pentru Integrare Europeană, care nu este încă bine stabilită

Igor Dodon: „Actuala guvernare nu înseamnă doar premierul. Înseamnă Alianţa pentru Integrare Europeană, care nu este încă bine stabilită şi nu este un consens pe intern în ceea ce ţine de Republica Moldova, de statul Republica Moldova. Avem componente ale Alianţei pentru Integrare Europeană care pledează şi spun deschis despre unele idei unioniste. Şi sunt ferm convins că în această situaţie va fi foarte dificil să ajungem la un compromis în soluţionarea acestei probleme extrem de importante.”

Europa Liberă: Şi pe timpul guvernării comuniste piatra aproape că nu s-a urnit din loc.

Igor Dodon:
„Eu cred că atunci când în Republica Moldova va fi o guvernare într-adevăr pro statalistă, toate componentele, va fi o poziţie clară referitor la neutralitatea Republicii Moldova şi alte elemente atunci problema transnsitreană ar putea fi soluţionată. Mai mult decât atât: conjunctura politică regională, mă refer la poziţia marelor forţe – Federaţia Rusă, Germania - ar favoriza găsirea unei astfel de soluţii. Însă, din nou, nu atât timp cât avem actuala guvernare în acea componenţă, care este acum la Chişinău.”

Europa Liberă: Despre Dumneavoastră se spune: „Igor Dodon statalist”, „Igor Dodon adeptul moldovenismului”. Ce înseamnă asta?

Igor Dodon:
„Statalist aceasta înseamnă că eu respect şi mă mândresc că sunt cetăţean al Republicii Moldova, respect Constituţia acestui stat, care spune că suntem moldoveni şi vorbim limba moldovenească. Sunt ferm convins că acest stat are un viitor ca stat independent şi integru.”

Europa Liberă: Deci, atunci când se vorbeşte că s-ar modifica Constituţia, sau s-ar propune o altă Constituţie, avem articolul 13 care e unul buclucaş. Ştim că unii vor ca să fie scris „limba română”, alţii vor „limba română identică cu cea moldovenească” şi alţii vor „moldovenească”.

Nu vă jucaţi cu focul pentru că o să creăm probleme mult, mult mai grave decât nealegerea preşedintelui ţării.

Igor Dodon: „Avem mai multe articole în Constituţie pe care încearcă unii exponenţi ai Alianţei pentru Integrare Europeană să le modifice. Este vorba şi de articolul 13, este vorba şi de statutul de neutralitate. De aceea sunt categoric împotriva revizuirii Constituţiei. O să generăm mai multe probleme decât le avem acum. Practic toate componentele Alianţei pentru Integrare Europeană au spus că referendumul ar fi o soluţie. Nu vă jucaţi cu focul pentru că o să creăm probleme mult, mult mai grave decât nealegerea preşedintelui ţării.”

Europa Liberă: Dar mai grave care pot fi?

Igor Dodon:
„Eu nu vreau acum să dau pronosticuri, însă fiţi siguri că aceasta ar putea duce la divizarea societăţii şi nu doar a societăţii în continuare. Nu vă jucaţi cu focul.”

Europa Liberă: Dar nu deschideţi parantezele?

Igor Dodon:
„Este prematur.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG