Linkuri accesibilitate

Premierul Vlad Filat: remanierile pot să mai aştepte


„Spre deosebire de 2009, acum şansele ca preşedintele să fie în sfârşit ales ar fi mai mari.”



Premierul Vlad Filat a anunțat că remanierile în guvern se vor face după alegerea șefului statului, programată pentru 18 noiembrie. El a spus că activitatea guvernului ar putea fi mai bună, dar că acum nu este cel mai potrivit moment pentru schimbări de miniștri. Detalii de la Liliana Barbăroşie.

Amânarea remanierii
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:13 0:00
Link direct


Până la 18 noiembrie partidele de guvernământ ar trebui să găsească, împreună cu comuniştii, un candidat de compromis pentru preşedinţia statului. Între o consultare cu partidul său, care a avut loc marți dimineaţă, şi cea din seara zilei între partidele Alianţei, premierul Vlad Filat a declarat că remanierile despre care vorbea recent pot să mai aştepte: „Prioritate absolută pentru noi este acum alegerea preşedintelui. Ceea de ce avem nevoie în primul rând este calm şi raţiune”, a apreciat premierul.

Vlad Filat a anunţat acum două săptămâni că vrea să demită mai mulţi miniştri, când a cerut plecarea din posturi a mai multor şefi de instituţii pe care îi crede responsabili de atacul asupra băncilor, inclusiv a procurorului general desemnat de democraţi. Răspunsul lui Marin Lupu a fost iniţierea procedurii de alegere a şefului statului. Aşa că premierul s-a văzut nevoit, se pare, să dea înapoi.

O decizie înţeleaptă, apreciază democratul Dumitru Diacov: „Va fi o atmosferă mai calmă în sânul Alianţei. Sper că e o decizie care ne va ajuta să ne mişcăm înainte. Cred că a înţeles nişte lucruri. Şi situaţia puţin s-a schimbat.”

Liderul liberalilor, Mihai Ghimpu, crede însă că premierul se gândeşte mai degrabă la alegeri anticipate, decât la echilibrul necesar alegerii preşedintelui: „Care este rostul să demitem miniştri, dacă ar putea fi alegeri anticipate. Dar mă bucur că a înţeles că alegerea preşedintelui este mai importantă.”

Chiar la această oră, liderii celor trei partide ale coaliţiei discută între ei tacticile cu care vor merge să negocieze cu opoziţia. În ajunul acestei întrevederi, liberal-democraţii au lăsat de înţeles că dacă Marian Lupu se retrage din cursă, şi atunci ei ar trebui să înainteze un alt candidat, pe care să-l poată sprijini şi celelalte două partide. Mihai Ghimpu s-ar putea însă să insiste ca, în aceste condiţii, liberal-democraţii să elibereze funcţia de speaker ce-i revine, conform înţelegerilor iniţiale dintre cele trei partide.

Unii observatori, printre care analistul Arcadie Barbăroşie de la Institutul pentru Politici Publice, cred că spre deosebire de 2009, data ultimului eşec în parlament legat de alegerea şefului statului, acum şansele ca preşedintele să fie în sfârşit ales ar fi mai mari: „În mod obiectiv, avem în faţă alegerile prezidenţiale. Chiar dacă toate partidele declară că nu se tem de anticipate, după mine nici unul nu vrea aceste anticipate, de frica absenteismului. Atunci când trei partide au votat în Parlament pentru declanşarea procedurii, eu cred că între ele au existat dacă nu unele înţelegeri, cel puţin începuturi de înţelegeri,” crede analistul Arcadie Barbăroşie.
Previous Next

XS
SM
MD
LG