Linkuri accesibilitate

Trump pro și contra, în ajunul învestiturii (Video)


Profil: Donald Trump, următorul președinte al Americii
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:39 0:00

Președintele-ales a organizat joi la Washington un concert sărac în „stele”, în vreme ce mulți dintre adversarii săi au ținut mitinguri de protest

Washingtonul s-a pregătit intens în ajun pentru ceremoniile oficiale ale „inaugurării” noului președinte, luând în calcul și tensiunile probabile dintre sutele de mii de suporteri ai lui Trump și sutele de mii de protestari anti-Trump așteptați în capitală. Evenimentele legate de învestirea controversatului câștigător al alegerilor au început în ajun:

Ajunul învestirii lui Trump a scos în evidență mai ales ostilitatea fățișă față de noul președinte a lumii show-business-ului american.

Donald Trump a organizat joi la Washington un concert cam sărac în „stele”, în vreme ce mulți dintre adversarii săi au ținut mitinguri de protest, inclusiv la Turnul Trump, reședința din Manhattan a magnatului devenit om politic.

În fața memorialului lui Abraham Lincoln, Trump și-a repetat sloganul electoral, acela de a face America măreață din nou, și a promis să unifice societatea.

Între timp, la New York, mii de oameni îl ascultau pe cel mai cunoscut imitator al lui Donald Trump.

Alec Baldwin
Alec Baldwin

Actorul Alec Baldwin, care îl imită pe Trump într-un show la NBC, a fost una dintre celebritățile care au avertizat la mitingul din New York împotriva „domolirii” opoziției față de noul președinte.

O altă voce marcantă anti-Trump din lumea show-business-ului, Madonna, a spus joi seară, tot la New York, că America a ajuns, grație lui Trump, la nivelul cel mai de jos din istoria ei, așa că de acum drumul poate merge numai în sus. „Avem două opțiuni, distrugerea și creația, iar eu aleg creația”, a spus Madonna, promițând să conducă sâmbătă la Washington la marșul de protest al femeilor, la care sunt așteptați un sfert de milion de participanți.

Agenția AFP notează că deși la concertul de joi Trump s-a „balansat mulțumit” în ritmul muzicii, n-a putut compensa sărăcia participării artistice – după ce mai multe stele ale muzicii, de la Andrea Bocelli la Elton John sau Celine Dion au refuzat să-i cânte magnatului.

În vreme ce la concertele inaugurale ale lui Barack Obama apăreau nume ca Bruce Springsteen sau U2, numărul unu la concertul de aseară al lui Trump a fost o celebritate de nivel național, dar nu internațional, cântărețul de country Toby Keith, un interpret de cântece patriotice.

Într-o relatare despre protestul anti-Trump de la New York, agenția AP notează că printre organizațiile care l-au sponsorizat s-au numărat cunoscuții apărători ai naturii Greenpeace, organizația de planificare familială Planned Parenthood și organizația protestatară anti-establishment Moveon.org. Dintre politicieni, cel mai proeminent a fost primarul New Yorkului, democratul Bill de Blasio, unul dintre cei care și-au făcut un țel din contracararea eventualelor politici „regresive” ale lui Trump.

Dar tot AP notează că locuitorii celui mai mare oraș american, ca și americanii anti-Trump în general nu sunt unitari în privința celei mai bune atitudini față de noul președinte. Un sondaj de opinie publicat joi arată că 46% din respondenți cred că de Blasio ar trebui „să se înțeleagă” cu Trump, în vreme ce 45% spun că democratul ar trebui să conducă opoziția față de noul ocupant al Casei Albe.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG